Széchenyi István képzelt intelmei a digitális korra

A mai gazdaság kísértetiesen hasonló folyamatokon megy keresztül, mint a XIX. század iparosításának idején.

Laufer Tamás
2015. 04. 22. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek az időszaknak Magyarország szempontjából legjelentősebb gondolkodója volt gróf Széchenyi István, aki képes volt rendszerszinten átlátni a folyamatokat, felmérni az akkori Magyarország lehetőségeit, képességeit, kitörési pontjait, és végig is tudta vinni az ország modernizációs tervét. A Magyar Tudományos Akadémia alapítása mellett a folyók szabályozása, a dunai gőzhajózás, hengermalom építése, hídépítés, kereskedelmi bank alapítása is fűződik a nevéhez, de a bortermelés, sőt a selyemhernyó-tenyésztés fejlesztése is. Hitt a gazdasági modernizációban mint a társadalmat előremozdító erőben, fontosnak tartotta a tőkepiacokat, a versenyképességet és a nemzetköziséget.

Milyen Magyarországot szeretnénk? És mit kellene tenni azért, hogy ez az ország megszülessen? És a legfontosabb: hogyan? Kövesse a Magyar Nemzet új vitacikksorozatát!

 

Élhető, modern Magyarország. Nagyon röviden fogalmazva ez az a hely, ahol a legtöbben élni szeretnénk. Hogy ez miképpen érhető el, arról beszélni kell. A hogyan ugyanis itt a legfontosabb kérdés. Erről szól az a vitacikksorozat, amelyet ma indított el a Magyar Nemzet: a különféle szakmák és hivatások jeles képviselői a hogyanra keresik a választ.

 

Nem volt – lesz. Ez a címe új sorozatunknak, amelyben az első cikket Pogátsa Zoltán közgazdász jegyzi.

Széchenyi már nem láthatta, de a XIX. század második felében a gőzgép és a gyáripar fejlődését a motorizáció és az elektromosság újabb szintre emelte. A gazdaság örökre megváltozott. Ma már elképzelhetetlen a legprimitívebb vállalkozás is elektromosság vagy gépjárművek nélkül, nem lehetséges sem piaci, sem állami tevékenység az ipari forradalom eredményeinek elfogadása nélkül. Talán nem meglepő a következő lépés sem: az információs technológia, a számítástechnika, a mobilhálózatok, az internet, a szoftverek, a programozás a következő, elsöprő jelentőségű fokozatot jelentette az ipari forradalomban. Ahogyan a gőzgépről és az elektromosságról is vitatkoztak, úgy lehet az internetről és az informatikáról is vitatkozni, de egy biztos: kimaradni belőle nem lehet. Az is tévhit, hogy az internet a jövőt változtatja meg, ugyanis a 90-es évek óta velünk lévő gazdaságformáló erő nemcsak a médiafogyasztási szokásokat alakította át, de valójában a gazdasági élet szövetévé vált: nincs versenyképes üzlet, nincs hatékony termelés, nincs eredményes értékesítés technika nélkül. Ennek oka egyszerűen az, hogy van, aki használja. Ahogyan a lóval történő szántást választó gazda is több földet tudott művelni a kézi munkásnál, úgy a digitális technológiák is behozhatatlan versenyelőnyt jelentenek, de immár az élet minden területén.

A modern technika nem túl gyakran említett hatása, hogy az eszközök előállítása és hozzáférhetősége egyre szélesebb körűvé válik, emellett egyre olcsóbb is lesz. Az infrastruktúra és a kommunikáció is univerzálissá vált, ma bárki indíthat Mátészalkáról is olyan vállalkozást, amely a világ 170 országába szállít termékeket. Annak sincs akadálya, hogy egy néhány amerikai egyetemista által alapított vállalkozás – a Facebook – pár év alatt a magyar reklámpiac meghatározó szereplője legyen úgy, hogy a cégvezető soha nem is járt ebben az országban – mindössze egy pulikutyáért és egy finom ebédért látogatott ide később.

A távolságok eltűnnek, az erőforrások pedig bárki által hozzáférhetők, így egyetlen nyersanyag maradt, ami végtelenül felértékelődik: a humán tőke. A jó szakember, a tehetséges vállalkozó, a kreatív elme és az újítóképesség lett minden ország legféltettebb kincse. Az elmúlt két évtizedben két olyan ország volt, amely mindent feltett ennek az erőforrásnak a fejlesztésére, és az oktatásra, valamint a technikai innováció segítésére költött rengeteg pénzt: ez Finnország és Dél-Korea. Mindkét ország látványos jelentőségre tett szert a világgazdaságban az elmúlt két évtizedben.

