időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Karácsony Gergely és kampánymozgalmárjai

Bognár Zsolt
2021.05.17. 14:00
Karácsony Gergely és kampánymozgalmárjai

Orosz temető bejárata felett felirat: „Fel! Támadunk!” – Ez a vicc jutott eszembe, amikor Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű, saját kampányát segítő szervezkedésének a beharangozóját elolvastam. Az SZDSZ feltámadásra készülő, reaktivált csapata valóban kiadta a jelszót: „Fel! Támadunk!” – A mozgalom beköszöntőjének minden mondata gyöngyszem.

A mai kiváltságosok köré berendezett ország helyett mindenkinek esélyt, mindenkinek jövőt, boldog életet kínáló hazát teremtünk” – írják. Már megbocsássanak a tisztelt résztvevők, de Gyurcsány, Fekete-Győr és a többiek jobboldalt érintő fenyegetései, a földönfutóvá tevés, a foglalkozástól való eltiltás és hasonló nyalánkságok ismeretében a mindenkinek esélyt, jövőt, boldog életet kínáló haza megteremtése mintha kissé disszonánsan hangzana egységfrontba tömörült csapatuktól. Nem lett volna egyenesebb azt kommunikálniuk, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor kizárólag csak az önökhöz becsatornázottaknak fogják biztosítani a boldog életet a vezérigazgatótól a takarítóig bezárólag?! Azokról viszont, akikről kiderül, hogy eddigi életük során akárcsak látásból is ismertek jobboldali világlátású embert, nem beszélve azokról, akik vallottan azok, nos ezen esetekben az élethosszig kukoricán térdepeltetés kiszabását vajon elegendőnek fogják-e önök tartani, hogy nevezettek a főbenjáró bűnük miatt ily módon vezekeljenek?

Karácsony Gergely azt mondja, hogy ,,olyan Magyarországot kell teremteni, ahol senkinek nem kell nyomorognia”. Középfokú, angolos eleganciával kérdezem főpolgármester urat: What does it mean? Ez a végtelenül jól hangzó utópia mit jelent, és a történelem során hol, melyik országban és mikor valósult már meg?

Azt is mondja Karácsony mozgalmár, hogy ,,a demokrácia csak akkor lesz tartós Magyarországon, ha az általa teremtett rendet a benne élők nagy többsége igazságosnak érzi”. Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben az a cirka két-három millió jobboldali, konzervatív világlátással megáldott, akik nem önökre fognak szavazni 2022-ben, és ha az önök teremtette rend ,,igazsága” ellen netán felemelik a hangjukat, akkor bizton számíthatnak-e a 2006-os szemkilövetéses, térdepeltetős rend ,,mindenki” által ,,igazságosnak” érzett helyreállításának megismétlésére? Amennyiben igen a válasza, netán az lesz a nagybetűs Alkotmányukba és Alaptörvényükbe foglalt tartós, új demokrácia? George Orwell is elégedetten csettintene.

Karácsony következő humorbonbonja így hangzik: ,,Egyetlen Magyarország van, a közös haza, ahol a szabadságot és a biztonságot az alkotmányos jogállam szavatolja.” Jut eszembe, nem épp azon vannak minden erejükkel, hogy hazánk jelenlegi törvényes és alkotmányos jogállamiságát bármi módon, de megszüntessék, újraírják? Ha nincs erről információja, kérem, kérdezzen rá, Fleck Zoltán és köre naprakész információkkal láthatja el!

A következő gyöngyszem, hogy ,,a hatalom embereit felváltsa az emberek hatalma”. Hú, de ismerős ez a szocializmus időszakából, a Dózsa György úti tribünről is elhangozhatott volna, hiszen ott fújták napestig az igét ilyen vehemenciával a dolgozó nép és a munkásosztály hatalmáról, aztán láttuk, tapasztaltuk, hogy mi lett a vége. A különbség mindössze annyi, hogy a mai rendszerben az éledező SZDSZ már a ,,diplomás kommunisták gyülekezete” a szocialista időszak jellemzően és jó esetben is csak elemit végzett pártfunkcionáriusainak a többségével szemben.

A 99 Mozgalom hitvallása szerint ,,újra kell egyesíteni Magyarországot, ahol senki sem kérdőjelezi meg a másik magyarságát, ahol senki nem bélyegzi meg, nem nézi le a másikat”. Erről nem tudom, hogy főpolgármester úr megkérdezte-e már Spiró Györgyöt, akinek klasszikus verse így kezdődik: ,,Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint, füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból […]” De Kornis Mihálytól is idekívánkozik egy másik, szintén még véletlenül sem lenéző állítás: ,,Mi még sokkal jobban gyűlölünk benneteket, mint ti minket.” Erre a konzervatív jobboldal irányában megnyilvánult túlcsorduló szeretetre én is idézettel kívánok válaszolni: ,,Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

Karácsony szédítésének következő állomása, hogy ,,olyan Magyarországra van szükség, ahol az öntudatos európai értékválasztással együtt jár a nemzet együvé tartozásának a szolgálata”. Egyetlen kérdés: egyeztetett-e erről Gyurcsány Ferenccel az ő 2004-es kettős állampolgárságról történő népszavazáson tanúsított magatartására tekintettel, avagy az ilyen esetleges morális nézetkülönbségen a 99 Mozgalom nem akad fenn, hiszen különleges anyagból vannak gyúrva mindannyian?

Még mindig nincs vége a sziporkáknak, a sorban következő így hangzik: ,,Vannak időszakok, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a sorsunk milyen hatalmas mértékben múlik a közös dolgainkon, azon, hogy számíthatunk-e egymásra a bajban.” Főpolgármester úr! Önökre a valós bajban, a járvány idején sem lehetett számítani, hogyan lehetne egy úgynevezett békeidőben. Talán ismeri a mondást: ,,Bajban ismerszik meg a jó barát.” Meggyőződésem, hogy ennek a barátságnak a lehetőségét a magyar társadalom többsége előtt önök örökre eljátszották a pandémia alatti magatartásukkal, és ez csak egyetlen kiragadott példa.

Végezetül azt írja ön, hogy ,,Magyarország polgárai most nem lehetnek egyszerűen magánemberek”. Én pedig nagyon szeretném egyszerű magánemberként azt üzenni önnek és hatalomra éhes csapatának, felvértezve pár millió polgártársam hasonló véleményével, hogy átlátunk a szitán. A közjó szolgálata több annál, mint a hatalomra kerülés lózungokon alapuló porhintése. A szivárványos ellenzék és ideológiai elődjeik ténykedését követően minden esetben a jobboldalra hárult országunk helyreállításának a feladata. Megkímélnének bennünket, ,,mélymagyarokat”, de a ,,magasakat és a vékonyakat” is, mint ön, ha már a rajtnál belátnák ezt a tényt, és nem erőlködnének újra olyan helyzetek megoldásán, ami a tapasztalati tények alapján véleményem szerint meghaladja a képességeiket.

A szerző színművész

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.