Protokolldzsembori Kismaroson

Varga Attila
2006. 04. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi protokolldzsembori színhelye volt Kismaros. Nehéz, mondhatni vészhelyzetben lett legény a gáton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki hirtelen ötlettől vezérelve jelentette be jövetelét, hiszen reggel még Poldauf Gábor polgármester sem sejtette, hogy milyen magas rangú vendége lesz aznap.
Folyt a homokzsákpakolás a jól közművesített, árvíz fenyegette utcákon, a takaros házak tövében, mert a folyó elérte már a többi házat is. Szó nélkül, mosolygósan zsákoltak az emberek, és kétségtelen, ránézésre is kitűnik, szakavatottak instrukciói alapján.
– Már három napja küzdünk – mondja Kárpáti Zsuzsa országgyűlési képviselő az újságíróknak. A hölgyön piros dzseki feszül, rajta emblémaként: Magyar Szocialista Párt. A Rév utcai homokhegy körül nagy a sürgés-forgás. A sajtótól is mindenki itt van, aki számít. A neves fotóriporterek minimum gumicsizmában, de van, aki hónaljig érő gumiruhát visel. Itt van egy televíziós arc is, aki zsebre dugott kézzel, fekete napszemüvegben sétál a zsákokat cipelő, ősz hajú emberek körül. Beszélni nem beszél senkivel, mert várja miniszterelnökét. Hoffmann Ottó bácsi mellé kuporodom le egy falócára. Az öreg két könyökét a térdére fektetve búslakodik, mert víz alatt van a 600 négyszögöles kis kertje. A hátunk mögött frissen sütött pogácsa gőzölög.
– Jön ide a miniszterelnök – mondom a 83 éves bácsinak.
– Ki?
– A miniszterelnök.
– Orbán?
– Nem, Gyurcsány! – játszódik le közöttünk a párbeszéd. A bácsi szerint már lassan egy hete dolgoznak itt az emberek, és minden tíz évben eljátssza ezt velük a Duna.
Nagyné Gunszt Mária és Nagy Kálmán is homokzsákot tölt. – Mi a település börzsönyligeti részén lakunk, ahol egyáltalán nincs árvízveszély, mégis eljöttünk segíteni – mondják. – Minket is el akar önteni néha a patak, akkor mások segítenek nekünk. Érthető, hogy kötelességünknek éreztük. Mint mondják, itt főleg svábok élnek: nagy az összetartás, ilyenkor még a haragosok is egymásért lapátolnak.
És lőn, itt van Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Természetesen pirosas színű pulóverben, Levi’s farmerben és gumicsizmában. Néznek is nagyot a katonai rendészet zsákot hordó piros sapkásai. Felmászunk a Rév utcai gátra, előttünk hatalmasodik a folyó. A kormányfő vakuk fényében tárgyal a település polgármesterével. Csak néhány mondatot tudok elcsípni:
– Emberből van néha hiány – mondja a település elöljárója.
– De zsák van, mint a pelyva! – feleli Gyurcsány.
– Már három szivattyúnk elromlott – így a polgármester.
Azért sikerül dűlőre jutniuk, mert a gáton végigmenve egy utcával arrébb rögtönzött sajtótájékoztatót tartanak. Megtudjuk, hogy mit jelent a vészhelyzet kihirdetése, azaz a költségeket már a központi költségvetésből rendezik, és a polgármester képviselő-testületi döntés nélkül is intézkedéseket hozhat. Egy-egy Tatáról és Kaposvárról ide vezényelt katonai osztag segíti a munkát, s a polgármester az eltelt három nap alatt csak öt órát tudott aludni – tudjuk meg az emberbarát miniszterelnöktől.
A homokot lapátoló, zsákot pakoló emberek sorfala között megindul a menet a falu központja felé, hogy ki-ki mehessen dolgára, de ez nem tetszik egy homokzsákot hordó mini traktor vezetőjének, aki ránk dudál. És a kormányfő ismét megáll beszélgetni. Egy ősz hajú nénit ölelget, majd ismét újságíróknak próbál nyilatkozni. Én két testőr mellé sodródom, s hallom, ahogy az egyik odasúgja a másiknak: a sajtó mit ugrál már megint itt, húzzanak a francba!
Gyurcsány folyton ilyeneket mond: küzdeni kell. Néhányan úgy köszönnek el tőle, hogy Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!, de nem jön zavarba. Az úton felsorakoztak a Toyota luxusterepjárók: a miniszterelnök és hosszú stábja, vagyis az utazó cirkusz robog tovább.
Én is autómhoz igyekszem, amikor egy ház falán réztáblát pillantok meg, rajta felirat: E ház vendége volt Mindszenty bíboros 1948. IX. 23-án.
És Gyurcsányra vajon ki fog emlékezni itt?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.