A halál szivárványa

Nagyon szeretné a sok ellenérdekelt állam, ha Budapest elszégyellné magát, és úgy tenne, ahogy Brüsszel szerint illik.

2021. 06. 28. 6:00
Rainbow flag at EU Commission representation in Berlin
23 June 2021, Berlin: A rainbow flag flies next to the EU flag at the European Commission Representation in Berlin. The EU Commission is taking action against Hungary's law on sexuality. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismerős lehet azoknak, akik régen éltek, hogy van egyetlen út, fájdalmas, veszedelmes, nehéz is, szocializmusnak hívják, és azon végighaladva eljutunk a földi paradicsomba, a munkás-paraszt nirvánába. Nincs ellenvélemény, nincs alternatíva. Van egy embereknél is nagyobb hatalom, az örökkévaló Párt, annak van élcsapata és ökle. A huszadik század második felének a túlnyomó részét azzal töltötte a magyar társadalom, hogy bebizonyítsa, milyen szörnyű tévút ez az egész. Aztán 2021-ben kiderül, a szerencsésebbnek mondott nyugati fertályon elhitték ezt a gyilkos mesét. Ott tényleg kötelező beállni a sorba.

Egyszerűen azzal a felkiáltással, hogy mi, a szerencsésebbek és gazdagabbak így találjuk jónak. Nem kell nagyon belemenni a törvények részleteibe, nem kell jogászkodni, nem kell vitatkozni, az erősebb jogán követeli több uniós tagállam, hogy Magyarország is gondolja azt, amit ők gondolnak. Bár szó sincs valódi nézeteltérésről, jogi környezet szempontjából pedig tényleg senkinek semmi kivetnivalója nem lehet a hazai viszonyokat illetően, meg lehet bélyegezni napjainkban egy szoros szövetségest, barátot, harcostársat elvi vélemények alapján. A Himnuszt éneklő futballcsapat elé kirohanhat egy provokátor, nem lesz következménye, elcsúfíthatják a hágai nagykövetségünket, a rendőrök is a károkozókat védik. Minden egy irányba mutat. Az üzenet az: egyedül vagy. Senki se áll melléd, senkit se érdekel, igazad van-e vagy sem. Be fogsz állni a sorba, mert mindenki beállt.

Ez pedig pontosan ugyanolyan hazugság, mint a vörös ösvény volt egykoron. Magyarország nincs egyedül, és nem is lesz soha. Nagyon szeretné a sok ellenérdekelt állam, ha Budapest elszégyellné magát, és úgy tenne, ahogy Brüsszel szerint illik. Progresszivitásért Dániába mennénk tanulni, elfogadásért Spanyolországba, környezetvédelemért Svédországba, autóért pedig Németországba, de megvárnánk, amíg Magyarországról átjut oda a szállítmány.

A magyar álláspont borzasztó veszélyes, hiszen 2010 óta változatlan, stabil, határozott, és nagyon jól védi egy igen dinamikus kormány s egy karizmatikus kormányfő. A rengetegszer hangoztatott egyedül üdvözítő tan pedig hamar sületlenséggé korcsosodik, amint több ország dönt úgy, hogy a lóra úgy kell felülni, hogy a nyaka és a feje legyen az ember előtt, s ne a tompora. Egyáltalán nem lesz úgy gyors a közös vágta, ha mindenki együtt csinálja rosszul. Ezért is jobb, ha a túlságosan is előtérbe került, véleményén változtatni nem hajlandó Magyarországot minden nemes és nemtelen eszközzel ellehetetlenítik, gúny tárgyává teszik. Mondjuk lehet rasszista. Vagy náci. Vagy homofób, transzfób. Ezért aztán az európai futballünnep legcsillogóbb ékköve, a Puskás Aréna olyan szivárványossá alakul a nyolcaddöntőre, hogy bármely Pink Floyd-emlékkoncert megirigyelhetné. Amolyan igazi rendreutasító, metszően gúnyos, gyilkos szivárvány hullámzik a reklámtáblákon, olyan termékeket hirdetve, amelyek hazánkban nem is elérhetők. Semmi jóság, semmi együttérzés nincs a szivárványban, ez nem a béke jelképe, hanem a megosztásé. Nem törődik itt senki a melegekkel, a futballszurkolókkal, a hollandokkal, a magyarokkal, az emberekkel. Ha nem veszed magadra a szivárvány jelét, ellenség vagy. Ezt konkrétan ki is mondta Mark Rutte, a világ legjobban polírozott imázsú miniszterelnöke. Pedig senki se mondhatja magáról, hogy ő tudja, miként is gondolkodik az EU. Mark Rutte nem más, mint egy ügyvivői kormány vezetője, a 27 tagország egyikének korlátozott jogkörű vezetője, aki képtelen elfogadni, hogy van más vélemény, mint az üdvözítő tan. Pedig bizony van, csak figyelni kell. Vagy hogy mindenki értse: tanulni, tanulni, tanulni.

(Borítókép: Christoph Soeder/DPA/dpa Picture-Alliance/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.