idezojelek

A csok plusz jövőre újabb házasságokat és újabb gyermekeket ígér

A legújabb családtámogatási forma a lehető legjobbkor jön, nemcsak a lakáspiacra, hanem a demográfiai mutatókra is kedvező hatással lehet.

Fűrész Tünde avatarja
Fűrész Tünde
Cikk kép: undefined

Tizenhárom évvel ezelőtt új időszámítás vette kezdetét hazánkban, amely egyet jelentett a családbarát szemlélet meghonosításával. A magyar állam a családok védelmét, a családalapítás ösztönzését és a demográfiai mutatók javítását helyezte kilátásba, a kitűzött célok eléréséhez pedig egy olyan családtámogatási rendszert alakított ki, amely minden élethelyzetre igyekszik reagálni és megoldást nyújtani.

Az egyik legsikeresebb családtámogatási intézkedés kétségkívül a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése volt, amelyet 2015 óta már több mint 230 ezer család vett igénybe, így minden ötödik család egy számára megfelelőbb otthonba tudott költözni. A lakhatás biztosítása mellett ugyanakkor kiemelt cél volt a gyermekvállalás ösztönzése is, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az otthonteremtési intézkedések eredményeként a támogatást igénylő családok átlagosan kettő vagy annál több gyermeket nevelnek, tehát a csokot igénylők mind hozzájárulnak a népesség növekedéséhez is.

Nem véletlen, hogy az otthonteremtés ilyen hangsúlyosan jelenik meg a magyar családpolitikában. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) 2019-es kutatásából ugyanis kiderül, hogy a stabil párkapcsolat és a biztos anyagi háttér mellett a családalapítás és a családbővítés legfontosabb feltétele a saját otthon megléte.

A családok lakhatását segítő intézkedések, illetve azok folyamatos bővítése tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarországon minél több gyermek születhessen. Ezt szem előtt tartva a kormány jövő januártól csok plusz néven minden eddiginél nagyobb pénzügyi támogatást nyújt a gyermeket tervező házaspároknak. Az új támogatás a régi csokot váltja majd fel az ország teljes területén, igazodva a családok mostani gazdasági helyzetben felmerülő másféle és újabb igényeihez. A bizonytalanabb gazdasági környezet hatására 2022 második felétől mind a születések, mind a házasságkötések számában visszaesés következett be, emiatt a megkötött csokos támogatási szerződések száma is mérséklődött.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2024-ben induló csok plusz tehát a lehető legjobbkor jön, nemcsak a lakáspiacra, hanem a demográfiai mutatókra is kedvező hatással lehet, eredményeképp növekedhet a házasságkötések és a születések száma is. A várakozásoknak megfelelően a csok plusz már a jövő évben pozitív irányba befolyásolhatja a házasságkötési és gyermekvállalási kedvet. Az új hitelkonstrukció iránt már most óriási érdeklődés mutatkozik, ez a fajta támogatás ugyanis mindenkinek előnyös, aki házasságban él és gyermeket szeretne. A feltételek rendkívül kedvezőek: a kormány döntése értelmében a hitelfelvétel után egy évig csak a maximum háromszázalékos kamatot kell törleszteni, az első gyermek érkezése után egy év (opcionális) törlesztési moratórium igényelhető, a második és minden további gyermek érkezése után pedig tíz-tízmillió forintot elengednek a fennálló tőketartozásból.

Az eddigi becslések szerint a csok plusz esetében még a legjobb piaci lakáshitelekhez képest is milliókkal kevesebbet kell visszafizetni. Az ötvenmillió forintos hitel esetében a háromgyermekessé váló családoknak a piaci lakáshitelhez képest például harmadával kisebb törlesztést kell kifizetniük. Azoknál a házaspároknál pedig, akik rövid idő alatt több gyermeket is vállalnak, az is előfordulhat, hogy végeredményben kevesebb pénzt kell visszafizetniük, mint amennyit a lakásvásárlás céljából igényeltek.

A magyar családpolitikában tehát újabb mérföldkövet jelent a csok plusz bevezetése, amely a családok jólétének és jóllétének garantálása mellett a népességfogyás mérsékléséhez is szeretne hozzájárulni a házasságkötési és a gyermekvállalási kedv ösztönzésével. 

A demográfiai jégkorszakot csak családpárti szemlélettel és intézkedésekkel lehet leküzdeni, amelyek közül kiemelkedő jelentőségű lesz a 2024. január 1-jén induló újabb otthonteremtési támogatás, a csok plusz.

A szerző a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shuttersctock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.