idezojelek

Az árnyék-főpolgármester

Bármiért, ami a városban történik, végső soron Karácsonyé a felelősség, hiszen őt választották meg erre a feladatra.

Cikk kép: undefined
Fotó: Havran Zoltán

Nehéz elképzelni Karácsony Gergelyt, ahogy szenvedélyes szózatot intéz hallgatóságához, ráadásul hajnalban. Pedig ez történt, maga a főpolgármester osztott meg egy rövid, félperces videót, amin széles kézmozdulatokkal kísérve beszédet mond a napok óta sztrájkoló fővárosi kukásoknak, és halált megvető bátorsággal a tudtukra adja, hogy ők ott a Városházán nem sokat tehetnek az ügyben, és – minő meglepetés – mindenért a kormány a hibás.

Ugyanaz a szenvedély fűthette a főpolgármestert, mint amikor – saját bevallása szerint – leordította Pintér Sándor fejét, mert házkutatást mertek tartani a nyomozók a Városháza-ügyben. 

Budapesten sokadik napja állnak az utcán a roskadásig megtöltött háztartási hulladékgyűjtő edények, a kukások nem veszik fel a munkát, azt sérelmezve, hogy miközben a cégvezetés az ő álomfizetésükről beszél, szinte a felét sem keresik a reklámozott összegnek, más hulladékszállító cégeknél jobban megbecsülnék őket, ráadásul náluk jobban fizetett ellenőrök követik minden lépésüket, azt lesve, hátha fekete kukaürítésért elfogadnak valakitől borravalót. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros részéről egyelőre annyi történt a helyzet rendezésére, hogy a tiltakozó kukások közé merészkedett maga Mártha Imre közműholdingvezér, aki Instagram-kompatibilis módon kukásautót vezetve, jól szabott céges munkaruhában érkezett a helyszínre (jó, hogy nem a fővárosi strandalkalmazottak sztrájkolnak, mert akkor szörfön jött volna), és közölte a dolgozókkal, hogy járni jár, csak éppen nem jut: nagy a szívük, aranyból van, adnának ők, de nincs miből. De legalább kirúgással nem fenyegette meg a tiltakozókat, mint a sztrájk első napján az egyik szakszervezeti vezető. 

Másnap hajnalban a Mártha által elmondottakat maga a főpolgármester ismételte meg, pénzt nem, de „szövetséget” ajánlva a szemétszállítóknak. Karácsony megfejtése szerint a kukások nem is rá meg a cégvezetésre mérgesek, hiszen ők megértik és szeretik őket, hanem a csúf, gonosz kormányra.

A főpolgármester mindezek mellett levelet írt a katasztrófavédelem vezetőjének, elismerve, hogy nem tudják megoldani a szemétszállítást, súlyos közegészségügyi kockázat áll fenn, ezért innentől a feladatot végezzék el ők. A Városháza pedig folytatja a tárgyalásokat a tiltakozó kukásokkal, bár az elején elmondták, elfogadható ajánlattal aligha tudnak előrukkolni, vagyis csak az időt húzzák. 

Tarlós István korábbi főpolgármester a hivatali ideje alatt többször is elmondta: tetszik vagy sem, bármiért, ami a városban történik, végső soron az övé a politikai felelősség, hiszen őt választották meg erre a feladatra. 

Karácsony viszont úgy siklik el bármilyen felelősségi kérdés elől, mint a disznózsírral bekent angolna, és mindig tud valakire elcsukló hangon mutogatni, akinek az ő dolgát kellene elvégeznie.

Karácsony alkalmatlansága már Gyurcsány Ferencnek is feltűnt, igaz, más szempontból. A DK vezére a választási vereség utáni első hosszabb, Gulyás Márton Partizánjának adott interjúban dilemmának nevezte, hogy vajon a főpolgármesternek a város működtetése-e a dolga („hogy felújítsa a Blaha Lujza teret és legyen biciklisáv az Üllői úton”), vagy az, hogy az ellenzéki ellenállás jegyében a kukásautókkal ostrom alá vegye a karmelita kolostort, ahogyan a DK-vezér fogalmazott, „megszervezze a legszabadabb magyar város közösségét az önkénnyel szemben”.

Gyurcsánynak azért kevés Karácsony, mert utóbbihoz nem elég ­harcias – lesz még a DK-nak árnyék-főpolgármestere is –, nekünk, budapestieknek pedig azért, mert Karácsony csak árnyéka egy valódi főpolgármesternek, sok egyéb mellett még azt sem tudja megoldani, hogy az általa vezetett városban reggelente legalább a kukákat kiürítsék.
 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.