Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

idezojelek

Mazsola és a karmeliták

Az ellenzéki előválasztás bábszínházában a zászló ugyan egy, de a gyógyíthatatlan Orbán-fóbia ellenére máris ölik egymást.

Cikk kép: undefined

Repül az idő. Immár tizenöt éve annak, hogy a Magyar Televízió épületébe bejutó tüntetők kemény magja meggyalázta Mazsolát és inzultálta a Futrinka utca lakóit. Ekkor némi tanácstalanság lett úrrá rajtuk, tekintve, hogy a demonstráció ezen fázisában Bálint Ágnes halhatatlan mesefiguráin kívül mást már nemigen találtak a megostromolt székházban. Az MTV „védelmére” odavezényelt Baranya megyei kisrendőrök sokkos állapotban kérdezgették egymástól, hogy tulajdonképpen mi is történt velük, a néhány utcával odébb várakozó profi oszlatók pedig lassan szedelőzködni kezdtek. Az előkészítés véget ért. Nem sokkal később aztán a frusztrált rendőrök azonosító nélküli keretlegényekkel megerősítve ütöttek, vágtak, lőttek. 

Jól emlékszem 2006 őszére. Néhány órára sokan azt hittük, eljött a mi ötvenhatunk. Aztán még négy évig nézegettük egy gátlástalan pojáca és a haverjai demokratikus ámokfutását. Most meg az a baj, hogy a visszatérésük, ezúttal egy a posztnáciktól a posztkomancsokig terjedő, a szivárvány minden színében pompázó tákolmány élén és mögött, bizony reális veszély. 

Még régebben volt, de emlékezzünk 2002-re is. A kampányban a szakértők szelíden felsorolták a Hornékat (utóbb akadt néhány borzalmas pillanat, amikor visszasírtuk őket) váltó első Fidesz-kormány eredményeit, Medgyessy (D–209) Péter szétdadogta a tévévitát, a pezsgőket behűtötték, aztán lett, ahogy lett. Nem sorolom, mert az indulat most, mi tagadás, elragadna kissé, ahogyan azt Bereményi Géza oly szépen megfogalmazta egy másik kontextusban. Történhetett bármi (hogy egy másik klasszikust is idézzek: „Nem azt mondták, Feri, azt mondták, hogy menj a pics…ba, valljuk be!”), kitartottak a végsőkig. 

Jelenleg az úgynevezett ellenzéki előválasztás bábszínházát szemlélhetjük. A zászló ugyan egy, rajta a gyógyíthatatlan Orbán-fóbia megfejthetetlen jelképe, de máris ölik egymást. Józan ember ugyan a kecskéjét nem bízná rájuk, nemhogy országot, hazát, miegymást, de láttunk már ilyet a történelemben. Mielőtt lágy, ám meglepően gyorsan hörgőbe váltó lakájozás venné kezdetét, csendben megjegyzem, messze nem gondolom, hogy a jelenlegi kormány tévedhetetlen emberekből állna, csupa rokonszenves gesztussal. Ám ha csupán olyan apróságokat nézünk, mint a családtámogatások, az ország stabilitása, a gazdaság működőképessége vagy a Covid kezelése, és valamely rémálmomban felrémlene, hogy miként gondozta volna mindezt az baloldal, kiver a víz a gondolattól magától. 
Az is elég riasztó, ami az előválasztási hercehurca első pillanataiban történt, hogy tudniillik már a teszt során összeomlott az informatikai rendszer. Mosolyoghatnánk kárörvendve, hogy progresszívék megérkeztek a huszonegyedik századba, és mindeközben valószínűleg még egy rendes cserépszavazást sem tudnának megszervezni, hát még az ország, a haza sorsa, lásd fentebb. Pedig a cserépszavazás már a „régi görögöknek” is szépen ment. Az ókori Athénban ez egy olyan metódus volt, melynek során az istenadta nép a városállam bármelyik befolyásos polgárát, akár politikusát tíz évre száműzhette a környékről. A szavazatokat pedig cserépdarabokra írták, mivel az egyiptomi exportból származó papirusz marha drága volt, és az attikaiaktól távol állt a pazarlás, szívesebben költöttek a művészetekre. 

Na de ennél sokkal lehangolóbb az összeomlás pszichés vetülete, ami pontosan rávilágít a rendszerhibára. Az érintettek első reakciója ugyanis örömtől és boldogságtól sugárzott, azt feltételezve, hogy nem holmi hekkerek ármánykodása miatt fagyott le a cucc rögvest, hanem a hatalmas érdeklődés következményeként, amikor is változást akaró tömegek indultak egy végső rohamra és egyben harcra. A délelőtti eufória azonban délutánra megváltozott, és izibe’ meglettek az ekkorra már támadássá változott sajnálatos esemény sötétben bujkáló tettesei is. A karmelita kolostor sötét urai. Akik Sean Connery és Orbán Viktor vezetésével szétcincálták a hónapokon át gondosan összeállított rendszert. Nincs ebben semmi meglepő, azt már régóta tudjuk, hogy a jégesőtől a vízbe fulladt gyerekekig mindenért (is) Orbán Viktor a felelős, a tébolydákat meg bezárták. Aztán amikor majd igen nagy valószínűséggel kiderül, hogy ez egy épületes baromság, csend lesz megint, még a Facebookon is. Mint a Pegasus-ügy, az Index „szétverése” és oly sok minden más után. Egyetlen bátortalanul elrebegett „elnézést kérünk” nélkül. Így megy ez.

Borítókép: Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Németh Angéla és Kunhalmi Ágnes. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Köln ne legyen Irapuato!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A Biden fiú ügyei a klánról vallanak

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A valódi hírek Brüsszel szerint

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.