Elemér 2024. február 28.
logo

Leszedte a szenteltvizet

Pilhál György
2022.10.24. 05:59
Leszedte a szenteltvizet

Közel egy időben Orbán Viktor Mindszentyneum-avatóval egybekötött ünnepi beszédével cikk jelent meg a Telex.hu-n, mennyire kétségbeejtő ember volt valójában Mindszenty József, csak mi nem tudjuk. Ungváry Krisztián történész jegyezte az írást, már a cím – A NER és az ő bíborosa – jelezte, szerzője ismét elfelejtette: a történészt az különbözteti meg a politikustól, hogy nem politizál. Ha mégis ezt teszi, akkor titulusa előbb-utóbb idézőjelbe kerül. (Ungváryét már akkor idézőjelbe tették, amikor 2016. október 23-án végigfütyülte a miniszterelnök ünnepi beszédét a Kossuth téren, mígnem az ünnepelni vágyók egyike orrba nem vágta.)

A bő lére eresztett Mindszenty-mószerolás zűrös (hol kétkulacsos, hol személyiségzavaros) embernek írja le a bíborost, akinek kultusza „a rendszerváltás után újult erőre kapott, és 2022-re elérte azt a szintet, hogy személye a NER emlékezetpolitikájának legfontosabb egyházi vonatkoztatási pontjává vált”. Ezt azzal magyarázza a szerző, hogy az egyre inkább jobbra tolódó NER számára olyan személyiség kell, aki a mai jobbszélnek is tetszik.

Ungváry szerint a „személyiségzavaros” hercegprímás pont ilyen. „Mindszenty világképe a jobbágyok és főispánok világa, a tömjénnel telefüstölt társadalmi egyenlőtlenségeké, amelyben a szegényeknek és elnyomottaknak a »tekintély« alapján kell elfogadniuk nyomorúságos sorsukat. Ezt sikerült a NER-nek kanonizálnia.” Nem lehet könnyű Ungvárynak. Akárcsak az SZDSZ-alapító Horn Gábornak, aki nemrég azon kesergett, hogy a Fidesz egy bíborost állít az ötvenhatos emlékezet élére. Holott ők már olyan jól kitalálták oda a kommunista Nagy Imrét.

Borítókép: Úri utca 62., Prímási palota udvara. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek felsőpetényi őrizetéből való kiszabadulása után rádióbeszédet tart (Fotó: Fortepan/ETH Zürich)

A magyar október

Varga Judit: A magyar összetartozást is ünnepeljük

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.