idezojelek

El a kezekkel a munkácsi turulszobortól!

A magyarellenes kulturális agresszió teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan attól a nemzettől, amely katonai agresszió ellen védi a szuverenitását és területi integritását.

Cikk kép: undefined
2022. 10. 15. 15:00
Fotó: Fotó: Bereczky Tamás

A munkácsi városi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre – számolt be csütörtökön a Mukachevo.net hírportál és a Magyar Távirati Iroda nyomán lapunk is. A döntés után a szobrot rapid módon, délutánra már el is távolították. Vajon kiknek szúrta a szemét és miért éppen most jutott bomlott eszükbe elbontani a város – egyben a kárpátaljai, sőt az egész magyarság – egyik kiemelt történelmi jelképének számító műemléket? Mivel erre nem felel senki a háborúba ájult Ukrajnából, kénytelenek vagyunk mi megkeresni e megdöbbentő és elfogadhatatlan intézkedés magyarázatát.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először is vegyünk számba néhány triviális tényt. 

Munkács – egész Kárpátaljával együtt – több mint ezer éven át a történelmi Magyarország része volt, amelyet a trianoni diktátum Csehszlovákiához csatolt, de 1938–1944 között visszatért a Magyar Királysághoz. 1944 őszén a Vörös Hadsereg elfoglalta és Sztálin a Szovjetunióhoz csatolta Kárpátalját, majd 1991-ben az önálló állammá vált Ukrajna

 része lett. Tehát a kárpátaljai magyarok alig hét évtized alatt négy impériumváltást is megéltek, noha egy tapodtat sem mozdultak ősi szülőföldjükről.

Magyarország és Ukrajna kormánya 1991 végén írta alá a két ország viszonyát meghatározó alapszerződést, amelyben a két fél vállalta, hogy az 1944-ben önkényesen meghúzott (és a párizsi békeszerződésben szentesített) államhatárt megváltoztathatatlannak tekinti, lemond a területi követelésekről, egyúttal a nemzeti kisebbségek nyelvi, kulturális és vallási identitásának megőrzéséhez megteremti a szükséges feltételeket. A helyzet az, hogy az első vállalás maradéktalanul teljesült. A másodikat azonban az ukrán fél egyre nagyobb mértékben és durvábban elszabotálja (egyébként nem csak) a magyar kisebbséggel szemben.

Tudvalevő, hogy a múlt az azonosság hordozója az emberi közösségekben, a történelmi emlékezet a nemzeti öntudat, identitás alapja.

 Ahogy Simone Weil írta, az emberi lélek valamennyi szükséglete közül egy sem olyan élő és éltető, mint a múlt szükséglete. Mikor fordul egy nép korjóslata aggasztóra? – kérdezte Németh László Kiforgatnak a múltunkból című cikkében. A válasz: amikor a múltját elveszíti. Vagy elveszik tőle. A turul a magyarság jelképes értelmű mondai madáralakja, az Árpád-házi fejedelmek, majd királyok mitikus őse volt. A honfoglalás ezredik évfordulójának emlékére Magyarország-szerte állítottak turulszobrokat, ily módon a turul az egész magyarság jelképe, a megmaradás szimbóluma lett. Ekkor került a bronz turulszobor a Munkács várának Hajdú-bástyáján felállított millenniumi emlékoszlop tetejére.

Ha Munkács nevét halljuk, a magyar érzésű és öntudatú embernek rögtön a szabadság jut az eszébe, hiszen a vár már a középkor óta fontos őrálló hely volt, a besenyők, a tatárok és a törökök sem tudták elfoglalni az erősséget. 

A XV. században a Hunyadiak birtokában volt, majd a Rákóczi család kezébe került. Leghíresebb, hős lelkű asszonya Zrínyi Ilona volt, aki az állítólag felszabadítóként érkező, de hódítóként viselkedő Habsburg-császári csapatok ostromával szemben több mint két évig tartotta a fontos várat. Az ostrom idején, Ilona napján tízéves fia, II. Rákóczi Ferenc verssel köszöntötte édesanyját: „…Inség bilincseit kerölő magyarság, / Egy Munkács várában szorult az szabadság, / Kit egy Zrínyi szívű tartott meg asszonyság, / Hol vagy s hálát nem adsz, az egész magyarság!”

A Rákóczi-szabadságharc után Munkács osztrák kézre került, előbb hadi szertárnak használták, majd börtönné alakították át (többek között Kazinczy Ferenc is raboskodott itt), ezért írta 175 éve A munkácsi várban című versében az ide látogató Petőfi: „Itt tüzé föl piros zászlaját a / Szabadságnak Zrínyi Ilona? / A szabadság hősinek tanyája / Íme, íme most rabok hona.” 

Az 1896-ban felállított millenniumi emlékművet a csehszlovák hatóságok 1924-ben lebontották, majd a turulszobrot 1945-ben a szovjetek beolvasztották és vörös csillagokat öntöttek belőle. 

Ám a munkácsi turul főnixmadárként újjáéledt: a városvezetés kezdeményezésére – és a Munkácsról elszármazott Pákh család támogatásával – 2008-ban a szobor pontos mását újraöntötték és visszaállították eredeti helyére, a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében.

A magyarellenes kulturális agresszió teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan attól a nemzettől, amely katonai agresszió ellen védi a szuverenitását és területi integritását, s amelynek már egymillió menekült tagját fogadta be és segíti önzetlenül, jó szomszédként a magyar állam és társadalom. 

Az elvakult ukrán nacionalisták nem tudják, hogy a múlt eltörlése a legszörnyűbb vétkek közé tartozik, ami a leggonoszabb emberellenes – kommunista, nemzetiszocialista, balliberális, anarchista – ideológiák egyik fő célja? Ideje volna megtanulniuk a jézusi aranyszabályt: „Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is ugyanazt tegyétek velük.” Ami fordítva is igaz: ne tégy olyat másokkal, amit nem szeretnél, hogy ők tegyenek veled. Tehát ne próbáljátok elvenni tőlünk a múltunkat, a nemzeti identitásunkat, ha meg akarjátok őrizni a sajátotokat!

Borítókép: A munkácsi turul (Fotó: Bereczky Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.