idezojelek

Fő a jókedv!

A politikának is megvannak a maguk kétségbeejtő figurái. Itt van mindjárt Bokros Lajos.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: KURUCZ ÁRPÁD

A politikának is megvannak a maguk kétségbeejtő figurái. Itt van mindjárt Bokros Lajos. Minap azon merengtem, mi motiválhatja, hogy megannyi bukfenc után újra és újra hallasson magáról. Nem jöttem rá. Mindenesetre az ÉS-ben megjelent cikkéből az derül ki, állapota tovább romlott. Ilyeneket ír szegény: „Fennáll a veszély, hogy a demagóg választási program megvalósítása olyan mértékben felpörgetheti az inflációt, hogy a kamatok ezzel nem lesznek képesek lépést tartani. […] Vajon mit lép az MNB, ha […] a forint árfolyama történelmi mélységbe süllyed?” Úgy látja, a pánik megállításához az égbe kell emelni a kamatokat, de akkor meg jelentősen visszaesik a gazdaság. Lajosunk szerint nem véletlen a hathavi fegyverpénz odaígérése. Az „önkényuralmi kormány” így kívánja megvásárolni a fegyveres testületeket, ha majd az új, „demokratikus kormány” intézkedései nyomán a Fidesz tömegeket visz ki az utcára.

Dacára e marhaságoknak, képtelenség haragudni Lajosra. Ha megjelenik valahol, az embernek az az érzése, mintha leszállt volna odaföntről. Híveit ilyenkor nosztalgia és reménykedés lepi el. (Másokat meg a rosszullét.)

Bokros egyébként nem humoristaként kezdte, csomagkészítőnek indult az első MSZP–SZDSZ-kormány idején. Legendás pakkjának lényege: elvenni minden szociális juttatást a lakosságtól, majd jót kacagni rajta. Később az MDF-hez szegődött, ahol miniszterelnök-jelöltté tették. Nyerni ugyan nem nyert, ellenben megszűnt a pártja.

„Bokros Lajos egy intézmény – írja egy kommentelő. – Olyasmi, mint a sárgaház volt anno.” „Bokros úr – közli egy másik –, ha röhögni akarok egy jót, mindig beugrom az ön Facebook-oldalára.”

Borítókép: Bokros Lajos (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.