idezojelek

Életre szóló és új életre nyitott szövetség

A házasság intézménye újra meg újra felkínálja a magában hordozott értékeit a társadalomnak, hogy azok gazdagítsanak minket.

Cikk kép: undefined
2023. 02. 18. 12:00

Az ünnepek, évfordulók, emléknapok mindig kiváló alkalmak arra, hogy az embert kiemeljék a mindennapok forgatagából, lehetőséget teremtve a dolgok jobb megértésére, szintetizálására és a szellemi-lelki megújulásra. Ilyen a házasság hete is, ami ebben az összefüggésben arra való meghívás is, hogy a társadalom – egyéni és közösségi szinten – a házasság jelentőségét, értékét és eszményi valóságát újra felfedezze, és elkötelezze magát mellette. A házasság intézménye újra meg újra felkínálja a magában hordozott értékeit a társadalomnak, hogy azok gazdagítsanak minket.

Fontosak és szükségesek azok a kormányzati támogatások, amelyek a házasságkötéseket ösztönzik a családtámogatásokkal – ezek eredménye tisztán látható, ha megnézzük, hogy 2010-hez képest 2021-ben kétszer annyian, 2022-ben pedig nyolcvan százalékkal többen kötöttek házasságot. Mára elmondható, hogy csak a rendszerváltás előtt kötöttek több házasságot Magyarországon, mint az elmúlt négy évben. 2010 volt a mélypont, amikor csak 35 520 esküvőt tartottak az országban, 2022-ben már 64 100-at. Magyarországon évtizedes távlatokban jól láthatóan nőtt a házasságkötési kedv és ezzel párhuzamosan csökkent a válások száma: 2010 és 2021 között évi 24 ezerről mintegy 18 ezerre, ami több mint 24 százalékos mérséklődést jelent. Ma Magyarországon a gyermekek mintegy háromnegyede olyan párkapcsolatban születik, ahol a szülők házasok, míg korábban ugyanez a mutató csak ötven százalék körül volt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De mindezekhez hozzátartozik az a szemléletváltás, amelyik a családbarát fordulattal érkezett, és amely a házasságban értéket lát. A házasságkötések támogatása az egészségmegtartó, demográfiai vonatkozású jelentősége mellett tehát olyan értéktámogatást is jelent, ami a társadalom megerősítését, a társadalmi kötelékek összeszövését szolgálja. A gyermekvállalás előszobájaként a házasság támogatása a családok támogatását is jelenti: olyan ígéretes gyökérzetet, amiből a család terebélyes fája bontakozhat ki.

 

Éppen ezért az első és legfontosabb lépés a házasságkötések számának gyarapításához a házassági eszmény értékeinek a bemutatása és (újra)felfedezése.

 

Nem a házasság túlzott ideologizálásáról van szó, amely nem számol a konkrét élethelyzetekkel és valós lehetőségekkel, hanem annak az ősi és mégis mindig új eszménynek a bemutatásáról, amelyik nem ijed meg az aktuális nehézségek láttán és nem áll meg a bajok kárhoztatásánál. Ha ugyanis a házasság intézménye az életre hív és az élet ünnepét hirdeti, akkor mindig messze felülmúlja a múló és változó tendenciákat. Ha valahol, akkor leginkább a házasságban tapasztalható meg annak felszabadító ereje, hogy a válságok a megerősödés, a nehézségek a megújulás, a mélységek a magasságok, a határhelyzetek az új távlatok lehetőségét hordozzák magukban.

Ezért fontos szem előtt tartani, hogy házasságot kötni életre szóló és új életre nyitott szövetséget jelent, amely kizárólagos szeretetet és hűséges elköteleződést foglal magában. Az élet megosztása és továbbadása együtt jelenti az élet teljességét – ez az, amit a házasság felkínál. Az élet teljessége tehát nem a „mennyit birtoklunk”, hanem a „mennyit adunk” kérdésén át vezet. Az ideiglenesség kultúrájában, a leselejtezés korszakában ezek az értékek forradalmi erejűek. Háború és szankciós válság közepette pedig a béke és a támasz biztos pontját jelenti. A béke ugyanis a szívekben kezdődik, a házasság pedig a szívek harmóniája. Házasságot kötni ma bátorságra vall, szemben minden kockázatmentes középszerűséggel. Egyben tanúságtétel is a közösség előtt; nem a tökéletesség és a hibátlanság látszatát keltve, hanem épp a mindenek ellenére való fáradhatatlan szeretetet, egymás iránti türelmet, elfogadást és az életet ünnepelve.

A házasság hete jó alkalom a házasságnak mint szövetségnek a megerősítésére és annak megértésére, hogy az egymás iránti kötelékek mindennapos, türelmes és aprólékos szövése nem kényszerből vagy teherből, hanem örömből fakad. Ez a kötelék pedig nemcsak az egyének, de a közösségek, az egész társadalom és a nemzet szövetét is megújítja és kiterjeszti.

A szerző a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.