idezojelek

Jelentősen csökkent a szegénység a családokban

A gazdasági kihívásokra adott kormányzati válaszok 2010 óta jelentős szerepet játszottak a családok anyagi helyzetének javításában.

Antal István avatarja
Antal István
Cikk kép: undefined

Tizennégy évvel ezelőtt új időszámítás kezdődött Magyarországon, amely a nemzeti politika és a családbarát kormányzás kezdetét jelentette. 2010-es hivatalba lépését követően a második polgári kormány szakított azzal a szocialista-liberális politikával, amely csődközeli helyzetbe sodorta az országot. Olyan munka- és családközpontú társadalmi berendezkedést, illetve egy, azt erősíteni képes politikai és gazdasági rendszert alakított ki, amely a nemzet fennmaradását biztosító családok érdekeit tartja szem előtt.

2010 óta a gazdasági kihívásokra adott kormányzati válaszok, a családpolitikai rendszer erősítése, a munkanélküliség csökkentése és a foglalkoztatás növekedése jelentős szerepet játszott a családok anyagi helyzetének javításában, lakhatásuk megteremtésében, anyagi hátrányaik csökkentésében.

 Míg 2010 és 2012 között a munkanélküliségi ráta tartósan magas, tíz százalék feletti volt, 2020-ra 4,1 százalékra mérséklődött, ami az ötödik legalacsonyabb volt az EU-ban, és ezt a koronavírus-járvány, a szomszédunkban dúló háború és azok gazdasági hatásai ellenére is sikerült megtartani. A munkanélküliség csökkenésével a foglalkoztatási helyzet is javult:

a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, a munkahelyteremtő programok bevezetése, a munkáltatói terhek csökkentése, a szakképzési lehetőségek bővítése, valamint a fiatalok, az idősek és a kisgyermekes anyák támogatása mind-mind hozzájárult a foglalkoztatás növeléséhez.

 Ennek eredményeként a foglalkoztatási ráta 2010 és 2023 között 55 százalékról 75 százalékra emelkedett, ezáltal pedig egymillióval több munkahely jött létre.

Az Európában egyedülálló családtámogatási rendszer, amelynek működtetésére 2010-hez képest 2024-re három és félszer többet, mintegy 3307 milliárdot fordítottak szintén a stabilitás megteremtését célozza. A teljes életutat lefedő magyar családtámogatási rendszer immár több mint harminc családtámogatási formát, köztük számos olyan intézkedést foglal magában, amely a gazdasági szektorral is kölcsönhatásban van. 

A családpolitika rendszerében változatlanul jelen vannak a korábban bevezetett, alanyi jogon járó juttatások, a hangsúly viszont a munkához, munkavállaláshoz kötött támogatási elemekre és adókedvezményekre helyeződött át, amelyekből minden gyermeket nevelő dolgozó szülő részesül. Az elmúlt 14 évben a magyar kormány emellett bevezette gyed extrát, a Nők 40-et és a nagyszülői gyedet, megduplázta a bölcsődei férőhelyeket, Európában egyedülálló módon személyijövedelemadó-mentességet kínál a négy- vagy több gyermekes, illetve a 30 év alatti édesanyák számára. Nem utolsósorban különböző pénzügyi, otthonteremtési és felújítási támogatással segíti a családokat.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az említett intézkedések révén a szegénységi ráta is jelentősen csökkent. 

A KSH adatai szerint a szegénységgel vagy társadalmi kirekesztődéssel érintettek aránya 2015 és 2021 között 28,6 százalékról 18,4 százalékra mérséklődött, ami azt jelenti, hogy a szegények száma 1,1 millióval csökkent Magyarországon.

 Jó hír, hogy a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya jelentősen csökkent a gyermekes háztartásokban, különösen a nagycsaládosok esetében. Ennek is köszönhető, hogy a magyarországi szegénységi mutató jelenleg kedvezőbb az uniós átlagnál.

A szerző a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöki tanácsadója

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A radikalizmus nem szélsőségesség

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nemzeti maximum vagy nihilizmus

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.