Új moralisták, farizeusok (11. rész)

2002. 01. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A messzi Oroszországban 1893-ban világra jött egy kisgyermek. A Rosenberg házaspár kedvtelve nézegette az apró csecsemőt, és a keresztségben az Alfred Isidore nevet adták neki. Alfred Isidore Rosenberg aztán szépen szopott, gyarapodott, hízott, s bár a messzi Oroszországban nem volt éppen játszi virány az élet, a kisfiút elkerülte az „ezernyi fajta népbetegség” is, a „szapora csecsemőhalál” is, és huszonhat évesen átköltözött Németországba. Ott körülnézett, ráhelyezte ujját a kor ütőerére, és belépett a náci pártba. Majd két év múlva, 1921-ben megalapította a Völkischer Beobachter című lapot. A Népi Figyelő az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) hivatalos napilapja lett, s míg Adolf Hitler a müncheni sörpuccs utáni börtönbüntetését töltötte, az ifjú Rosenberg ellátta a náci párt főideológusi tisztét is.
1952. május 23-án tavaszt köszöntöttek az erdőn a kakukkok, tavaszt köszöntöttek a gyárak munkaversenyt hirdető szirénái, tavaszt köszöntöttek a pincékben ölő és kínzó, jókedvű ávósok, és a Galló házaspárnak egészséges fiúgyermeke született. A kis Béla szépen szopott, gyarapodott, hízott, s bár Rákosi és kommunistái Magyarországán nem volt éppen játszi virány az élet, a kis Béla felnőtt, és tanársegéd lett a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen. És lett később főmunkatárs is az Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében, a Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpontjában, s mert ha egy karrier elindul, akkor határ a csillagos ég, hát Béla végül eljutott a Magyar Hírlap szerkesztőségébe is.

Galló Bélát csalódások érik
Galló Béla 1996-ban az éppen induló Aktuális című politikai magazin szerkesztőségében tűnt fel mint tanácsadó. E sorok írója is ott tűnt fel mint szerkesztő. Stumpf István is feltűnt ott, éppúgy, mint Galló, tanácsadóként. Ostromlott vár volt akkor az Aktuális szerkesztősége, hiszen mi a Bánó András fémjelezte Objektív helyett jöttünk létre, s ez okból ki voltunk téve a liberálisok és a szocialisták mély megvetésének. Mégis ott ült közöttünk Galló, a Magyar Hírlap fényképéről jól ismert arckifejezésével, amely leginkább arra emlékeztet, mintha az arc tulajdonosa állandóan egy kihűlt, kifehéredett canis mergát tartogatna jobb kezében, és felettébb igazságtalannak tartaná a sorstól reá mért nehéz penitenciát.
Hadd valljam be most férfiasan: az Aktuális nem tolta a Horn–Kuncze-kormány szekerét. Sőt. És a Galló mégis…
Aztán, mint fentebb említettük, Galló barátunk a Magyar Hírlaphoz került. 1997-et írtunk akkor, és a Magyar Hírlap főszerkesztője Gazsó L. Ferenc volt éppen. Gazsó L. Ferenc szintúgy nem tolta a Horn–Kuncze-kormány szekerét. Sőt. Gazsót a Magyar Hírlapnál jobboldali árulóként tartották nyilván, aki elárulta a lap liberális értékrendjét, és „lefeküdt” a jobboldalnak.
Galló Bélát Gazsó L. vitte a szerkesztőségbe, és Galló Béla Gazsó L. embere lett odabent. Ebbéli minőségében rosszul érintette a főszerkesztő-váltás, amikor megérkezett Kocsi Ilona.

Bravó, Kocsi Ilona!
De megérkezett Kocsi Ilona. Ő a Magyar Hírlap VIP-hiteles főszerkesztője, aki ebbéli minőségében a Postabank-botrány kirobbanásakor a postabankos ügyek kezelését átruházta helyettesére, így kívánván feloldani a kínos összeférhetetlenséget, a gyötrő erkölcsi dilemmákat – így kívánván feloldani a feloldhatatlant.
Aztán Kocsi Ilona főszerkesztésével jelent meg a Magyar Hírlapban az a fejtegetés, hogy jót tenne a magyar közéletnek, ha likvidálnák Orbán Viktort és Kövér Lászlót, megjelent, hogy Orbán egyenlő Mussolinival, Hitlerrel, Sztálinnal – hogy csak a leggusztább csemegék között válogassunk.
Bravó, Kocsi Ica!

