Az euróval bővülne, nem pedig szűkülne a gazdaság

Boros Imre
2005. 10. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa érveléseket hallunk újabban a kormányfő és az MSZP részéről az euróval kapcsolatban. Szerintük nem kell sietni az euró bevezetésével, merthogy az útját állná fontos nemzeti céljainknak, az autópálya-építés gyors megvalósításának. Ne hagyjuk cserben tehát idő előtt a nemzeti valutát, mondja a kormányfő, piros-fehér-zöld színekbe burkolózva.
Tényként megállapíthatjuk, hogy a rendszerváltás óta a velünk konkurenciahelyzetben lévő országokkal összehasonlítva (Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország), nálunk folyt a legfelelőtlenebb pénzügypolitika. Közel két évtizedig tartott a kétjegyű infláció, időnként a kamatszint az infláció felett volt tíz százalékkal. Közben az állam vagyona elfogyott, de az államadósság, csökkenés helyett, az 1989-es szint háromszorosára nőtt. A nemzeti valuta is töredékét éri annak, amit képviselt a rendszerváltás előtt. Nem csoda, hogy az 1990-es 2,40 forintos cseh korona ma már nyolc forint felett van. A Gyurcsány-kormány ezt az állapotot szeretné fenntartani még hosszú ideig, és azt szeretné elérni, hogy érvelését nemzeti színű fátyol is takarja, amikor az autópálya-építés ügyét említi. Tekintsünk azonban a számok mögé, kezdjük az államadóssággal. Tizenkétezermilliárd forintos államadósságunk éves kamatköltsége, szerény 10 százalékos forint kamattal számolva, évenként 1200 milliárd forint. Ha ezt 4 százalékos euróval lehetne finanszírozni, ez csak 400 milliárd forintba kerülne. Közben van 800 milliárd forint lehetséges megtakarítás. A differenciából még a jelenlegi kormány is évi 200 kilométer autópályát építhetne, nem beszélve a horvátokról, akik akár háromszor is körbeépíthetnék országukat autópályával, mert kivitelezési költségeink kevesebb mint a feléért készültek ott a sztrádák. Lőttek tehát annak az érvnek, hogy gyorsabban lehet autópályát építeni, ha nincsen euró.
Miért nem kell akkor sem az euró a kormánynak? Vélhetően a kötelező rend és fegyelem miatt, merthogy az euró bizony ezzel jár. Nincs tovább esélye annak, hogy felelőtlenkedjünk a valutával, euró esetén nem lehet adó fölötti inflációs sarcot kivetni a társadalomra. Megszűnnének a magas kamatok is, a kis- és középvállalatok is elviselhető feltételek mellett jutnának hitelhez, és növekedni tudnának. Az euró esetében az emberek is jobban járnának. A forint helyett euróban felvett hiteleik miatt nem kellene aggódniuk, hogy mi lesz, ha ismét gyengül a forint, és akkor nekik magasabb lesz a törlesztőrészletük. Tudvalévő dolog ugyanis, hogy gyors ütemben adósodik el a magyar társadalom, ami már a külföldi elemzők szemében is aggodalmat keltett. Ha az eladósodás euróban, és emiatt fix árfolyamon történik, kisebb a baj. Nincs a magyar társadalomnak és a magyar tulajdonú gazdaságnak vesztenivalója, ha mielőbb euró váltja fel a forintot, azzal nyer a költségvetés, mert rengeteg kamatkiadást takarít meg, és csökken az éves hiánya, és források keletkeznek az uniós pénzek társfinanszírozásra. Az uniós pénzek és a társfinanszírozás együtt nagy infrastruktúra-fejlesztéseket (autópályák, vasutak, kikötők, környezetvédelmi beruházások stb.) finanszírozhatna, de jutna forrás bőven az önkormányzatok és a magyar vállalkozói szektor igényeire is. Bővülnének és nem szűkülnének a kibontakozás lehetőségei. A nemzeti érdeken túl az integráció egyik fokmérője, hogy egyes uniós nemzetgazdaságok mikor képesek bevezetni a közös valutát. Ezt az MSZP-nek ugyanúgy betéve kellene tudna, mint az Internacionálét.
Most azonban fordítottak a köpenyegen, a nemzeti valuta megtartása mellett állítanak föl hamis és könnyen megcáfolható érveket azért, hogy még legalább egy fél évtizedig folyhasson mindaz, ami 15 éven keresztül. Ha valaki ennek útját állja, azt a sárga földbe kell döngölni. Ha valaki eleget tesz az uniós tagságunkból következő korrekt adatszolgáltatási kötelezettségének, és fellebbenti a kreatív könyvelés csalásairól a fátylat, annak elküldik az útilaput. Ha a jegybank a sarkára áll, és fő célját, a nemzeti valuta értékállandóságát sikerrel védelmezi, akkor neki is hadat üzennek ahelyett, hogy elismernék teljesítményét. 1995–96-ban, amikor az inflációt jegybanki asszisztenciával az egekbe emelték, a valuta folyamatosan leértékelődött, és az ajtó szélesre tárva állt a spekuláció előtt. Az akkori pénzügyminiszter és az akkori jegybankelnök kettősét mégis álompárosként emlegették.
A kormány hamis érveléséhez nem átallja a márkához hasonlítani a forintot, és arról beszél, hogy a németek is fájó szívvel váltak meg tőle. Arról azonban nem szól, hogy a márka fennállásának több mint negyven éve alatt igen stabil és erős volt, a német gazdaság gyorsan fejlődött, olcsó volt a kamat, és nem volt infláció, szemben a forinttal, ami a hajdanvolt 30 forint/DM árfolyamról kapuzárásra 130 forint/DM-re gyengült.
A németeknek volt mit siratni, nekünk meg lesz mit felejteni, ha az eurót bevezetik Magyarországon.

A szerző országgyűlési képviselő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.