idezojelek

Döngetik a nyitott kaput

Tud-e ön olyan hazai sajtótermékről, amit valaha is korlátozott, betiltott volna az Orbán-kormány?

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Jászai Csaba

Egy minapi, a V4-országokban végzett, az Európai Bizottság által kezdeményezett felmérés szerint a válaszadók több mint fele aggódik a sajtószabadság állapota miatt. Arányait tekintve nálunk, Magyarországon aggódnak a legtöbben: csupán harminc százalék nyilatkozott úgy, hogy szabad a sajtó – adta hírül a brit The Guardian. (Különös. Kétharmaddal nyert a kormányoldal, de hetven százalék szerint nincs sajtószabadság. Roppant különös.) A portál idézte Munk Veronikát, a Telex főszerkesztő asszonyát, aki úgy nyilatkozott, hogy a sajtószabadság magyarországi helyzetének gyors romlása figyelmeztetésül szolgálhat másoknak is.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Olvasgatva a Telex kormányszapuló cikkeit, csodálkozom, hogy Veronika asszonyt még nem vitte el a nagy fekete autó.) Érdekes, engem még sosem kérdezgettek ilyen felmérőemberek. Én viszont most megkérdezem a tisztelt olvasót: tud-e ön olyan hazai sajtótermékről, amit valaha is korlátozott, betiltott volna az Orbán-kormány? Nem? Én sem. Nemzeti kormányok idején idehaza örökké lábbal tiporják a sajtószabadságot. Néhai Göncz Árpád államfő 1993-ban az olasz La Stampa című baloldali lapnak panaszkodott is a magyar liberális médiumokat ért támadásokról. (Ami azért volt érdekes, mert az Új Magyarországot, a Pesti Hírlapot és a Magyar Fórumot leszámítva a teljes sajtót ők uralták, tokkal-vonóval.) Később, az MSZP–SZDSZ-időkben „nem volt baj” a médiával, ám a 2010-es Fidesz-kormányok óta újra rabigában szenved a liberális újságírás. Ezt onnan tudni, mert örökké erről ír, beszél, szitkozódik az összes elnyomott hazai ellenzéki újság, rádió és televízió. (Helyszűke miatt nem sorolom őket.)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.