idezojelek

Aki még Demszkyt is alulmúlja

A budapestiek 66 százaléka szívesen látna Karácsony helyett egy új főpolgármestert.

Cikk kép: undefined
Fotó: Havran Zoltán

Bár a külpolitikai folyamatok elemzése nem az én asztalom, az azért egyértelműen kijelenthető: Európa nem a legdicsőségesebb éveit éli. Sokáig tartottam magam, és bíztam a magyar kormány válságkezelésében, de aztán megnéztem Lakatos Márk videóját arról, hogy mi lesz itt télen, és azóta igazán kétségbe vagyok esve. Hiszen ha egy olyan polihisztor, mint ő, aki kiválóan ért úgy a gazdaság-, mint az energiapolitikához, aki szélsőségektől mentesen és objektíven elemzi a dolgok állását, akinek a belügyminiszter csak „Sanyi”, nos, ha ő azt mondja, itt az ideje kétségbeesni, akkor igen, pánikoljunk csak be. Na de ha végképp elöntené az olvasót a melankólia, kikapcsolódásképp fussa át Karácsony Gergely Facebook-oldalát.

Budapest főpolgármestere új szintre emelte az eredménykommunikáció fogalmát, és azt hiszem, a csúcspontra most érhetett el – bár hajlamos vagyok lebecsülni mások képességeit, így elképzelhető, hogy még ennél is lesz lejjebb. Az eddigi kedvenceim egyértelműen a természetfotók, amikor fákkal pózol, és természetesen a Mentsük meg a méheket! felhívása. Ezek egyébként mind fontos dolgok – félreértés ne essék –, de finoman szólva is figyelemelterelésként hatnak, úgy, hogy eközben Budapestet ellepte a szemét és a mocsok, közlekedni, főleg autóval gyakorlatilag reggel 6 és éjjel 2 között lehetetlen, a város kasszája üres, a Blaha Lujza tér felújításának legnagyobb előrelépése pedig, hogy lesznek fák ott is. A totálisan leamortizált fővárosban tehát a méhek szaporodásával kapcsolatban húzni a vészcsengőt minimum idiotizmus, de inkább csak kínlódás a kommunikációval – azt mégsem posztolhatja Budapest főpolgármestere, hogy a teljesítményem, amit fel tudok mutatni, zéró. Sőt a fővárosban elkészülő színtisztán kormányzati beruházásokat kritizálni sem túl elegáns, főként akkor, amikor azok olyan lenyűgözőek és impozánsak, mint a Magyar Zene Háza. Egy szó mint száz, térjünk vissza a tisztaságra, azaz annak hiányára, ami tökéletesen igaz Budapesten az utóbbi években.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredménykommunikáció új szintje pedig, hogy Karácsony Gergely arról posztolt (közvetlenül azelőtt, hogy felköszöntötte volna kiváló elődjét, Demszky Gábort a születésnapja alkalmából), hogy kitakarítják a Szentlélek teret. Azt mondja, ez egy kampány, amit most folytatnak, hogy tiszta és élhető legyen Budapest, és eddig már a főváros cégei kitakarították a Széll Kálmán teret, az Örs vezér terét, a Boráros teret, a Déli pályaudvart, a Margit híd budai hídfőjének környékét, a Rákóczi teret, az Etele teret, a Batthyány teret, a Határ út metróállomás környékét, a Köki környékét, a Nyugati pályaudvart, a Népligetet, a Kálvin teret, Újpest-városkaput, az Astoriát és a Keleti pályaudvart is.

Egyrészt gratulálok! Másrészt azért annak ellenére, hogy a közterületek tisztán tartása nem tartozik az önkormányzatok kötelezően ellátandó feladatai közé, valahol természetes és magától értetődő, hogy kitakarítok ott, ahol élek, főleg, hogyha ez Karácsony Gergely esetében főpolgármesterként a munkáját is minősíti. Ez az egész kicsit olyan, mintha külön elismerést várnék azért, mert a lakásomban elmosogatok és portalanítom a bútorokat, mert hát ez ugye nem kötelező, mégis megcsinálom.

