Szike a műtősfiú kezében

Mindennél többet elárul az a fénykép, amely a választás éjszakáján az ellenzéki szivárványkoalíció főpolgármester-jelöltjének eredményváróján készült.

Tarnai Richárd
2019. 10. 15. 12:00
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondolom, az olvasók közül a többség már volt kórházban operáció kapcsán. Ilyenkor az ember előzetesen sok információt gyűjt arra vonatkozóan, hogy a műtétet melyik orvos tudná a legprofibban elvégezni. Olyanról még nem hallottam, hogy egy nagy szakmai tapasztalatú, rengeteg eredményt felmutatni képes orvosprofesszor vállalná is a műtétet, ám a beteg mégis a véletlenül arra bóklászó műtősfiút kéri meg a beavatkozás elvégzésére, aki ráadásul egy évvel ezelőtt még artista szeretett volna lenni. Ez abszurd és a józan ésszel ellentétes lenne.

Naiv módon azt gondoltam, hogy ez a fajta racionalitás, biztonságra törekvés az élet egyéb területeire is jellemző. Tegnap be kellett látnom, hogy ez nem így van. A főpolgármester-választás ezt világosan megmutatta.

Mindennél többet elárul az a fénykép, amely a választás éjszakáján az ellenzéki szivárványkoalíció főpolgármester-jelöltjének eredményváróján készült.

Karácsony Gergely földön­túli (mások szerint bárgyú) mosollyal örül, mögötte Gyurcsány Ferenc elégedett, a trezor kulcsát éppen megkaparintó, kiérdemesült kasszafúró mosolyával nyugtázza a helyzetet, vagyis azt, hogy ki is tette rá a kezét Budapestre.

Elég hosszú idő telt el 1990 óta ahhoz, hogy bizonyos törvényszerűségeket észrevegyünk. A képlet pofonegyszerű: a baloldal lerabolja, kifosztja az országot, vagy példának okáért a fővárost, majd amikor már elég nagy a baj, jön a jobboldal, rendbe teszi a dolgokat, elindítja a fejlődést és feltölti a kasszát. Ezután a baloldal diktatúrát kiált, visszaveszi a hatalmat, és kezdődik minden elölről.

Friss hír: megkezdődik a büntetőper az Alstom metrókocsi beszerzése ügyében. Tudják, ez az az időszak, amikor a most a fővárosra kezüket rátevő baloldali politikai alakulatok (akkor persze még más néven) Demszky Gábor főpolgármester égisze alatt „sajátságos” beszerzési gyakorlatot folytattak.

Most tehát ide tértünk vissza. A műtősfiú kezében remeg a szike, hamarosan az első izzadságcseppek is megjelennek a homlokán, ám mögötte a magabiztos sarlatán, aki adja a „jobbnál jobb” tanácsokat, természetesen úgy, hogy bármikor letagadható legyen. A probléma csak az, hogy az asztalon mi fekszünk, és félő, hogy ez a beavatkozás nem életesélyeink növelését, hanem azok radikális csökkenését fogja eredményezni.

A szerző a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.