Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megtanulhattuk, hogy nagy hiba lebecsülni a Nemzetek Ligáját

Eleget szidják a Nemzetek Ligáját, nekünk azonban jó okunk van arra, hogy a védelmünkbe vegyük. A magyar labdarúgó-válogatott ennek a sorozatnak köszönheti, hogy még mindig – hogy egyáltalán – van esélye kijutni a 2021-es Európa-bajnokságra. A 2022-es világbajnokságra ennél is rögösebb út vezet, de még mindig inkább a Nemzetek Ligája felől van lehetőség végigmenni rajta.

2020. 10. 12. 7:30
null
Belgrádban is volt mit ünnepelni. Eddig jól állunk a Nemzetek Ligájában Fotó: Darko Vojinovics Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as – 2021-re halasztott – Európa-bajnokságon 24 csapat vehet részt. Ebből húsz a selejtezőkön szerzett részvételi jogot. A magyar válogatott a csoportjában csupán a negyedik helyen végezve lemaradt erről.

A Nemzetek Ligájában azonban a reménytelennek tűnő kezdés dacára bekerült azon 16 válogatott közé, amely négy ágon harcba szállhatott a maradék négy helyért. Ki ne tudná, már csupán egy mérkőzést kellene megnyerni november 12-én Izland ellen a Puskás Arénában.

A 2022-es világbajnokság keményebb dió. Európából összesen 13 csapat juthat ki, ez csupán eggyel több, mint az Európa-bajnoki mezőny fele. A selejtezők során, majd 2021-ben, tíz csoportba osztják az 55 együttest. Egyenes ágon csak a csoportelsők kerülnek ki Katarba.

A tíz második helyezetthez csatlakozik a Nemzetek Ligájából az a két legjobb válogatott, amely a selejtezők során erre nem szerzett jogot.

Vajon melyik feladat nehezebb? Legalább a második helyre befutni a selejtezőcsoportban, vagy a Nemzetek Ligájában az összesített rangsorban megcsípni a 21-22. helyet? Nehéz megmondani. A magyar válogatott nincs abban a helyzetben, hogy eleve lemondjon a nagyon csekély, de mégis létező második esélyről.

Ami persze csak esély. Mert az így kialakuló 12-es mezőnyt három négyes csoportra osztják, s onnan kezdődik a már megismert rend szerint – elődöntő, döntő – a pótselejtező. A három győztes szintén ott lehet Katarban a világbajnokságon.

Hiú ábrándot fölösleges gerjeszteni, de ha a későbbiekben is képes lesz olyan bravúros eredményekre, mint a Törökország és Szerbia elleni idegenbeli győzelem, akkor semmi sem lehetetlen.

Mindenesetre ne becsüljük le a Nemzetek Ligáját!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.