idezojelek

Svédcsavar

Egy minapi svéd felmérés szerint a náluk élő migránsok több mint 85 százaléka tért vissza születési országába – nem elírás! – nyaralni.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Noella Johansson

Egy minapi svéd felmérés szerint a náluk élő migránsok több mint 85 százaléka tért vissza születési országába – nem elírás! – nyaralni. Nem új a jelenség. Az elmúlt időszakban gyakran vált vitatémává nyugat-európai országokban, hogy a menekültek – nyaralás formájában – haza-hazaruccannak. Német lapok már régebben is cikkeztek arról, hogy menedékkérő, menekültstátusban lévő migránsaik rendre hazamennek vakációzni. Abba az országba, ahol állítólag üldözik őket. (Egy 2016-os jelentés arról számolt be, hogy a menedékkérők a német adófizetők pénzéből kapott segélyekből nyaralnak – odahaza.) Egyikük így indokolta hazaruccanását:

 

Nagyon stresszes itt Németországban, pihenésre van szükségem, kicsit visszamegyek Szíriába.

 

Ez már az akkori belügyminiszternek is sok volt, bejelentette: a kormány megvonná a menekültstátust a hazalátogató „üldözöttektől”. Álljon már meg a menet! Nekem erről azok a jó tíz éve Kanadába kivándorolt hazai cigány családok jutottak az eszembe, akik közül sokan, beleunván a kalandozásba, úgy döntöttek, visszaköltöznek. (Kanada is stresszes lehet.)

 

És ha már visszajönnek, újra birtokba veszik hátrahagyott önkormányzati bérlakásukat, amit annak idején rászorulóként kaptak. Igen ám, csakhogy azokat addigra már kiadták más rászorulóknak. Lett is nagy patália…

 

A felajánlott ideiglenes szállásokat nem fogadták el, mondván, nekik külön lakás jár. Visszatérésük egyébként nem okozott osztatlan örömöt az itthoniak körében. Már csak azért sem, mert némelyik kalandozó odakint nem igazán öregbítette jó hírünket, csak a segélyosztó helyeken tűntek fel meg a rendőrségi beszámolókban.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: sétálóutca Stockholmban (Fotó: MTI/EPA/Noella Johansson)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.