idezojelek

Szégyentan

Különös fordulatot olvasok visszatérően az elmúlt napokban: „szégyellem, hogy magyar vagyok”.

Cikk kép: undefined
Fotó: Illyés Tibor

Különös fordulatot olvasok visszatérően az elmúlt napokban: „szégyellem, hogy magyar vagyok”. 

Elfogna a szégyen egy ilyen mondattól – ha egy percre is elhinném, hogy van értelme. Valójában nem értem, mert nem hiszek a kollektív felelősségben. (Még akkor sem, ha a baj kollektív sújthat le egy közösségre, ahogy a sikernek is mindenki részese lehet.)

Nem értem azért se, mert a választásokkal összefüggésben írják ezt többen, tehát voltaképp a közösség többségével van bajuk, igazából cenzust szeretnének. Speciális cenzust méghozzá, ahol az ország zöme nem szavazhatna.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfőképp azonban azért nem értem, mert mégiscsak úgy vélem, hogy mindenki a maga döntéseiért felel és a maga örökségének örülhet. Miképp szégyellhető, hogyha szomorú országos dolgok miatt, akkor Aranyt idézheti: 

„De bár fogy a nép és hazája pusztul,

És a jövendő hallgat, – nem felel,

Bár keble csak bánat dalára buzdúl:

Honát a költő mégse’ hagyja el; -”;  

ha pedig kilátástalannak érzi a helyzetét, akkor Vörösmartyt: 

„Az emberfaj sárkányfog-vetemény: 

Nincsen remény! nincsen remény!”

S legfőképp nem értem a következőt: magyar zsidó családban nőttem fel. 

Nagymamámat ütötték a kistarcsai táborban a nyilasok, majd elvitték Auschwitzba, ahonnan hazajött. Amikor kérdezte Franciaországba házasodott kedves másod-unokatestvére, hogy miért megy haza, nagymama nem értette a kérdést - hiszen ez az ő hazája, hogyne jönne vissza? Hová mehetne?

Dédnagyapámat agyonverték útban Bor felé, nagyapám testvérét felakasztották Szabadkán a fasiszták. De a családból, aki életben maradt: itthon maradt, hiszen ez a hazánk. A háborúnál enyhébb, de azért elég förtelmes korszakban apám ezt írta: „Én itt lakom. Miért én menjek ki?”

Számomra a teljesítmény semmibevételéről szól és szomorú, hogy nem Fürjes Balázs nyert, de mégse gondolom, hogy Budáról Budakeszire kellene költöznöm mondjuk. Hiszen identitásom része a város is, ahol élek. Természetesen megértem azokat a barátaimat, akik bárminemű megfontolásból jelenleg kint élnek.

Azt a fajta honfibút (honleánybút és hon-nem-tudni-mi-bút) ellenben nem tudom értelmezni, amelynek a kifejezése így ölt testet. (Ady, Petőfi stb. vonatkozó kicsavart logikával ide citálható idézeteit ismerem, de nem tartom érvnek, mert azokból sütött a hazaszeretet.) 

Ez leginkább egy fajta adaptációs kényszernek tűnik: alkalmazkodjunk ahhoz a mikróközösségez, akiket elszomorít a választás eredménye és ezt úgy fejezzük ki, hogy eltoljuk magunktól a nemzeti örökségünket. Hanem ez nem csupán bornírt, hanem értelmetlen is.

Tele az ország olyan magyarokkal (magyar zsidókkal, magyar svábokkal, magyar bunyeváccal, budai magyarral, vidéki magyarral stb.), akik radikálisan mást gondolnak a világról, mint én, és/vagy homlokegyenest más az ízlésük, a referenciapontjaik.

No és? Ettől én még egy büszke budai magyar zsidó vagyok, aki legföljebb azt röstellhetem, ha magam hülyeségeket csinálok. Hiszen ez az ország én is vagyok. A családom is az ország. Mindig így volt (ameddig a családi emlékezet ér) és mindig így lesz, amíg élek.

Ha valami galiba lenne, s képes vagyok rá, megpróbálok részt venni a kijavításában, pont azért, mert a részem. Ahogy mondjuk nincs kedvemre, hogy kezd hordóhasam lenni, tehát igyekszem lefogyni. Bármilyen is a hasam: részem és adottság. Ugyanez áll, mert nem állhat más, a hazámra is.

Amúgy pedig, ha kinézek az ablakon a Szabadság-szobor, a nemzeti lobogó, a hegy látképével, szűkebbre  húzva a szemhatárt, pedig az utcán sétáló derűs környékbeliekkel szembesülök.

Miképp szégyellhetnék bármit? Szeretem. Nem szégyellem a magukat szégyellőket sem, csak sajnálom.

A szerző közíró, tanácsadó

Borítókép: Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az északi és déli HÉV-hálózat fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón a csepeli HÉV-kocsiszínben 2020. szeptember 9-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.