Biztosan 11-es volt? Sterling szerint igen, a dánok firtatják

Raheem Sterling csak eldobda magát vagy valóban buktatták? Helyesen ítélt-e a játékvezető büntetőt? Becsületükre legyen mondva, az angolok is ezt a kérdést firtatják az Anglia–Dánia Európa-bajnoki elődöntő után. A dánok sportszerűen nem a büntetőre kenik a vereségüket, elismerik, hogy a mérkőzés végére fizikálisan felőrlődtek.

Magyar Nemzet
2021. 07. 08. 8:50
Sterling buktatása 1
A pillanat, amikor Raheem Sterling Mathias Jensen és Joakim Mæhle harapófogójába kerül Fotó: Europress/AFP/Laurence Griffiths
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sterling, a legveszélyesebb hazai, aki egyre többször kavarta meg a dán védelmet, a 103. percben az ötös jobb sarkán cselezgetett, majd Mathias Jensen és Joakim Mæhle között elesett, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Írtuk tudósításunkban az angol–dán Eb-elődöntőről.

A pillanat, amikor Mathias Jensen és Joakim Mæhle harapófogójába kerül
Fotó: Europress/AFP/Laurence Griffiths

Valóban tizenegyet ért az eset?

– Kiemelkedő teljesítményt nyújtottunk. Mindent bele kellett adnunk. Ez volt az első alkalom az Európa-bajnokságon, hogy hátrányba kerültünk, de jól reagáltunk erre, jó szellemiséggel játszottunk. Tudtuk, hogy nehéz lesz. Türelmesek maradtunk, tudtuk, hogy a lábunkban lévő erővel és rámenőséggel meg tudjuk csinálni.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapja beéri ezzel a semmitmondó nyilatkozattal Raheem Sterlingtól.

Miközben a kérdés természetesen az: ő hogyan érzi, valóban büntetőt ért a jelenet, amikor elesett a tizenhatoson belül?

Becsületükre legyen mondva, az angolok sem mennek el szó nélkül a mérkőzés meghatározó jelenete mellett. Az ITV Sport csatorna nem volt szégyellős, s fel is tette a kérdést az angol csatárnak.

– Beléptem a büntetőterületre, és ő kinyújtotta a lábát. Elérte az én lábam, tiszta büntető volt – felelte határozottan Sterling, de ha megnézzük a felvételt tüzetesen, láthatjuk a tekintetében a habozást.

Gareth Southgate is megkapta ugyanezt a kérdést, s ügyesen kibújt alóla:

– Nem láttam az esetet, de Raheemet az egész meccs alatt inzultálták a dánok, többször figyelmeztették is őket ezért.

Az angol kapitány inkább azt hangsúlyozta, mennyire büszke a játékosaira, és hogy nem értek az útjuk végére.

Igen, még vár rájuk a döntő vasárnap Olaszország ellen.

Firtatják a dánok

Természetesen a dánok is firtatják, jogosan ítélt-e büntetőt a játékvezető, ahogy az a Nemzeti Sport lapszemléjében olvasható.

A Berlingske címú lap megszólaltatta a korábbi FIFA-bírót, Jonas Erikssont, aki azon háborog, a játékvezetőnek még csak nem is szóltak, hogy nézze vissza a VAR-monitoron az esetet, pedig vitatható, történt-e szabálytalanság Sterling esésénél.

Kasper Hjulmand szövetségi kapitány és a válogatott támadója, Martin Braithwaite is arról beszélt a meccs után, hogy a játékvezető belenyúlt a meccsbe. Ezzel együtt mind a ketten elismerték, hogy az angolok jobban futballoztak, főleg a hajrában.

– Már nem segíthetünk a dolgon, de attól még megmarad ez a keserű érzés – idézti a dán TV2 honlapja szintén a tizenegyesről elmélkedve Hjulmandot.

Peter Schmeichel, a dán válogatott és a Manchester United korábbi kiváló kapus – Kasper Schmeichel édesapja – is csatlakozott a kórushoz.

– Ez sosem volt tizenegyes, legalábbis ezen a szinten, egy Európa-bajnokság elődöntőjében biztosan nem. Nem tudom megérteni a döntést. A jobb csapat nyert, hiszen Anglia megérdemelte a győzelmet, nagyszerűen játszott, de ez nem volt büntető – kesergett.

Arsene Wenger szerint sem volt büntető

Arsene Wenger, az Arsenel korábbi legendás edzője is azt kérdezi: miért nem ellenőrizték VAR-ral az esetet. A francia tréner szerint nem járt volt 11-es Sterling eséséért.

– Ez nem volt büntető. Nem értem, hogy ilyen helyzetben miért nem veszi igénybe a játékvezető a videobíró segítségét, hogy újra nézze az esetet a képernyőn. Ilyen helyzetben teljesen biztosnak kell lennie a dolgában – jegyezte meg Wenger.

Európa-bajnokság, elődöntő:

Anglia–Dánia 2-1 (1-1, 1-1, 2-1), Wembley, 64 950 néző

Gólszerzők: Kjær (39. – öngól), Kane (103.), illetve Damsgaard (30.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.