Több mint négyezer új bölcsődei férőhely jött létre egy év alatt

A családi bölcsődék támogatása 2017-ről 2024-re az ötszörösére emelkedett.

2024. 03. 05. 15:00
null
Õrbottyán, 2023. október 11. Az új KicsiKék bölcsõde Õrbottyánban az átadás napján, 2023. október 11-én. A négy csoportszobás, 48 férõhelyes, napelemekkel ellátott, energiatakarékos, korszerû bölcsõde mintegy 480 millió forint állami támogatásból épült fel. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelíti a 65 ezret a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon, ami duplája a 2010-es 32 ezernek – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára. Hornung Ágnes közölte, csak az elmúlt egy évben több mint négyezer új férőhely jött létre. Az ócsai Manóvár Bölcsőde bővítése kapcsán elmondta, 270 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásból 24 férőhellyel és két csoportszobával bővült. 

– A kormányzati döntésekkel párhuzamosan 

egyre több munkáltató is felismeri, hogy érdemes szem előtt tartani a családok igényeit, így sorra munkahelyi gyerekszobák, munkahelyi bölcsődék, munkahelyi óvodák létesülnek, és a kormány egyre több családbarát védjegyet ad át a cégeknek 

– mondta az államtitkár. 

Hozzátette, a bölcsődék tekintetében az országos lefedettség is folyamatosan javul, ennek köszönhetően 1130 településen, azaz minden harmadikon biztosított a bölcsődei ellátás. –Az ellátás hosszú távú fenntarthatóságát biztosítja, hogy évről évre emelkedik az állami támogatás, illetve a bölcsődei ellátás működtetésére fordítható előirányzat összege. 

A családi bölcsődék támogatása 2017-ről 2024-re az ötszörösére emelkedett, a munkahelyi bölcsődék esetében pedig csaknem a tizenhétszeresére. 

A szakemberek bére 2010-hez képest 2024-re átlagosan több mint négyszeresére nőtt – Hangsúlyozta Hornung Ágnes. 

Pánczél Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 

az elmúlt bő egy évtizedben a családi adókedvezmény rendszerének köszönhetőén összesen 4700 milliárd forintot nem kellett a magyar családoknak adóként befizetni, hogy a gyermeknevelés könnyebb legyen.

Hozzátette, hogy a támogató környezet miatt több gyermek született évente, mint 2010 előtt. Kijelentette: a kormányzati támogatások nélkül 173 ezerrel kevesebb gyermek született volna 2010 óta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.