A nagyság időnként hátrányt jelent

Valószínűleg röpképtelenek voltak azok a nagyjából egy méter magas, akár hétkilósra megnövő papagájok, amelyek maradványaira a közelmúltban bukkantak a déli félteke különleges szigetén.

2019. 08. 08. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új-Zéland ma is bővelkedik meghökkentő felépítésű papagájokban. Az egyik jól ismert faj a kakapó, más néven bagolypapagáj, amely fejletlen mellizomzata és szárnyainak erőtlen izma miatt alkalmatlan a repülésre. A körülbelül 48 centiméteres testhosszú kea a világ egyetlen alpesi papagája. Mindenevő életmódjába a dögevés is belefér. Ma már ritka, mert egykor a juhtenyésztők félelmei miatt jutalom ellenében pusztították: a gazdák attól tartottak, hogy a madarak veszélyeztetik az állatállományt, különösen a juhokat. A New York Times szerint az éles csőrű kea valóban elég erős ahhoz, hogy megtámadja a juhokat, sőt az autók gumi alkatrészeit is simán szétszaggatja.

Egyszer régen azonban Új-Zélandon a maiakat minden szempontból lepipáló, egy méter magas és legalább hétkilós papagáj élt – jelentették be a Biology Letters folyóiratban. – Meglepő, hogy valaha ilyen méretű papagáj létezett – mondta az amerikai napilapnak Trevor Worthy paleontológus, az ausztráliai Flinders Egyetem (Adelaide) munkatársa, a szenzációs felfedezést közlő cikk szerzője.

A gigantikus papagáj maradványaira Új-Zéland déli szigetén, St. Bathans közelében bukkantak. Ez a hely jól ismert a paleontológusok körében, hiszen az elmúlt húsz évben folyó ásatások során igen különleges lények csontjai kerültek innen elő. Tavaly ősszel jelentették be például, hogy kihalt denevér fogai­ra és csontjaira leltek a 16-19 millió éves üledékekben.

Egy évtizeden át raktárban őrizték a csontjait
Fotó: Brian Choo/Flinders University

Ugyanebből az üledékrétegből került elő a gigantikus papagáj – a kutatók a Heracles inexpectatus nevet adták az újonnan felfedezett élőlénynek. A Heracles egyértelműen a görög mitológia nagy erejű hősére utal, míg az inexpectatus a felfedezés váratlanságát jelzi. Amire egyébként már sokkal korábban sor kerülhetett volna, hiszen az első csontokra 2008-ban bukkantak, de éppen a hatalmas méretek láttán a szakemberek azt hitték, hogy ragadozó fosszíliája került a kezükbe. Félretették, hogy majd később foglalkoznak vele. Ez év elején Ellen Mather hallgató azonban arra a következtetésre jutott, hogy a bő évtizede kiásott csontokat tévesen határozták meg, azért arra kérte Trevor Worthyt, ő is vizsgálja meg azokat. Az összes apró csomó és dudor elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy új papagájfajjal van dolguk.

A meglehetősen szilárd és nehéz csontok arra utalnak, hogy ez a madár nagy valószínűséggel képtelen volt a repülésre, a földről felszedett magvakon és gyümölcsökön élhetett. A combcsontja meglehetősen hasonlít a mai kakapó lábcsontjaihoz, de annál nagyobb méretű. A kutatók szerint a papagáj természetes ellenség híján, ellenben a kellő mennyiségű és változatosságú tápláléknak köszönhetően fejlődött gigantikus méretűre.

Az evolúció másutt is méretes madárfajokat „alkotott”, Hawaiin például a régen kihalt gigakacsák fosszíliái kerültek elő. Ugyancsak nagyra nőtt a Rodrigues szigeti galamb vagy remetegalamb. A szigeten kikötő tengerészek a húsáért vadászták ezt a röpképtelen szárnyast, amely 1761-ben kihalt. Az 1505-ben felfedezett Mauritiusra költöző holland telepesek 1690-re irtották ki a dodó madarat, amely hatalmasra nőtt galamb volt. A gigapapagáj kipusztulásához az embernek nem volt köze.

Az MTI szerint Új-Zélandon egykor többféle óriásmadár élt, köztük a 3,5 méteresre megnövő, kilenc fajt magába foglaló moák családja és a három

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.