idezojelek

Törött szemüveg

Tiszta önismereti tréning a vidéket frissen megjárt budapesti ellenzéki szavazatszámlálók bejegyzései­nek tanulmányozása.

Cikk kép: undefined

Tiszta önismereti tréning a választások óta eltelt három nap ellenzéki reakcióinak tanulmányozása, különös tekintettel a vidéket frissen megjárt budapesti ellenzéki szavazatszámlálók igen tanulságos bejegyzései­re. Én például megtudtam magamról, hogy vidékiként alkoholszagú és mosdatlan vagyok, a fogaim hiányosak, a szemüvegem törött, rosszul látok, iszonyatosan ráncos vagyok, a bőröm kelésekkel van tele, és a koromnál 10-15 évvel idősebbnek nézek ki. Túlsúlyos is vagyok, nyilván az interneten található testtömegindex-kalkulátor van rosszul programozva, amely szerint testtömegindexem a 20,5 és a 26,5 közötti, normál tartományba esik, valószínűleg a kalkulátort is valami hülye vidéki informatikus programozta jó drágán, meg különben is fideszes propaganda az egész. De nemcsak fizikailag vagyok leharcolt: tudatlan is vagyok, nincs se perspektívám, se iskolám (a budapesti egyetemek ezek szerint nem számítanak iskolának), ösztönvezérelt vagyok, és bármikor behúzom az igent buziverésekre, kivégzésekre, koncentrációs táborokra.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából ilyen kép rajzolódik ki rólunk, vidékiekről a Budapestről vidékre demokráciát felügyelni leereszkedett belvárosi szavazatszámlálók beszámolóiból, tisztelet egy-két kivételnek, mint például Babar­czy Eszter vagy Mérő László. És vidéki bunkó már szinte mindenki: a Józsefváros körúton kívüli részén élők is, amint arról Csáki Judit, végletekig toleráns belvárosi színházkritikus, újságíró, műfordító, egyetemi tanár volt szíves egy utóbb eltávolított bejegyzésében értekezni. Neki ugyan még nem tört el a szemüvege, de a helyében én a továbbiakban kerülném a Práter utca környékét, mert előfordulhat, hogy egy általa vérig sértett józsefvárosi esetleg igazít rajta egyet. Hozzánk, falura, nyugodtan jöhet, mert mi, vidékiek, néhány alapszabályhoz tartjuk magunkat, például – minden ellenkező híresztelés ellenére – nőre nem emelünk kezet.

Hát, kedves fővárosi barátaim, ezért kár volt eljönnötök szavazatszámlálónak vidékre. Mert a vidéki emberek nem ilyenek, hiába (s)írjátok most tele az online teret azzal, hogy egy nap alatt megismertétek a vidéket. Nem ismertétek meg, továbbra sem ismeritek. Mi, vidékiek, ugyanis éppen olyan sokfélék vagyunk, mint Ti. Csak talán egy kicsit nyitottabbak. Gyakrabban járunk ugyanis a nemzet fővárosában, mint Ti vidéken, sőt sokan éveket töltöttünk ott, akár egyetemen, akár egy-egy munkahelyen. Nekünk is van tapasztalatunk és véleményünk Budapestről és a budapestiekről, csak egy kicsit árnyaltabban látjuk a Havannától Józsefvároson, Ferencvároson, a Váci utcán és Újlipótvároson át a Rózsadombig és Óbudáig terjedő fővárosi világot, mint ahogyan Ti látjátok a vidéket. Ti, akik sommás véleményalkotásotokkal porrá zúzzátok a magatokról hirdetett intellektuális felsőbbrendűség mítoszát. Hol helyezkednek el például a Ti koordináta-rendszeretekben a pécsi Zsolnay negyed, a vidéki egyetemek, Győr és Kecskemét ipari központjai, Balatonfüred kikötői élete, a vidék életét meghatározó – a Fideszre szavazó – orvosok, tanárok, német üzleti partnerekkel napi kapcsolatban álló vállalkozók, mérnökök és ügyvédek?

Végezetül egy megjegyzés nem vidékiként, hanem konzervatívként. Nem mi, konzervatívok küzdöttünk az általános, titkos és egyenlő választójogért, az mindig is egy baloldali agenda volt. A bejegyzéseitekben visszaköszönő felháborodásotok azon, hogy milyen emberek szavaztak és hogy mindenkinek ugyanannyit ér a szavazata, ennek fényé­ben igen különös. Javaslom, hogy a vidéki szavazók minősítése helyett inkább tartsátok magatokat a népszerű társasjáték alapszabályához: ha kiütöttek, akkor csendben visszamész a START mezőre és hatos dobással újraindulsz.

Borítókép: szavazók a szavazófülkében az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.