Vincze Ottót Kubala fogadta, a Fradira ma gyengélkedő Barcelona vár

Vincze Ottó természetesen ezekben a napokban is büszke arra, hogy egykor a Barcelona játékosa lehetett, de természetesen ma este a Ferencvárosnak drukkol. A Fradi huszonöt évvel ezelőtti BL-csapatának egyik hőse amondó, az utódok ma képesek lehetnek a meglepetésre.

2020. 10. 20. 7:35
null
Vincze Ottó, bár kimehetett volna Barcelonába, inkább itthonról szurkol a Fradinak Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyértelmű, hogy ma este kinek szurkol, vagy…?

– Szó sincs róla, egyértelmű. Nagyon erős és mély a kötődésem a Ferencváros iránt. Mindkét nagyapám, az édesapám, a nagybátyám, mindenki szenvedélyes fradista a családban. Kisgyerekként, amikor az iskolában fociztunk a bitumenen pöttyös PVC-labdával, mindig két csapat volt a pályán: az Ózdi Kohász és a Fradi, s én mindig a Fradi csapatkapitánya voltam. A Ferencváros az örök szerelem az életemben, a Barcelona csupán egy – bár kétségtelenül izgalmas, emlékezetes – kaland.

– Ha egyetlenegy emléket kellene kiemelnie, akkor ennek a kalandnak melyik a legkedvesebb pillanata?

– A megérkezés, az első edzés. Amikor arra a hírre, hogy a Barcelona leigazolt egy magyar srácot, Kubala László megjelent a tréningen. Először csak a csődületet érzékeltem, ami körülötte támadt, aztán kérte, mutassanak be neki, s hozzám már természetesen magyarul szólt. Leállt velem passzolgatni, hogy személyesen győződjön meg arról, hogy ott a helyem. Felejthetetlen nap volt.

Kuksi bával, avagy „Lászival”, ahogy Barcelonában nevezték, aztán többször összefutottam. Miként a La Másián, a klub edzőközpontjában rendszeresen találkoztam a korszak és a klub sztárjaival, Ronaldóval, a „Fenoménnal” természetesen, Figóval és a többiekkel. Ugyan a Barca A csapatában egyetlen mérkőzésen sem léptem pályára, mégis máig hatalmas élmény az ott eltöltött egy esztendő.

Vincze Ottó, bár kimehetett volna Barcelonába, inkább itthonról szurkol a Fradinak
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– A ma esti mérkőzés előzményeit, a Ferencváros bravúros sorozatát, a Barcelona bukdácsolását minden futballrajongó ismeri. Okozhat meglepetést a Fradi?

– A Ferencváros két éve töretlenül fejlődik, ennek látványos és elismerésre méltó eredménye az, hogy bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A Fradi patinás története is közismert, érdekes, hogy a csapat korábban sohasem, még legnagyobb sikerei idején sem játszott tétmérkőzést a Barcával. Így értékeljük hát a most eljött pillanatot. A másik oldalról a Barcelona a földkerekség egyik legnagyobb és legsikeresebb klubja, amely azonban évek óta lejtmenetben van, a nyár óta pedig egyenesen válságos a helyzete. Természetesen így is a Barcelona a találkozó esélyese, de ha valamikor, hát most okozhat meglepetést a Ferencváros.

– Szombaton, a Getafe elleni mérkőzésen a Barcelona kimondottan gyengén, Messi ráadásul kedvetlenül játszott. Mi az oka ennek?

– Meg lehet érteni Messit. Ő a csapatban az alfahím, sőt a futball történetének az egyik legjobb labdarúgója.

Az elmúlt években mindenki elhagyta a klubot, akikkel szeretett és tudott együtt játszani. Előbb Puyol, Xavi és Iniesta, aztán és a nyáron Suárez. Magára maradt. Átalakulóban van a Barca, és ennek Messi az áldozata.

Még képlékeny, hogy mit hoz a jövő, de a jelen nem túl fényes. Persze a jelenlegi keret is sokkal jobb annál, hogy a Barca kikapjon a Getafétől. Szurkolok a csapatnak, hogy találjon magára, de majd csak a hét végén, az El Clásicón…

– Itthon drukkol, vagy ott lesz a mérkőzésen személyesen?

– Terveztem az utat, ott lehetnék, de kisebb betegségen vagyok túl, a családom és az ismerőseim egészségét sem akarom kockáztatni, ezért a járvány miatt úgy döntöttem, hogy itthon maradok. Baráti társaságban szurkolok majd a Fradi sikeréért.

– Mi szólhat a Ferencváros mellett?

– Elemezhetnénk még a két csapat játékstílusát, hogy a Barcelona ellen, ha nem elég gyors a labdajáratás és nincsenek váratlan megoldások, akkor már nem csak a sztárcsapatok képesek tolódással eredményesen védekezni; hogy a Fradinak megvannak a gyors és határozott emberei, akik képesek kontrából veszélyt teremteni, de inkább az érzéseimre hagyatkozom. Huszonöt éve se várta senki sem, hogy a Fradi meglepi a Grasshopperst. Másfél hete a délvidéki születésű Könyves Norbert góljával győzött a magyar válogatott Szerbiában. Kubala László, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán – a Barcelonának három ferencvárosi gyökerű legendás játékosa van, s most az utódok eljutottak oda, hogy tétmérkőzést játszhatnak a világhírű katalán csapattal. Ez most tényleg most vagy soha esély, talán soha vissza nem térő alkalom. Bízom a Ferencvárosban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.