Túlcsorduló érzelmek

Döbbenetes érdeklődés övezi az újjáépített Puskás Ferenc Stadion november 15-i avatómérkőzését, amelyen a magyar labdarúgó-válogatott a kétszeres világbajnok Uruguayt fogadja. Tegnap a jegyértékesítés második szakaszában csupán két óra leforgása alatt az összes jegy elfogyott: telt ház lesz a hatvannyolcezer férőhelyes arénában.

Ch. Gáll–Novák
2019. 10. 29. 7:06
null
Magyar szurkolók a Groupama Arénában. Új otthonra lelhetnek a régi helyszínen Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt könnyelműen kijelentenénk, hogy ez így természetes, ne feledkezzünk meg arról, az elmúlt években országszerte több új stadiont adtak át, de a szurkolók több esetben az ünnepélyes átadáskor sem töltötték meg az újjávarázsolt otthont, hát még utána, hétről hétre.

Az NB I-ben csak akkor haladja meg hat helyszínen az összesített nézőszám a húszezret, ha a Ferencváros rangadót játszik, a többi klub elvétve büszkélkedhet háromezer főt meghaladó helyszíni érdeklődéssel.

Magyar szurkolók a Groupama Arénában. Új otthonra lelhetnek a régi helyszínen
Fotó: Mirkó István

A válogatott azonban – az elmúlt években hozzászokhattunk – külön kategória a magyar labdarúgásban. A nemzeti csapat egy-egy mérkőzése kiemelt esemény – a vérbeli szurkolóknak, a mérsékelt drukkereknek, a családosoknak és a futballmeccsekre a társasági érintkezés színtereként tekintő VIP-vendégeknek egyaránt.

Az elmúlt években a válogatott otthonául is szolgáló Groupama Aréna e tekintetben szinte már az átadásakor, 2014-ben szűkös volt, újabban pedig egy-egy találkozóra – ha a rendszer tudta kezelni a rohamot – egy-két óra alatt elfogyott az összes belépő. De hogy – legalábbis az avatómérkőzés előtt – ez a helyzet a hatvan­nyolcezer férőhelyes Puskás-stadionnal is, az egészen döbbenetes.

Múlt héten pénteken először a Szurkolói Klub tagjai vásárolhattak tikettet, s estére elkelt huszonötezer jegy. Szinte pánikreakció futott végig az érdeklődők körében: a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint az elmúlt napokban tizennyolcezren regisztráltak a szurkolói klubban, csak hogy előnyt élvezzenek.

Tegnap délelőtt tízkor tették mindenki számára elérhetővé a jegyvásárlási rendszert, voltak olyan percek, amikor a virtuális előszobában egyszerre 17 ezren várakoztak, s a harang még nem ütötte el a delet, amikor az MLSZ tudatta, az összes belépő elfogyott.

S nem megsértve a vendégeket, biztosak lehetünk benne, hogy a nézők nem is annyira a világsztárokat felvonultató uruguayi, mint a magyar válogatottra kíváncsiak. Elsősorban ezúttal talán Gera Zoltánra, az aktív játékkal 2018 nyarán felhagyott, 97-szeres válogatott játékos az ünnepi alkalommal búcsúzik a közönségtől.

– Nagyon örülök a hírnek, hogy telt ház lesz, bár biztosan nem miattam fogytak el ilyen gyorsan a jegyek – mondta lapunknak szerényen Gera.

– Ekkor avatják az új stadiont, neves ellenfél érkezik, érthető az érdeklődés. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen alkalommal búcsúzhatok el a válogatottól.

Marco Rossinak is alaposan feladták a leckét, hiszen négy nappal később, november 19-én az utolsó Eb-selejtezőjét játssza a válogatott. Pihentesse a legjobbjait vagy sem, komoly dilemma – de nem a szövetségi kapitánynak.

– Egy olyan válogatott ellen, mint az uruguayi nem lehet kísérletezni, pláne nem egy olyan stadionban, amely a legendás Puskás Ferenc nevét viseli. Nyolcvan százalékban azt a tizenegyet fogom kezdetni, amely majd Wales ellen is pályára lép – jelentette ki Rossi, sőt további érdekességgel is szolgált: – Biztos, hogy a kapuban a kirobbanó formában védő is helyet kap, az sem kizárt, hogy kezdőként.

Az újjávarázsolt nemzeti futballstadion, egyelőre üresen
Fotó: MTI/Róka László

Az emlékeiben kutatva az olasz ­maestro egy olyan klubmérkőzést idézett fel pályafutása mexikói korszakából, amikor a világhírű Azték Stadionban százezer néző előtt futballozott.

– Akkor csak egy voltam a huszonkét játékos közül. Uruguay ellen viszont én leszek a felelős a válogatott teljesítményéért. És ez sokkal erősebb nyomást jelent, ugyanakkor valószínűleg ­óriási élményt is, ami csak egyszer adatik meg az embert életében. Talán csak a négy nappal későbbi, Wales elleni ­meccs lesz ehhez hasonlítható. Biztos vagyok benne, hogy ez a négy nap eddigi életem szakmai csúcspontja lesz. A jegyvásárlással a magyarok újfent bizonyították, hogy legalább annyira rajonganak a futballért, mint az olaszok. Hihetetlen ez az egész, fantasztikus légkör fog uralkodni az új stadionban. Abban is biztos vagyok, hogy ilyen biztatás mellett jó mérkőzést fogunk játszani, remélhetőleg jó eredménnyel, és a találkozó remek felkészülés lesz a négy nappal később esedékes, cardiffi csoport­záró Eb-selejtezőre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.