Gulácsi és Orbán ma a német bajnoki címért játszik

Alighanem az utolsó esélyét ragadhatja meg ma Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik csapata, az RB Leipzig, hogy idén megnyerje a Bundesligát. A német élvonal 27. fordulójának aranyrangadóján a Bayern München látogat Lipcsébe, méghozzá a sérült Robert Lewandowski nélkül. De a hazaiaknál is vannak nagy hiányzók. Jelen pillanatban nagyobbak, mint Szoboszlai.

2021. 04. 03. 7:50
Orban, Willi; Lewandowski, Robert; Gulácsi Péter
Berlin, 2019. május 26. Willi Orban, az RB Leipzig (b) és Robert Lewandowski, a Bayern München játékosa (k) a müncheni Gulácsi Péter kapuja előtt a labdarúgó Német Kupa döntőjében játszott mérkőzésen Berlinben 2019. május 25-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képlet viszonylag egyszerű. A Bayern München az első 61 ponttal, az RB Leipzig a második 57-tel. Ha Gulácsi és Orbán klubja ma hazai pályán győz, egy pontra csökken a különbség, és a hátralévő nyolc forduló kiélezett csatát hozhat az aranyért. Ha viszont megmarad a bajorok négypontos előnye, netán még tovább is hízik, nehéz elképzelni, hogy Hans-Dieter Flick csapata a hajrában kiengedi a kezéből a bajnoki címet, amely zsinórban a kilencedik lenne a münchenieknek.

Orbán és Gulácsi ezúttal nem Lewandowski felügyeletét látja majd el Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Hasonló állásponton volt a meccs előtti sajtótájékoztatón Julian Nagelsmann, az RB Leipzig edzője is: – Nagyon fontos nekünk a győzelem, amellyel kényelmetlen helyzetbe hoznánk a Bayernt. A bajnoki cím még így sem lenne a mi kezünkben, de kétségkívül izgalmas hajrá következne. Ugyanakkor ha nem nyerünk, nagyon nehéz dolgunk lesz.

A két csapat legutóbbi három egymás elleni mérkőzésén döntetlen született, a Leipzig pedig eddig csak egyszer tudta megverni a Bayernt, 2018 márciusában 2-1-re hazai pályán. Azon a mérkőzésen Gulácsi védte a lipcsei kaput, Orbán a kispadon ült, de ma mindketten ott lehetnek a pályán.

A klub harmadik magyarja, még biztos nem, menedzsere közlése szerint csak májusban térhet vissza.

Nem emiatt fő most a leginkább Nagelsmann feje. Az RB Leipzig edzője nem számíthat a Bayern ellen három alapemberére: Marcel Halstenberg karanténban van, Angelino sérült, Kevin Kampl pedig sárga lapos eltiltás miatt nem játszhat.

Érzékeny veszteségek érték a Bayern Münchent is, amely nélkül vívja meg az idény egyik legfontosabb meccsét. A góllövőlistát 35 találattal vezető csatár az Andorra elleni vb-selejtezőn sérült meg a lengyel válogatottban. Rajta kívül az eltiltott Alphonso Davies és Jérome Boateng játékára sem számíthat Flick edző.

Az eddigi egyetlen lipcsei győzelem a Bayern ellen:

A Bayern 78 gólt szerzett eddig az idényben, ami a Bundesliga történetében a legtöbb 26 forduló alatt, ugyanakkor ebben az évadban kapta a legkevesebb gólt, 21-et. Tehát a bajnokság legjobb támadósora néz szembe a leghatékonyabb védelemmel, de kérdés, hogy a hiányzók mekkora változást okoznak a csapatok alapvető erősségeiben.

Egy biztos: ma már ez a párosítás Bundesliga legfontosabb rangadója. A lipcseiek 2016-ban jutottak fel az élvonalba, s ha innen számítjuk az idényeken átívelő tabellát, akkor annak első helyén a Bayern áll 387 ponttal, a második a Leipzig 309-cel, csak utána következik a Dortmund 307-tel. Tehát a Leipzig–Bayern ma már legalább akkora rangadó, mint a Der Klassiker – ha nem nagyobb.

Innen nézve még inkább büszkék lehetünk arra, hogy a ma 18.30-kor kezdődő meccsen (Sport 2) két magyar, Gulácsi és Orbán is pályára léphet.

Szalai és Dárdai is rangadó előtt áll

Fontos találkozó vár ma csapatára, a Mainzra is, amely a Bielefeldet fogadja a kiesési rangadón (15.30). A vendégek az utolsó előtti helyen állnak, két-két ponttal és pozícióval a Mainz mögött. Freiburgja a Mönchengladbach otthonában lép pályára (20.30, Sport 2), a vezette Hertha pedig csak vasárnap játszik a berlini derbin, az Union ellen (18.00, Sport 2).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.