Nikolics Nemanja átírta a Fire történelmét

Bár Nikolics Nemanja — a Chicago Fire honlapján következetesen csak „Niko” — egy ideje nem szerepel a magyar válogatottban, s klubszinten is volt egy röpke hullámvölgye, mostanában újból megtalálta a góllövő cipőjét, és szombati duplájával a playoff felé vezeti csapatát az MLS-ben. Európában pocsékul rajtolt a Barcelona, a topligák bajnokai közül pontokat vesztett a Bayern München és a Manchester City is. Nagy Ádám pedig berúgta élete első Championship-gólját.

Ch. Gáll András
2019. 08. 19. 13:12
MLS: Philadelphia Union at Chicago Fire
A zentai gólvágó remekel Chicagóban Fotó: USA TODAY USPW Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két forduló után már csak két csapat hatpontos a Premier League-ben, és nem kis meglepetésre a címvédő Manchester City nincs közöttük! (A Manchester United csak ma játssza le második fordulóbeli meccsét Wolverhamptonban.) A két hibátlan az Arsenal és a Liverpool, mindketten 2-1-re nyertek – a BL-győztesnél duplázott –, míg a City dáriusi bőkezűséggel szórta el a helyzeteit a BL-döntős Tottenham ellen, és ez a végén meg is bosszulta magát: a Spurs főállású megmentője, Lucas Moura egy perccel a becserélése után gólt fejelt, s a 2-2 a hátralévő 34 percben már nem változott.

A Championshipben a Bristol City 2-0-ra legyőzte a QPR-t, és rúgta az első gólt! Ez már csak azért is szenzáció, mert a 33-szoros magyar válogatott középpályásnak felnőtt szinten ez még csak a harmadik gólja. Fájdalom, nem sokkal később – szerencsére nem túl súlyos – bokasérülést szenvedett, és a második félidőre már ki sem tudott jönni.

Premier League, 2. forduló: Arsenal–Burnley 2-1, Southampton–Liverpool 1-2, Manchester City–Tottenham 2-2, Chelsea–Leicester 1-1.

Aki látta péntek késő este az Athletic Bilbao–Barcelona mérkőzést, az okkal foghatta a fejét, ha történetesen katalán drukker. A sérült Messit – továbbá a kispadra kárhoztatott Busquetset és Rakiticet is – nélkülöző bajnok siralmasan futballozott a San Mamésban, és megérdemelten kapott ki 1-0-ra. A gólt csodálatos ollózással, becserélése utáni első labdaérintéséből a 89. percben a 38 éves Aritz Aduriz, a „baszk Roger Milla” szerezte, aki ezzel befogta Messit. Tudniillik rajtuk kívül senki sem lőtt még gólt tizenöt, egymást követő spanyol bajnoki idényben. Adurizt éppen ezért a meccs után az Athletic öltözőjében a társak álló ováció­val ünnepelték. A katalánok keserveit fokozhatja Suárez sérülése, és az is barcelonai hír, hogy Coutinhót kölcsönbe adták a Bayernnek. A rivális Real Madrid eközben úgy nyert 3-1-re Vigóban Benzema, Kroos és Lucas Vázquez góljával, hogy Modricot az 56. percben kiállították. Az Atlético Madrid és új csillaga, a portugál Joao Félix bemutatkozása tegnap éjjel lapzárta után történt a Getafe ellen.

A zentai gólvágó remekel Chicagóban
Fotó: Reuters

La Liga, 1. forduló: Athletic Bilbao–Barcelona 1-0, Celta Vigo–Real Madrid 1-3.

Igazuk lesz azoknak, akik attól tartanak, hogy a Bayern megsínyli két zseniális szélsője, Robben és Ribéry visszavonulását, illetve távozását. A bajnok még péntek este csak szenvedett a Hertha ellen, és sovány 2-2-es döntetlenre futotta az erejéből. A Dortmund – amely a német szuperkupáért is legyőzte a bajorokat – viszont parádézott, öt gólt vágott az Augsburgnak, a spanyol Paco Alcácer rúgta az elsőt és a negyediket.

Óriási érdeklődés, 22 000 néző és telt ház kísérte Köpenickben (Berlin egyik elővárosa) az Union élvonalbeli bemutatkozását. Nos, a Gulácsi Péterrel és a csapatkapitány Willi Orbánnal felálló RB Leipzig túlzottan erős ellenfélnek bizonyult, és már az első félidőben „lerendezte” a meccset óriási védelmi hibákból szerzett három góllal, a vége 0-4 lett. A Hoffenheim is kikapott, a padot koptatta.

Bundesliga, 1. forduló: Bayern München–Hertha 2-2, Borussia Dortmund–Augsburg 5-1, Freiburg–Mainz 3-0 (Sallói Dániel végig a padon ült), Frankfurt–Hoffenheim 1-0, Union Berlin–RB Leipzig 0-4.

Átugorva az Atlanti-óceánt, Nikolics Nemanja nevétől hangos a chicagói média. A 31 éves, 27-szeres magyar válogatott center tegnap hajnalban két gólt rúgott a Philadelphia Unionnak (a másodikat büntetőből), a Fire győzött 2-0-ra, és már csak egy pontra van a playoffot érő helytől. A zentai születésű Nikolics két és fél év leforgása alatt immár ötven bajnoki gólnál tart a Fire-ban, és ezzel a második helyre jött fel a klub örökös góllövőlistáján. Az első hely még odébb van, ott Ante Razov áll 76 góljával, igaz, ehhez 1998 és 2004 között hét idényre volt szüksége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.