időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Aranyáron a meleg víz

Kiss Gergely
2022.09.01. 06:00 2022.09.01. 08:05
Aranyáron a meleg víz

Takarékossági okokból korlátozzák a melegvíz-ellátást a kelet-németországi Dippoldiswalde városában. A lakók csak bizonyos idősávokban juthatnak meleg vízhez: reggel négy és nyolc óra között, 11 és 13 óra, valamint délután öt és este kilenc óra között. Éjszaka, illetve az idősávokon kívüli időszakokban kizárólag langyos víz folyik a csapból. A társasházat fenntartó szervezet arról is beszámolt, szeptemberig kikapcsolják a fűtést is.

Nézzünk egy másik német várost, Hannovert! Ez az ország 13. legnépesebb települése, gazdag történelmi múlttal. A vezetés úgy döntött, hogy a középületekben, az uszodákban, a sportcsarnokokban és az edzőtermekben a továbbiakban csak hideg víz folyhat a csapokból. Az energiatakarékosság érdekében a köztereken lévő szökőkutakat is kikapcsolják, a nagyobb épületeken pedig nem lesz éjszakai kivilágítás. Ez a XXI. század 2022-es esztendeje. Így néz ki a sokszor irigyelt Németország, az Európai Unió gazdasági nagyhatalma.

A fagyi visszanyalt. Az Európai Unió vezetése az Egyesült Államok nyomására feláldozta a kontinenst. Az orosz energiahordozókra kivetett szankciók felérnek egy öngyilkossággal.

Európára olyan nehéz tél vár, amelyhez hasonlót a generációnk még nem élt meg – nyilatkozta a minap a Századvég szakértője. Tegnap karbantartás miatt ismét leállt az Északi Áramlaton a gázszállítás. Oroszország június óta korlátozott mennyiségű gázt értékesít Németországba. A növekvő energiaárak miatt a német vállalatok csaknem húsz százaléka már fékezte a termelését. Szomorú tény, de a német kormányban a káosz az úr. Naponta születnek ellentmondásos hírek arról, hogy leállítják-e vagy sem a még működő atomerőműveket. Az ottani koalíciós kormány önmaga foglya, de csapdába ejtette az Európai Uniót is.

Ha Magyarország abban bízna, hogy az Európai Unió majd megoldja az energiaválságot, akkor bizony télen sem kelnének életre a kazánok. Az energiaválságot ugyanis a felelőtlen szankciós politika szabadította el. Ha Magyarország abban bízott volna, hogy az Európai Unió biztosítja a koronavírus elleni vakcinákat, akkor sokkal lassabban jutottak volna az életmentő oltásokhoz az emberek. Ha Magyarország arra várna tétlenül, hogy majd az Európai Unió időben biztosítja a közösségi támogatásokat, akkor bizony a beruházások terén sem lennénk az unió élvonalában.

Az Orbán-kormány politikájának egyik alaptétele az, hogy csak magunkra számíthatunk. Ebből táplálkozik hazánk önállósága. Az országot olyan politikai erő irányítja, amely mer nagyot álmodni, és ezért tesz is. Így természetes az is, hogy nem lehet kérdéses az állampolgárok alapvető biztonságának garantálása. – Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül – jelentette be tegnap a külgazdasági és külügyminiszter. Ez a pluszmennyiség is hozzájárul hazánk energiaellátásának biztonságához. Mindezek mellett pedig ahhoz, hogy ne kelljen korlátozásokat bevezetni földgázhiány miatt.

Ha a meleg vizes csapot nyitjuk meg, akkor meleg víz folyik a kezünkre. Nem zártak be a közintézmények, és itt lehet Európában a legkedvezőbb áron tankolni. Az ellenzék minden ámítása ellenére pedig megmaradt a rezsicsökkentés, amely példa nélküli a nemzetközi porondon. Ezek olyan igazságok, amelyeket nem lehet megkérdőjelezni. Így már érthető Gyurcsány Ferenc intése is, amely távol tartaná hűbéreseit a vitáktól.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Sebastian Gollnow)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.