idezojelek

Az új messiást nem érteni, hanem imádni kell

A Magyar Péter-féle logika szerint a többség olyan ostoba, hogy arra szavaz, akitől rosszat vár.

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined

Az önmagát nagypályásnak képzelő, de valójában kispályás politikus Magyar Péter fő törekvése, hogy fogást találjon Orbán Viktor miniszterelnökön. Mintha a bolha meg akarná csípni az elefántot. Miközben a miniszterelnök – az osztrák Herbert Kickl és a cseh Andrej Babis társaságában − bejelentette a szuverenista Patrióták Európáért pártszövetség megalakulását, azalatt a Tisza Párt alelnöke a YouTube-ra felkerült nyilatkozatában összevissza beszélt.

Ne feledjük, személyében olyan politikai kalandor tűnt fel az országos és az európai közéletben, aki pár hete még részegen randalírozott egy belvárosi szórakozóhelyen, majd egy erővel megszerzett mobiltelefont a Dunába dobott.

És mindössze két hónapja, május 10-én, Putnokon szidalmazta a miséről kijövő hívőket, akik éppen arrafelé vonultak, ahol ő kampányolt. A videón is jól látszott, hogy Magyar a kampányrendezvénynek a templomból kivezető út szélét találta megfelelő helynek, ami már önmagában provokatív szándékot sejtetett, de az, hogy jövevényként még ő volt felháborodva a helyi lakosok menete láttán, az egészen elképesztő.

Az elhaladók között volt Putnok fideszes polgármestere is, akihez Magyar többek között ezt a hangos kérdést intézte: „Hogy mer a templomba menni, polgármester úr?” Azzal pedig minden határt átlépett, amikor szinte őrjöngve kiabálta a menet résztvevőinek: „Szégyelljék magukat mind, hogy ilyen embert követnek és templomba mennek!”

Az idő tájt, egy Újfehértón tartott kampánygyűlésén pedig ezt a fenyegető kijelentést tette: „Eddig rettentő békések voltunk, de ígérem, hogyha ezt folytatják, akkor 2024. jú­nius 8-án nem leszünk annyira békések Budapesten a Hősök terén, és nem pár százan leszünk, hanem sok százezren, lehet, hogy milliónyian, és ott nem fogják tudni megállítani azt a tömeget.”

Magyarnak ekkor az a kényszerképzete támadt, hogy a rendezvényein a titkosszolgálatok blokkolják az internetelérést. Aztán kiderült, hogy jócskán melléfogott. A szakemberek elmagyarázták neki, hogy a technikai problémákhoz semmi köze a titkosszolgálatnak. Az eset azonban rávilágít arra, hogy ez az izgága közszereplő egy agresszív politikai stílust próbál meghonosítani Magyarországon.

Magyar Péter azóta kijutott Brüsszelbe, pártját pedig a balfelé elhajlott Európai Néppárt gyorsan befogadta. A YouTube-ra felkerült nyilatkozatában többek között azt mondta, hogy „Magyarország visszatért, végre tényleg visszatért az Európai Néppárthoz”.

Mielőtt elemeznénk a többi veretes mondatát is, előbb maradjunk ennél. Magyarország visszatért? Felhívom a Tisza Párt alelnökének szíves figyelmét arra, hogy Magyarország nem azonos ővele, de még a pártjával sem, ezért a néppárthoz való csatlakozás nem az országé, az maradjon csak az ő külön útjuk. A másik fontos szempont: a Fidesz–KDNP annak idején nem a globalista-balliberális nézetek előtt hajbókoló néppárthoz, hanem egy konzervatív nézeteket valló pártszövetséghez csatlakozott. Visszatérésről beszélni már csak ezért is helytelen. Ráadásul a mostani néppártot összetéveszteni a korábbival majdnem olyan, mint Oroszországot összetéveszteni a Szovjetunióval.

Érdemes kicsit elidőzni e kijelentésénél is: Magyar a Magyarországgal szembeni uniós jogállamisági eljárással kapcsolatban azt mondta, hogy az unió és a magyar ellenzék is Orbán Viktor kezére játszik, amikor beleáll ezekbe az ügyekbe. Szerinte a pénzekkel való zsarolással az uniós tisztségviselők Orbánnak segítenek.

Ezzel az erővel az alelnök úr mondhatta volna, hogy az elvetemült Orbán Viktor hálás lehet Brüsszelnek, amiért az EP kezdeményezte az eljárás megindítását, és hálás lehetne azért is, mert az EU visszatartja azokat az eurómilliárdokat, amelyek segítenék Magyarország felzárkóztatását. Vádolhatná a magyar miniszterelnököt valamiféle Brüsszellel kötött titkos paktummal. Eszerint az EU megbüntet minket, hogy ezzel Orbán politikai babérokat szerezhessen a magyar választók többsége előtt. A Magyar Péter-féle logika szerint ugyanis ez a többség olyan ostoba, hogy arra szavaz, akitől rosszat vár.

„A mi prioritásunk az, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárást lezárjuk, a jogállamisági eljárást lezárjuk, és valahogyan hazahozzuk Magyarországra azokat az uniós forrásokat, amelyek létfontosságúak a magyar kis- és középvállalkozások számára, a magyar gazdáknak és természetesen az egészségügy és az oktatás számára is” – mondta Magyar, mit sem törődve korábbi érvelésével, miszerint a 7-es cikkely szerinti eljárás jól jött Orbánnak, mert azt belpolitikai célokra használhatta.

Magyar Pétert a rajongói szinte imádják. Lehet, hogy ők tudják követni a messiás gondolatmenetét. Nekem nem sikerült. Ennek talán az az oka, hogy még nem rajongok érte eléggé.

A szerző író, újságíró

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Gyalog galopp – német verzió

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarország nincsen egyedül!

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Miért tört ki a harmadik világháború?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Őrültek a rácsok mögött

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.