Magyarország is mindig büszke volt a tudósaira. A politika részéről tapasztalható idegenkedés a technikától jelenthetné azt, hogy az informatika gazdaságformáló erővé válásával erre a büszkeségre kevesebb okuk lesz a magyaroknak, de a valóság az, hogy az EU országain belül Magyarországon az egyik legnagyobb az infokommunikációs vállalatok részesedése a bruttó hozzáadott értéken (GVA) belül: több mint 13 százalék. Foglalkoztatási oldalon is jelentősek az eredmények, az informatika hazánkban az egyik legnagyobb foglalkoztató, több mint 300 ezer dolgozó közvetlenül általa keresi a kenyerét.

Magyarország jó érzékkel mozdul ebbe az irányba, a magyar tudat jól érzi a trendeket. Pár évvel ezelőtt az internet kevesek játéka volt, ma már minden folyamat alapja. Pár évvel ezelőtt az informatika kiszolgálótevékenység volt a vállalatoknál, most minden üzleti folyamat részese. A globális információs hálózatok átalakítják a világot, nem kímélve semmit, újraszervezve az ipart, a mezőgazdaságot, a médiát, a marketinget, a gyártást, a termelést, a szolgáltatásokat, a kommunikációt és a társadalmi szabályokat is.

Fókuszált programokkal, az akadályok elhárításával több területen globális jelentőségűt tud alkotni egy kis ország ambiciózus vállalata is. Magyarország méreténél fogva a trendeket nem képes meghatározni, jelenleg azonban a legfontosabb tőke a szellemi kapacitás, illetőleg az, hogy ki képes a mindenki számára elérhető elemeket a legjobban összerakni. Tovább lehet lépni, nemzetközi szinten is lehet kiemelkedőt alkotni, de ehhez kell egy közös, határozott akarat, digitális iparpolitika, digitális gazdasági stratégia. Enélkül a lehetőség nem válik valósággá.

Németország önmaga kárán tanulta meg a globális gazdaság szabályait. Húsz évvel ezelőtt a telekommunikációs iparág legfejlettebb szereplőjének számított, bízott piaci pozícióiban. Szinte a semmiből érkeztek a távol-keleti kihívók, felpörgetve a fejlődés ütemét, mérnökeikkel, tudósaikkal és kereskedőikkel hamar lemorzsolva a kényelmes szereplőket. Húsz éve Németországban 200 ezer ember dolgozott a telekommunikációs iparban, ma csak 20 ezer. Az új kihívók nem szégyellik ellesni a jó praktikákat, lemásolni és még jobban, olcsóbban megcsinálni ugyanazt.

A fejlődés következő ütemét már Németország sem hagyja szó nélkül: most az ipari gyártás, gépgyártás, autógyártás áll megdöbbentő változások előtt, ami a német gazdaság hajtóereje, az exportjuk fő eleme. Németország egységes gazdasági stratégiát hirdetett ennek a területnek a megújítására, amit nem előnyszerzésként, hanem a túlélés zálogaként értékelnek. Ipari internet vagy ipar 4.0 néven ismerhető meg az a diszciplína, amely a gyártásban részt vevő gépeket, munkadarabokat, eszközöket és rendszereket egy intelligens hálózatban köti össze az értéklánc teljes egészében. A gépek autonóm döntéseket hoznak, a logisztika önszerveződővé válik, és képes lesz a váratlan események kezelésére. Minden valószínűség szerint hamarosan a világ teljes gyárkapacitása egyetlen óriási, komplex hálózattá áll össze. Pontosan úgy, ahogy a virtuális térben ez már megtörtént.

A digitális átalakulást követően a világ iparában nem léteznek régifajta, a hálózatból kimaradó gyárak, ahogyan ma sincs már olyan üzem, ahol ne volna elektromosság. Hagyományőrző céllal megjelenhetnek a gyárskanzenek. Egészen új városrendezési koncepciók is születhetnek, kiürülhetnek azok az ipari és kereskedelmi parkok, amelyek abból a kényszerből épültek, hogy az őket üzemeltető embereknek egy helyen kell dolgozniuk. Ez legalább akkora meglepetés lesz a világnak, mint a folyón felfelé is gyorsan szállítani képes gőzhajó vagy a távíróval másodpercek alatt száz kilométerekre eljuttatott üzenetek.

Mit tesz vajon ebben a helyzetben Magyarország? Mit javasolna most az ország sorsáért aggódó Széchenyi? Bizonyára felhívná a figyelmet arra, hogy a piaci verseny globálissá vált, és észrevenné, hogy a régió több országában is jelen lévő vállalatok képesek egy központból hatékonyabban ellátni a működést, mint korábban. Ennek semmi köze egy adott ország aktuálpolitikai helyzetéhez, egyszerűen a vállalatok internetet használnak, így a döntéseket egy helyen hozzák meg, majd sok helyen hajtják végre. Ez a jelenség a szolgáltatások területén a leglátványosabb, de a gyártásban is megtalálható. A növekedési lehetőségeket, a piacszerzést így nem önmagunkhoz mérve kell vizsgálni. Vietnam, Azerbajdzsán, Egyiptom nemcsak exportpiac, de versenytárs is lehet sok területen.

