idezojelek

Carlson igazít a tükrön

Tucker Carlson a Fox News jobboldali hírcsatornán több millió amerikainak mutatta be hazánkat, de nem úgy, ahogy a liberális amerikai médiában szerepelni szokott.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Amerikában azt sem tudják, hol van Magyarország, azt hiszik, éhest (hungry) akartál mondani, csak beletört a nyelved. Vagy ha tudják, akkor a CNN-ből és a The New York Timesból, ahol „jól helyre tették” a rakoncátlan magyarokat, hogy jól megtanulják, hol lakik a demokratikus atyaúristen. Az internetes felhozatalba beleolvasva azt látjuk, sokan gondolkodnak hazánkban így, s ami rosszabb, olyanok is akadnak, akik szerint ez a helyes. Ragaszkodnak hozzá, alig bírják elviselni, ha valaki igazít a görbe tükrön.

Hullik is most a hajuk Tucker Carlsontól, aki a Fox News jobboldali hírcsatornán több millió amerikainak mutatta be hazánkat, de nem úgy, ahogy a liberális amerikai médiában szerepelni szokott. Hanem olyan országként, amely kiáll önmagáért, megvédi a határait, és amelyre az amerikai jobboldalon is példaként tekinthetnek. Szijjártó Péterrel készített interjújában Carlson a tavaly nálunk forgatott dokumentumfilmjét, a Magyarország kontra Sorost is felkonferálta. A cím leíró, világnézetek, a nemzetállami és a liberális erők civilizációs harcáról van szó. Itt nálunk, de az amerikai közéletben és médiában is. A hangvétel is ehhez igazodik.

Akár jó angoltudás nélkül is érdemes megnézni és összehasonlítani Szijjártó Carlsonnak, illetve a CNN-en Christiane Amanpournak adott interjúját, mert árulkodó a hanghordozás, a testbeszéd és a mimika. 2020 áprilisában Amanpour – a The Washington Post egy téves cikke alapján – azt hitte, hogy a járványügyi veszélyhelyzet ­miatt bezárták az Országgyűlést. A felvételen vádaskodik, kötözködik, egy ponton felismeri, meg kell hajolnia a tények előtt, de azért magáénak akarja tudni az utolsó szót. Egy CNN-interjú egy vezető magyar politikussal ma jobban emlékeztet Rubasov kihallgatására a Sötétség délbenből, mint egy kulturált beszélgetésre.

Carlsont lehet szeretni, nem szeretni, szerintünk például hamisítatlanul amerikai fazon. De bagatellizálni bajos lenne. Esti műsora 2021-ben minden mást megelőzött az egész amerikai hírtelevíziózásban. A Donald Trumpot támogató amerikai jobboldal fontos médiahátországát jelentő Fox News általában is elvitte a pálmát, a legnézettebb tíz műsorból hét az övék, a CNN szó szerint a kanyarban sincs. A baloldalon a legnézettebb Rachel Maddow műsora, amely olyan, mint egy Momentum-nagygyűlés a Katica presszó kistermében: viccesnek vicces, de életidegen.

A liberális világrenddel viaskodó magyar modell elismerése, ha fontos helyeken gyakran emlegetnek Amerikában egy közép-európai országot, ahol csak annyian élnek, mint Michiganben. Ez nemcsak Trump Orbán Viktornak nyújtott újabb támogatása vagy Carlson esetében van így. Charles Schumer, a legfontosabb washingtoni szenátor elmarasztaló szavainak is van hozadéka; ahogy az amerikai mondja, írjanak rólam bármit, csak helyesen legyen benne a nevem…

Kampányidőben fokozottak a tétek, míg fecseg a felszín, hallgat a mélyállam. Bruck Gábor liberális kampánytanácsadó a Klubrádióban azt pedzegette, hogy a CIA az ellenzék oldalán beszállhat a magyar kampányba. Egy lapunk birtokába került levél szerint pedig a Szabad Európát (SZER) felügyelő amerikai kormányügynökség szerkesztőségeknek kínálja a SZER magyarországi választás előtti hanganya­gait. Nem tollas a hátunk, az amerikai adófizetők pénzéből fenntartott SZER nem a CNN magánvállalat. Az említett kormányügynökség vezetőjét, akit Trump nevezett ki, Joe Biden nyomban menesztette, amint Trump helyébe lépett. A SZER itteni újraindítását 2012-ben – úgysem találják ki, hol – a The Washington Postban sürgette Mark Palmer, Charles Gati és Haraszti Miklós. Kell még valakit mondanom, Ildikó?

Borítókép: Tucker Carlson (Fotó: Reuters)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.