Egy szó mint száz, a főpolgármester Facebook-oldalán a faültetésnél fajsúlyosabb probléma ritkán jelenik meg, pedig jócskán akad belőle Budapesten, például az általánossá vált mocsok és a szeméthegyek. De arról, hogy nem pusztán ennyi a probléma, árulkodik az a felmérés is, amely nem olyan régen készült, és aminek alapján a budapestiek 66 százaléka szívesen látna egy új főpolgármestert Budapest élén, 62 százalék szerint pedig a fővárosban inkább rossz irányba mennek a dolgok. Szintén a többség véleménye, hogy Karácsony csalódást okozott azoknak, akik bizalmat szavaztak neki, az okok között pedig a Századvég felmérése a nem megfelelően összehangolt felújítások okozta folyamatos közlekedési káoszt, a budapesti közszolgáltatások színvonalának esését, illetve a fent taglalt köztisztasági állapotokat jelöli meg.

Az is jelzi a lehangoló helyzetet, hogy a Tarlós István munkájával oly nagyon kritikus, ám KariGerivel végtelenül elnéző és lojális liberális oldalnak is szemet szúrtak az áldatlan állapotok: „Azért jó, ha a város random csomópontjait tüntetők zárják le, mert így nem derül ki, hogy melyik járat nem közlekedik »felújítás« miatt.” Ezt pedig nem én mondtam, hanem Hont András publicista, akinek a világról alkotott véleménye – feltételezem – meglehetősen távol áll az enyémtől. Ebben a megjegyzésben mégis benne volt nagyjából minden, amit a jelenlegi helyzettel kapcsolatban érzek.

És ha már szóba kerültek Karácsony Gergely teljesen irreleváns, figyelemelterelő posztjai, érdemes visszakanyarodnunk Demszky Gábor ünnepléséhez, aki valóban augusztus 4-én lett hetvenéves. Távol álljon tőlem, hogy a védelmembe vegyem, mégis átfutott az agyamon az a gondolat, hogy a mostani állapotoknál még ő is többet nyújtott a fővárosiaknak.

Például igaz, hogy a nevéhez oly szorosan hozzátapadt 4-es metró az Európai Unió történetének legnagyobb korrupciós ügye lett, el sem készült Demszky regnálása alatt, a megvalósítható verziója nem tölti be azt a funk­ciót, amit eredetileg hivatott és sok száz milliárd forintot lapátolhattak ki belőle, aminek a büntetését nagy eséllyel a budapestiek adóforintjaiból térítik majd meg. Mégis, legalább volt egy elképzelés, egy fejlesztési kísérlet, egy terv a változásra, valami kézzelfogható bizonyíték arra, hogy azért dolgoztak is néhányan a Városházán akkoriban. Mert hát akkor is voltak alibiprojektek bőséggel, például a Széll Kálmán tér (akkoriban Moszkva tér) felújítása, ami néhány virágláda ünnepélyes kihelyezését jelentette, Horváth Csaba üdvözült mosolyával keretezve.

Karácsony Gergely viszont még ennél is hülyébbnek tartja a budapestieket, és még ahhoz sem elég bátor, hogy kiálljon az újságírók elé, és hagyja, hogy kérdezzenek tőle, ahogy annak idején Tarlós István havonta megtette ezt azokon a bizonyos Budapestinfókon.

Nem is csoda egyébként, hogy a regnáló főpolgármester inkább az irodája homályából posztolgat, ismét a tyúkszemére kívánnak ugyanis lépni a budapesti autósok népes táborának. Soproni Tamás polgármester a közösségi oldalán jelezte a napokban, hogy megváltoznak a közlekedési szabályok a VI. kerületben. Terézvárosban azokon az utakon és utcákon, ahol nem halad tömegközlekedési jármű, a korábbi 50 kilométer/óra helyett 30 kilométer/óra lesz a megengedett legnagyobb sebesség. Több kerület is jelezte ezután, hogy fontolgatják hasonló intézkedés bevezetését. A döntés várható módon nem okozott osztatlan sikert, az autósok a főváros 2019. októberi hatalomátvétele óta rendre panaszkodnak, amiért a baloldali főváros és a kerületek sorozatosan őket diszkriminálják és szankcionálják.

Karácsony egyébként azt is mondta a minap, hogy ha olyan „sz…rul működne a BudapestGO app, mint a MÁV alkalmazása, az emberek már régen a Városháza előtt tüntetnének”. Nos, az emberek nem emiatt fognak tiltakozni, hanem mert mocsok van, lehetetlen közlekedni, megbénultak a felújítások, és a néhány éve még külföldi díjakat bezsebelő, turistáktól hemzsegő Budapest mára gazdátlanná és erősen elhanyagolttá vált. Értem én, hogy a fák ölelgetéséről és a méhek megmentéséről kényelmesebb posztolni, de nem ártana lassan az érdemi munkához is hozzálátni. Akadna bőven!

A szerző újságíró

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.