Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Mourinho új állásával eldőlt, hogy az egykori sikeredző kiszorult az elitből

Hivatalos megerősítést nyert, hogy José Mourinho a török Fenerbahce vezetőedzőjeként folytatja a pályafutását. Sajtóhírek szerint a legutóbb az olasz AS Romát irányító sztáredző kétéves szerződést írt alá új állomáshelyén, amely nagy visszaesést jelent a korábbi csapataihoz képest. Mourinho lényegében kiszorult az elitből.

2024. 06. 02. 11:51
MOURINHO, José
José Mourinho tavaly még az AS Roma vezetőedzőjeként a labdarúgó Európa-liga döntőjében irányította csapatát a Sevilla elleni vesztes fináléban Budapesten, a Puskás Arénában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy a mai napig milyen nagy hatással van a futballvilágra José Mourinho, azt jól jelzi, hogy a szombati Dortmund–Real Madrid Bajnokok Ligája-döntő végén a győztes spanyol klub sztárja, közös fotót kért az ott szakkomentátorként dolgozó portugál edzőtől az édesanyjának. A képet maga Bellingham készítette el róluk.

English Premier League -  Fulham vs Liverpool
José Mourinho húsz év után először a topligákon kívül vállalt edző munkát. Fotó: EPA/Vince Mignott

Mourinho azonban egyre inkább csak a híréből él, amelyet persze erősen megalapozott az elmúlt húsz évben. Egy időben a világ legjobb edzőjének számított, 2004-ben az esélytelennek tartott Portóval hódította el a BL-serleget, amelyet később, 2010-ben az olasz Internazionaléval is megnyert. Volt angol bajnok a Chelsea-vel, spanyol aranyérmes a Real Madriddal, nyert Európa-ligát a Manchester Uniteddel és Európa-konferencialigát az AS Romával. Utóbbi két siker azonban már az érezhető lejtmenet egy-egy állomása volt Mourinho karrierjében.

Mourinho húsz év után a topligákon kívül rekedt

Most pedig azzal, hogy a pletykáknak megfelelően török Fenerbahce edzői feladatát vállalta el, Mourinho gyakorlatilag a befutása utáni karrierje legmélyebb pontjára süllyedt. Az elmúlt húsz évben csak topligákban vállalt állást, az angol, a spanyol és az olasz élvonal között ingázott, és ennyi idő után most először kiszorult a legerősebb bajnokságok edzőinek a sorából. Vélhetően nem jókedvében fanyalodott rá a Fenerbachce ajánlatára, egyszerűen nem volt jobb opciója.

A Fenerbahce 2014 óta nem volt török bajnok, a legutóbbi idényt a második helyen zárta az ősi rivális Galatasaray mögött. A csapat a Bajnokok Ligája csoportkörében 2008 óta nem szerepelt, Mourinho feladata vélhetően az lesz, hogy visszajusson oda a klubbal. Az isztambuliak azonban már a BL-selejtező második fordulójában kezdenek, ugyanabban a körben, amelyben vélhetően a magyar bajnok Fradi is bekapcsolódik a küzdelmekbe, ami azért beárazza a Fener jelenlegi presztízsét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.