idezojelek

Kopjafák a Gyász téren

A vörös csillag levételét követelő, fegyvertelen emberek ellen rendeztek vérfürdőt Mosonmagyaróváron 1956. október 26-án.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Ágyban, párnák közt halt meg Dudás István nyugállományú határőr ezredes 2002. június 11-én. Mert Magyarországon akkortájt (tartok tőle, ma is) úgy működött az igazságszolgáltatás, hogy az is ágyban, párnák közt halhatott meg, akinek parancsára fegyvertelen embereket lőttek halomra – ahelyett, hogy bitón végezte volna be vagy életfogytig tartó fegyházbüntetése közben éri a halál.

Egy hetvennyolc éves, háborítatlan tömeggyilkos távozott azon a napon. (Halottakról vagy jót, vagy semmit? Dehogy, pontatlan a latin szállóige fordítása… Halottakról vagy jól, vagy semmit. Jól, vagyis az igazat…)

Akkor elmesélem, mi történt Mosonmagyaróváron ma 65 éve, 1956. október 26-án délelőtt, amikor fegyvertelen emberek vonultak a helyi határőrkaszárnya elé azt követelve, hogy vegyék le az épület tetejéről a vörös csillagot. Választ nem kaptak, helyette Dudás István parancsnok géppuskákkal közéjük lövetett, majd katonái kézigránátokat dobtak a menekülőkre és a vérükben vonagló sebesültekre. Aki túlélte az első sorozatot, a hátába kapta a másodikat. Rengetegen maradtak az utcaköveken, sokuk kezében még ott volt zászló… (A másnapi lap hatvan halottról, köztük nőkről, gyermekekről adott hírt, a Daily Mail 85-ről írt, más források száz fölé teszik az áldozatokat.)

A vérfürdőt levezénylő Dudás, katonáit hátrahagyva, a közeli határon át Csehszlovákiába menekült, ahonnan csak a szabadságharc bukása után merészkedett vissza. Előléptetés és kitüntetés várta a „néphatalom mellett bátran kiálló” gyilkost, aki 1979-ben ezredesi rendfokozattal, kiemelt nyugdíjjal vonult vissza. A többit már a bevezetőben leírtam…

Ötven néma kopjafa áll a Gyász téren.

A borítóképen: Kopjafák és mécsesek Mosonmagyaróváron, az 1956-os sortűz áldozatainak emlékére rendezett ünnepségen az ’56-os Emlékpark és Gyász téren 2016. október 26-án. Fotó: Krizsán Csaba

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.