Vissza Galló csalódásaihoz
Galló Béla mindezek ellenére ott marad a Magyar Hírlapnál. Mint Gazsó L. embere, mint Stumpf (akkor volt) barátja feltehetőleg nem örvendett túl nagy népszerűségnek.
És így, páriaként érte Bélát az 1998-as választás.
Nevezett választás nem várt eredménnyel zárult. Győzött a Fidesz. És Galló barátunk 1998-ban munkára jelentkezett a Stumpf István vezette Miniszterelnöki Hivatalnál. A MeH stratégiai elemzőközpontjában szeretett volna dolgozni, beadta önéletrajzát, és várt.
Várt… Még mindig várt.
Darab idő elteltével rádöbbent, hogy Godot-ra vár. Rádöbbent, hogy ő nem fog stratégiailag elemezni az Orbán-kormánynak.
És a hosszú várakozási periódus alatt Galló Béla felfedezte magában a kérlelhetetlen baloldalit, a kérlelhetetlen liberálist, a jelenlegi kormány kérlelhetetlen ellenségét. Galló Béla Medgyessy Péter tanácsadója lett.
(„A világrendszer okoz gondot Galló Béla politológusnak, Medgyessy Péter egyik tanácsadójának is” – írta Seres László a Népszabadság 2001. október 11-i számában, hát innen tudjuk.)
Most kicsi időre látszólag
eltérünk tárgyunktól
A kommunista és a náci propaganda éppúgy egy tőről fakad, mint maga a két ideológia. Mert hogy embermilliókat faji vagy osztályalapon irtunk ki, igazán édes mindegy, különösen a kiirtottak szempontjából. S bár a ’68-ból itt maradt és azóta szerte a világon nagy karriert befutó, a szellemi életet egészen napjainkig meghatározó, hegemóniára törő újbalos, anarchisztikus ideológusok szerint igazából mégis csak a nácik bűnösök, míg a kommunisták csak jót akartak, mi mégiscsak feltehetjük, hogy a kommunisták sok-sok tízmillió áldozatát nem töltötte el örömmel, hogy nekik egy „jó” és „nemes” eszme nevében kell elpusztulniuk.
Feltehetjük azt is, hogy ameddig az iskolákban minden új generációnak azt tanítják, hogy a felvilágosodás és a nagy francia forradalom valami párját ritkító nagyszerűség volt az emberiség történelmében, addig nem zökkent helyre az idő…
De most vissza a propagandához.
Igen tanulságos, igen gondolatébresztő foglalatosság szemügyre venni néhány náci és kommunista plakátot. Lássunk egy-két gyöngyszemet most a Völkischer Beobachterből, illetve Rákosi Magyarországáról a Szabad Népből.
Feltűnik, hogy mindkét rendszer mániája a titkokat fürkésző ellenség, aki mindenhol megjelenik. „Az ellenség is hallja!” – figyelmeztet a Völkischer Beobachter. „Aki nem éber, aki nem titoktartó, a dolgozó nép árulója” – harsogja a Szabad Nép.
„Porba Nagy-Németország ellenségeivel!” – harcias a Völkischer Beobachter. „Gyökerestül tépi ki a reakciót a Magyar Kommunista Párt!” – ígéri a Magyar Kommunista Párt, és ez az egyetlen, amiben a kommunisták nem hazudtak. Érdekes viszont, hogy Nagy-Németország ellenségei és a kommunisták ellenségei ugyanazok. Az angol vagy amerikai zászlót magán viselő bankár a tipikus ellenség, akinek többnyire itt is, ott is jellegzetesen zsidós vonásokat kölcsönöz az eszmétől alélt művész. Nos, ha alaposan megfigyeltük a hasonlóságot, az egylényegűséget, ha eszünkbe jutott, hogy a Magyar Hírlap főpublicistája, Várkonyi Tibor echte Szabad Nép-es, akkor kanyarodjunk vissza Galló Bélához…

Visszakanyarodni Galló Bélához mindig nagy öröm
Galló Béla a Magyar Hírlap január 8-i, keddi számában A kígyó meg a ló címmel írt egy vezércikket, amelyben a Magyar Nemzetet Ungarische Beobachterként aposztrofálja. Írhatnánk erre, hogy szegény hülye Galló Béla reménytelen küzdelmet folytat a német nyelvtan szabályaival, mert hát ha már, akkor Ungarischer Beobachter – de azért álljunk meg egy pillanatra. Tegyük fel azt a kérdést: vajon kötelesek vagyunk-e eltűrni, hogy ez a csimasz lenácizzon bennünket – mindannyiunkat, akik a Magyar Nemzetben publikálunk, az előző néhány évben publikáltunk s a közeljövőben publikálni fogunk? S vajon mit szól ehhez a Magyar Nemzet több százezres olvasótábora? Tudják-e, tisztelt olvasóink, hogy Galló Béla és a Magyar Hírlap szerint önök egy nácik által náciknak írt náci lapot vesznek kezükbe nap mint nap? S mert szerintük mi vagyunk a kormánylap, hát a kormány is náci.


Gallóék szerint ez persze mindegy. Mert Gallóék aljasok. És gyávák is, persze. Ugyanis amikor e gusztustalan cikk megjelenése után D. Horváth Gábor felhívta Kocsi Ilonát, hogy mit szól Galló cikkéhez, a főszerkesztő asszony csak annyit mondott: „Miért, mi nem azt írtuk, hogy nácik vagytok.”
Hát persze… Nem azt írtátok. Pfúj…
Amúgy Alfred Isidore Rosenberget a nürnbergi perben halálra ítélték és kivégezték.
Jó lenne, mi, Galló? Az már a te ügyed lenne, mi, Galló?
Micsoda egy alak vagy te, hú, arra azért alig vannak szavak…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.