Megvannak a kupaindulók a kosárlabda klubok között

Jogilag nem lehetett lezárni a 2019/2020-as bajnokságot, ezért az elnökség állította fel a sorrendet.

2020. 05. 04. 17:28
Rudner Gbor; Balmazovic, Stefan;
Egy esetleges Falco-Szolnok meccset is érinthet a változás Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár lassan kezd magához térni a sportélet Magyarországon, a kormány döntése alapján mától lehet a profi és az amatőr szférában is edzéseket, versenyeket, mérkőzéseket tartani, illetve rendezni – egyelőre a közönség kizárásával –, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége nem hajlandó enyhíteni. Március közepén beszüntette az összes bajnokságot eredményhirdetés nélkül, a válogatottak és egyéb szakmai elképzelések programjait május 31-ig felfüggesztette, és ettől a kormányhatározat ellenére sem tágít, sőt, az elnökség mai ülése után született közlemény szerint a csapatoknak sem javasolja, hogy elkezdjék a szervezett edzéseket.

Mindez talán azért fontos, mert felvetődhet az a kérdés, hogy ha a vízilabdázók és a labdarúgók az edzések mai elkezdése után mintegy három hét múlva akár a bajnokságot is folytathatják, nem volt-e elhamarkodott döntés a teljes lezárás a kosarasoknál, ám ha a szigorúság május 31-ig indokolt az MKOSZ szerint – szemben a kormány és tanácsadói véleményével –, akkor erre a kérdésre már meg is van a válasz…

Az elnökség döntött fontos konkrét kérdésekben is. A női és férfi NB I A csoportjában a vírushelyzettől függően két kezdési dátumot határozott meg, október 3-át és 31-ét. Ha elkezdhető a bajnokság október 3-án, akkor a férfiaknál rövidített középszakaszt terveznek kevesebb mérkőzéssel, ha csak a későbbi időpontban indulhat el a sorozat, akkor nem rendeznek középszakaszt.

Tárgyalt a testület a klubok nemzetközi szerepléséről is. Jogilag nem lehetett lezárni a 2019/2020-as bajnokságot, ezért az elnökség az elmúlt három szezon bajnoki szereplése alapján állította fel a sorrendet a csapatok között. Ennek megfelelően a nőknél a Sopron indulhat az Euroligában, a Diósgyőr pedig az Euroliga selejtezőjében, míg a Szekszárd, a ZTE, a Győr, Cegléd és a PEAC az Európa-kupába nevezhet be. A férfiaknál a Falco KC Szombathely a Bajnokok Ligájában próbálhat szerencsét, a FIBA Európa Kupában pedig a Körmend és a Szolnoki Olajbányász kap lehetőséget a szereplésre. Ehhez az is kell, hogy a FIBA jóváhagyja a Magyarországnak jutó helyek számát, az MKOSZ a tavalyi feltételekből indult ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.