idezojelek

Több bölcsőde, több családbarát település

A sikeres települések legfontosabb erőforrásait az ott élő családok jelentik, támogatásuk és védelmük ezért közös érdek.

Fűrész Tünde avatarja
Fűrész Tünde
Cikk kép: undefined
Fotó: Bach Máté

Százhetvenkét éve nyílt meg Magyarország első bölcsődéje, amely lehetőséget teremtett a kisgyermekek napközbeni felügyeletére, gondozásuk és biztonságuk megerősítésére, és ezáltal olyan hálózatrendszer kiépítésére, amely a gyermeknevelés és a munkavállalás összeegyeztetését teszi lehetővé. Az elmúlt több mint százhetven évben a magyar bölcsődei rendszer számos változáson ment keresztül. Ezek közül az egyik legkomplexebb átalakítás a polgári kormány és a települési önkormányzatok összefogásával, a gyermekvállalás és a munkavállalás egyidejű ösztönzése érdekében 2017 óta valósul meg.

A 2017 januárjában kezdődő átalakítás – amelyet miniszteri biztosként koordináltam – célja az volt, hogy olyan rugalmas, többszereplős intézményrendszert hozzunk létre, amely az intézményes kereteken túlmenően, családias, kis létszámú csoportokban is felügyeletet tud biztosítani a gyermekeknek, segítve ezzel a dolgozó szülőket. 

Az új struktúra értelmében – amelyet hosszas előkészítés és aktív, egész országra kiterjedő konzultáció előzött meg – minden településen, ahol negyven főnél több három év alatti gyermek él, vagy legalább öt bölcsődés korú gyermek családja igényli, kötelezővé vált bölcsődét működtetni. Ugyanakkor a települések maguk dönthették el, hogy a kisgyermekek napközbeni felügyeletét milyen formában látják el.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új szabályozás eredményeként a hagyományos mellett úgynevezett mini-, családi és munkahelyi bölcsődék jöttek létre, amelyeknek köszönhetően mára már minden harmadik magyar településen működik bölcsőde (2010-ben még csak minden tizedikben volt). Az új, rugalmas ellátási formák száma dinamikusan növekszik, a minibölcsődék jelenleg csaknem négyezer, a családi bölcsődék pedig több mint 8700 férőhelyet biztosítanak a legkisebbeknek. 

Folyamatosan javul az országos lefedettség is, hiszen 2010-hez képest már csaknem három és félszer annyi – több mint 1100 – településen biztosított az ellátás, a férőhelyek száma pedig 32 ezerről mintegy 65 ezerre emelkedett, miközben a bölcsődei csoportok száma négyszeresére nőtt.

Az ellátás folyamatos javulásával, a férőhelyek számának emelkedésével, valamint a mérföldkőnek számító gyed extra bevezetésével egyre több kisgyermekes édesanya tér vissza a munkaerőpiacra, ami a foglalkoztatási adatok javulásában is megmutatkozik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2010 és 2023 között a három év alatti gyermeket nevelő 25–49 éves nők foglalkoztatási rátája 67-ről 78 százalékra emelkedett, ami a bölcsődei férőhelyek iránti igényt tovább növeli. 

A lakóhely közelében elérhető, korszerű, biztonságos bölcsődei szolgáltatások biztosítása érdekében jelenleg is csaknem tízezer új bölcsődei férőhely épül, ami a foglalkoztatás szintjének javítása mellett a fiatal családok helyben maradását is lehetővé teszi. Ezt a célt szolgálják az otthonteremtő támogatások, a falusi csok és a 2024 januárja óta elérhető csok plusz is.

Magyarországon a sikeres települések legfontosabb erőforrásait az ott élő családok jelentik, támogatásuk és védelmük ezért az állam mellett az önkormányzatok, valamint sarkalatos törvényünknek megfelelően a civil és egyházi szervezetek, a média és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladata. Hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy az állam és az önkormányzatok számíthatnak egymásra, és az együttműködés eredményeként az elmúlt években számos családbarát kezdeményezés és intézkedés valósulhatott meg.

A kormány és az önkormányzatok többsége ugyancsak egyetértenek abban, hogy annak az országnak és annak a településnek van jövője, ahol a családok jól érzik magukat, ahol szeretnek élni.

Ha a kormány és az önkormányzatok közötti összefogással kiszámítható, családbarát környezetet tudunk teremteni – amelynek alapját a stabil munkahelyek, a saját otthonok, illetve a településeken elérhető jó minőségű szolgáltatások és ellátások (bölcsőde, óvoda, iskola, játszóterek stb.) megteremtése adja – jó esély van arra, hogy a fiatal családok gyarapodása, bővülése még szembetűnőbb lesz az országban. Nem utolsósorban pedig fontos a tapasztalatcsere, hogy a települési önkormányzatok a jól bevált családbarát gyakorlatokat megismerhessék, megosszák egymással és alkalmazni tudják. 

Ezt a célt támogatta a napokban megrendezett Családbarát Települések Expó is, amely Kecskemét és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért együttműködé­sében valósult meg. 

Az egész napos rendezvényen számos, a családok ügye iránt elkötelezett magyarországi település és családszervezet mutatta be családbarát programjait.

A szerző a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke

Borítókép: Egyre több bölcsődei férőhely áll a kisgyermekes családok rendelkezésére (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.