Milák Kristóf zsenialitása mentheti meg Shane Tusup pénzét

Noha Shane Tusup 2018 óta nem Hosszú Katinka edzője, még mindig a volt feleségével elért eredményeiért kapja a pénzét. Jelen állás szerint legfeljebb ez év végéig jár a támogatás Tusupnak, de Milák Kristóf teljesítményén is múlik, hogy az amerikai a jövő évtől is számíthat-e a havi több százezer forintos juttatásra.

2021. 04. 02. 6:59
TUSUP, Shane
Budapest, 2019. október 5. Shane Tusup az olasz Ilaria Cusinato edzõje figyeli a nõi 400 méteres vegyesúszás döntõjét a budapesti úszó világkupán a Duna Arénában 2019. október 5-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Shane Tusup a Kiemelt edzői programon (KEP) keresztül részesül állami támogatásban, amely tavaly decemberi információk szerint havi nyolcszázezer forintot jelent neki.

A KEP alapvetően az elmúlt négy évben elért eredmények alapján jutalmazza az edzőket (idén kivételesen öt évet néznek a tavaly elmaradt olimpia miatt). Jövőre Tusupnak a 2016-os, riói olimpián és a 2017-es vb-n edzőjeként elért aranyai kiesnek a számításból, ő pedig 2022 januárjától a támogatottak közül, hiszen nem marad arra jogosító eredménye.

Shane Tusup jelen állás szerint az év végéig élvezheti a támogatást Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hacsak Holoda Péter, az amerikai egyetlen megmaradt úszója nem lesz Európa-bajnok a májusi budapesti viadalon (egyéniben erre kevés esély van), vagy döntős a tokiói olimpián a nyáron. Utóbbira előbb ki kellene jutnia, ugyanis a múlt heti országos bajnokság után még A szintes időeredménnyel sem rendelkezik.

Az olimpiai döntőre – s egyáltalán a kijutásra –, valamint az Eb-győzelemre reális esélye a váltók tagjaként lehet Holodának, aki a 2017-es budapesti vb-n is ott volt a bronzérmes 4x100-as gyorsváltóban. Ebben a számban már biztosan lesz magyar csapat Tokióban, és nagy valószínűséggel a férfi 4x200-as gyorsváltó is kvalifikációt szerezhet az olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány kérdésünkre elárulta, számol Holodával.

– Egyéni kvótája nincsen, de a váltókban két tartalékot megjelölhetek, amihez a B szintes idő is elég, és ez Holodának megvan, így jó esélye van arra, hogy ott legyen Tokióban – közölte Sós Csaba. – Könnyen elképzelhető, hogy úszni is fog, hiszen Péter kiváló és stabil versenyző. Látva eredményeit, a három-hatodik helyre mindkét váltó jó lehet. Láthattuk a 4x100-as gyorsváltót a budapesti vb-n, és abból a leggyengébb embert most Milákra cserélhetem, úgyhogy van éremesély is az olimpián.

A 200 pillangón világcsúcstartó Milák Kristóf az ob-n megmutatta, hogy gyorsúszásban is a nemzetközi élmezőnyben a helye: 50, 100, 200 és 400 gyorson is magyar bajnok lett a specialistákat legyőzve, százon ráadásul új országos rekordot állított fel.

Milákkal a fedélzeten az olimpiai döntő, azaz legalább a nyolcadik hely valószínűnek tűnik, de a húszéves klasszis akár a dobogóra is behúzhatja az egyik váltót Tokióban, s ennek megfelelően az Eb-n is lehet esély. Ennek pedig Shane Tusup is örülhet, hiszen csapattagként Holodának elég a selejtezőben úsznia ahhoz, hogy a váltó eredményének köszönhetően edzője jövőre is jogosult maradjon valamekkora támogatásra.

A KEP szabályzata szerint az olimpiai dobogóért az edzőnek nettó hatszázezer és egymillió forint közti pénz jár havonta, a legalább hetedik-nyolcadik helyért, illetve az Eb-győzelemért pedig három-négyszázezer. Függetlenül attól, hogy egyéniben vagy csapatban született a siker, tájékoztatta lapunkat Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társaságának a sportigazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.