Arra is biztosan figyelmeztetne a digitális kor Hídembere, hogy ne kapaszkodjunk bele olyan iparágakba, amelyekben nincs relevanciánk. És nem azért, mert nem tőlünk várják a kőolaj-kitermelés vagy a tengeri hajózás megreformálását, hiszen Észtországot sem tekintette senki telekommunikációs újítónak, a Skype mégis ottani ötlet és fejlesztés. Az ok, ami miatt az előrelépéshez érdemes mégis a hátunk mögé nézni, nem más, mint hogy az innováció soha nem a technika embereitől jön, hanem azoktól, akik a problémákat látják. Problémát pedig az lát, aki dolgozik, és szakértelme van egy területen; aki kritikus, de gyakorlatias szemmel tud vizsgálódni. Magyarországon van múltja a gépgyártásnak, ma már van tapasztalatunk az autógyártást és az elektronikai gyártást kiszolgáló iparban, hagyományos erősségnek érezzük a mezőgazdaságot, minden probléma ellenére rendkívüli lehetőségek rejlenek az egészségügyben, és nem utolsósorban van referenciánk matematikában, fizikában és gyógyszergyártásban is. A technikai alapokon nyugvó újításokkal ezeken a területeken tudnánk nagyot ugrani az iparágak házasítása révén, akár középvállalatoknak is lenne terük világszinten meghatározó versenyzővé válni.

Ha a legfrissebb eredményeinket nézzük, akkor éppen ilyen sikerekről lehet beszámolni. A legismertebb magyar startup, a Prezi a Microsoft prezentációs szoftverének kihívója. Az NNG ma már vezető beszállító a gyári autós navigációk piacán, több tucat autómárkában találkozhatunk a magyar fejlesztéssel. A Balabit a már említett digitalizálódó vállalatirányítás területén kezd megkerülhetetlen IT biztonsági szállító lenni. A miskolci IND felvásárlását követően a globális Misys banki informatikai és mobilbanki kutatóbázisa lett, a világ 1800 pénzintézetéhez juthatnak el a borsodi programkódok.

Közben sorba állnak már olyan szereplők is, amik most gyújtják be a rakétákat: van olyan magyar cég, amely kaliforniai szőlőültetvényekre vigyáz, hamarosan az amerikai csecsemők lázát egy magyar csapat vezeték nélküli szenzora mérheti folyamatosan, de a magyar útdíjrendszer iránt is érdeklődnek déli szomszédaink, és nem utolsósorban: a svájci CERN részecskegyorsítóban keletkező adatok biztonsági mentése is a budai hegyekben történik. Sajnos a példákat nem tudjuk a végtelenségig sorolni, egyelőre alig néhány tucat említésre méltó magyar megoldás működik.

Pedig ezernyi probléma van a világban, ami keresi újító „nagyhatalmait”, de minden problémára a világ minden tájáról startolnak a lelkes és tehetséges innovátorok. Az iparági tapasztalatok mellett előnyünkre válhat, ha a 2020-ig rendelkezésre álló EU-s innovációs forrásokat célzottan, koncentráltan az olyan kiemelt célokra fordítjuk, mint például az ipari internet. Hátrány ugyanakkor a romokban heverő oktatási rendszer, ami minden gazdasági teljesítmény alapja. Itt nemcsak kemény tudásról beszélünk, nemcsak a szakma precíz ismeretéről, hanem az új módszerekre való nyitottságról, a rugalmasságról, a fejlődés, alkalmazkodás iránti igényről, a nyelvtudásról, a projektszemléletről és a csapatmunkára való készségről. Ez utóbbi nem igazán jellemző a magyar munkaerőre, pedig nagy szükségünk lenne olyan szakemberekre, akik képesek értéket, tudást, fejlődést vinni a magyar induló vállalkozásokba és a nemzetközi sikerekre érett középvállalatokba.

Ha nekünk nem sikerül, akkor másvalaki oldja meg a problémákat, és nem exportálni fogjuk a tudást, hanem importálni. Nem keresni fogunk rajta, hanem fizetni érte. Nemcsak a fejlődés lehetősége úszik el újra, de még kiszolgáltatottabbak leszünk, nagy árat fizetve a középszerűségért. „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma. Nem termékeny lapály, hegyek, ásványok, éghajlat stb. teszik a közerőt, hanem az ész, mely azokat józanon használni tudja. Igazibb súly s erő az emberi agyvelőnél nincs. Ennek több vagy kevesebb volta a nemzetnek több vagy kevesebb szerencséje” – írta 1830-ban Széchenyi. S mit mondhatna ma? A tét emelkedett, a mondás még inkább igaz.

A szerző az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.