idezojelek

Leszedte a szenteltvizet

Cikk jelent meg a Telex.hu-n, mennyire kétségbeejtő ember volt valójában Mindszenty József, csak mi nem tudjuk.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Közel egy időben Orbán Viktor Mindszentyneum-avatóval egybekötött ünnepi beszédével cikk jelent meg a Telex.hu-n, mennyire kétségbeejtő ember volt valójában Mindszenty József, csak mi nem tudjuk. Ungváry Krisztián történész jegyezte az írást, már a cím – A NER és az ő bíborosa – jelezte, szerzője ismét elfelejtette: a történészt az különbözteti meg a politikustól, hogy nem politizál. Ha mégis ezt teszi, akkor titulusa előbb-utóbb idézőjelbe kerül. (Ungváryét már akkor idézőjelbe tették, amikor 2016. október 23-án végigfütyülte a miniszterelnök ünnepi beszédét a Kossuth téren, mígnem az ünnepelni vágyók egyike orrba nem vágta.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bő lére eresztett Mindszenty-mószerolás zűrös (hol kétkulacsos, hol személyiségzavaros) embernek írja le a bíborost, akinek kultusza „a rendszerváltás után újult erőre kapott, és 2022-re elérte azt a szintet, hogy személye a NER emlékezetpolitikájának legfontosabb egyházi vonatkoztatási pontjává vált”. Ezt azzal magyarázza a szerző, hogy az egyre inkább jobbra tolódó NER számára olyan személyiség kell, aki a mai jobbszélnek is tetszik.

Ungváry szerint a „személyiségzavaros” hercegprímás pont ilyen. „Mindszenty világképe a jobbágyok és főispánok világa, a tömjénnel telefüstölt társadalmi egyenlőtlenségeké, amelyben a szegényeknek és elnyomottaknak a »tekintély« alapján kell elfogadniuk nyomorúságos sorsukat. Ezt sikerült a NER-nek kanonizálnia.” Nem lehet könnyű Ungvárynak. Akárcsak az SZDSZ-alapító Horn Gábornak, aki nemrég azon kesergett, hogy a Fidesz egy bíborost állít az ötvenhatos emlékezet élére. Holott ők már olyan jól kitalálták oda a kommunista Nagy Imrét.

Borítókép: Úri utca 62., Prímási palota udvara. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek felsőpetényi őrizetéből való kiszabadulása után rádióbeszédet tart (Fotó: Fortepan/ETH Zürich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.