idezojelek

A jó házasság értékes kincs

A Kopp Mária Intézet felmérései szerint az egyedülállók 75 százaléka azt tervezi, hogy a jövőben házasságot fog kötni.

Fűrész Tünde avatarja
Fűrész Tünde
Cikk kép: undefined
Fotó: Khongtham/Shutterstock

Magyarországon immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg a házasság hete rendezvénysorozatot, amely jó alkalom arra, hogy a házaspárok megerősítsék az egymás iránti elköteleződésüket. A jó házasság a feltétel nélküli bizalom és odaadás legmagasabb szintű megnyilvánulása egy férfi és egy nő között, életszövetség, amely a legbiztosabb alapot nyújtja a gyermekvállaláshoz és gyermekneveléshez, ráadásul kimutathatóan egészségvédő tényező.

A boldogságkeresés útjai és útvesztői című kötetben már Kopp Mária professzor asszony és férje, Skrabski Árpád is hangsúlyozták, hogy „soha nem volt olyan fontos a család és a házasság szerepe az egyén és a következő nemzedék életminősége, kiegyensúlyozottsága, valamint az elviselhető társadalmi légkör szempontjából, mint a modern társadalomban.”

Bizonyított tény, egyebek mellett az ő fontos kutatási eredményük, hogy a házasság egészségvédő tényező, testi és lelki szempontból egyaránt. A magyarok lelki állapotát vizsgáló Hungarostudy-kutatás egyértelműen rávilágít arra, hogy azok, akik házasságban élnek, egészségesebbek, valamint boldogabbnak és elégedettebbnek is tartják magukat, mint az egyedülállók. 

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) hónapról hónapra elvégzett Közérzet Barom­éter kutatása szintén megerősíti, hogy a házasság, a stabil párkapcsolat növeli a boldogságszintet, miként a gyermeknevelés is egyértelműen boldogságforrásnak tekinthető.

Ennek ellenére napjaink individualista kultúrájában a házasság intézményét számtalanszor támadják, relativizálják, idejétmúlt, elavult kapcsolati formának tartják, amelynek már nincs létjogosultsága. Magyarországon azonban a házasság intézménye továbbra is az egyik legfontosabb értéknek számít. A 2021-es Hungarostudy-felmérés eredménye szerint a magyarok 96 százaléka nem értett egyet azzal az állítással, hogy a házasság idejétmúlt intézmény lenne, sőt tízből kilenc magyar még ma is a házasságot tartja a legjobb párkapcsolati formának.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A házasság intézményének támogatottságát bizonyítja a házasságkötések számának 2010 után kezdődő növekedése, ami korábban csak a 70-es években történt meg. A 70-es évek közepén az esküvők száma még meghaladta a százezret, ám ezután évről évre egyre kevesebben kötötték össze az életüket, mígnem 2010-re elértük a történelmi mélypontnak számító 35 ezres számot. A családbarát fordulatot követően azonban dinamikusan emelkedni kezdett az esküvők száma, elérve 2021-ben a 72 ezres számot, amire előtte csak 1986-ban volt példa. Bár a koronavírus-járvány és az ukrán–orosz háború okozta bizonytalan környezet hatására 2022-ben és 2023-ban kissé megtorpant a házasodási kedv, tavaly még így is több mint ötvenezer pár mondta ki a boldogító igent, ami a 2010-es mélyponthoz képest mintegy 15 ezerrel több esküvőt jelentett.  

Bizakodásra adhat okot, hogy a harminc év alatti fiatalok nagy része ma is házasságban szeretne élni, a Kopp Mária Intézet felmérései szerint az egyedülállók 75 százaléka azt tervezi, hogy a jövőben házasságot fog kötni. A KINCS egy korábbi, a 2023-as házasság hetére készült kutatása szerint tízből nyolc magyar úgy véli, hogy a házasság olyan életközösség, amelynek működéséért nap mint nap tenni kell.

Arra a kérdésre, hogy mi a boldog házasság titka, a válaszadók 97 százaléka úgy felelt, hogy a jól működő házasság és párkapcsolat alapját egymás elfogadása, tisztelete, illetve a megfelelő kommunikáció jelenti. A megkérdezettek szerint hasonlóan fontos az együtt töltött minőségi idő, a vonzalom, a kompromisszumkészség, a szerelem, a humorérzék és a közös értékrend is. 

Jó házasságban, párkapcsolatban élni nemcsak áldást, komoly munkát is jelent. Miként felgyorsult, állandóan változó világunkban életünket, úgy kapcsolatain­kat is állandó változás jellemzi, ezért rendszeres ápolásra és odafigyelésre, valamint folyamatos megújulásra van szükség. A házasság hete szervezői idén a fiatal házasok mellett azokat is szeretnék megszólítani, akik házasságuk későbbi szakaszába érve teljesen új kihívásokkal szembesülnek. 

A cél, hogy a házasság értékének felfedezése vagy újrafelfedezése mellett minden házaspár egymásra figyelve tudjon fejlődni, közös célokat elérni, és megtanuljon alkalmazkodni az új élethelyzetekhez. 

Erre utal az idei rendezvénysorozat mottója is: „Állandó megújulásban”.

A szerző a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Khongtham/Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.