idezojelek

Nagyfeszültség

Milliárdos üzlet ma már a klímaváltozás elleni harc. Nemcsak politikai pártok kapnak hatalmas lendületet tőle, de az üzleti világot is felforgatta.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Európa egy nagyon összetett, folyamatosan változó rendszer, főként, ha energiatermelését és -felhasználását nézzük. Az országok külön-külön döntenek a számukra megfelelő energiamixről, de épp szoros összekapcsolódásuk miatt hatással vannak egymásra. A politika pedig végül mindig sutba vágja a racionális megfontolásokat, s így lesz a klímaváltozás érdekében leállított német atomerőművek helyett megfelelő forrás Franciaország a német fogyasztók számára, ahol pedig ugyancsak nukleáris energiából nyerik az áramot. Csak így sokkal elegánsabbnak és zöldebbnek tűnik a német politika.

Ez pedig a lényeg manapság, a nagyon zöld és nagyon környezetvédő, nagyon fennhéjázó EU számára, hogy saját lakossága és a nagyvilág felé fel tudja mutatni elkötelezettségét a Föld megvédését illetően. A környezetvédelem ügye létrehozta a zöldpártok egész sorát, Németországban kormányon is vannak a zöldek, márpedig kevés olyan népszerű mozgalom van jelenleg a világon, mint épp a klímaváltozás ellen való küzdelem. Aki nem környezetvédő, az amolyan sátáni szerzet.

A politikai életben ezért mindenki az, mindenki hitet tesz a klímaváltozás ellen, a cégek egymás sarkát taposva hangoztatják, hogy mennyi szén-dioxid kibocsátását előzték meg okos tervezéssel, mert nekik az a legfontosabb, s nem a profit. Európa önellátó lehetne elektromos áramból, semmi szüksége nem volna importra, fejleszthetné saját hálózatát, ha nem vette volna magára azt a béklyót, amelyet annyira zöldre festettek. Természetesen nem arról van szó, hogy a környezet védelme nem fontos, hanem arról, hogy a mozgalom egy politikai termék, nem más.

Milliárdos üzlet ma már a klímaváltozás elleni harc. Nemcsak politikai pártok kapnak hatalmas lendületet tőle, de az üzleti világot is felforgatta. A mai kor kapitalistája már nem kövér, nem szív vastag szivart, nincs aranyóra a mellényzsebében, s nem lovaspólót figyel a kertjében egy jókora adag whiskey-t kortyolgatva. A mai milliárdosok fiatalosak, energikusak, vékonyak, egyszerű ruhákat viselnek, cégeik logói a zöld különböző árnyalataiban pompáznak, nem isznak és természetesen nem dohányoznak. A mai kapitalisták már szocialisták. Mégpedig azért, mert ebben van a pénz és a hatalom.

Az egységes és stabil európai energiahálózat megteremtése egyértelmű érdeke volna az öreg kontinens országainak, de a zöld kísértő különböző trükkjeivel szemben képtelen volt védekezni a túlságosan is tehetetlen közösség. A nukleáris energia veszélyes, így nem javasolt atomerőművet építeni és fenntartani, mondja a mozgalom, így lehet ugyan tiszta és olcsó az így termelt áram, nem kanonizált a forrása. Megújuló forrásokat kell használni, tartják Gretáék, akik számára mindegy, mennyibe kerül a szélkerekek működtetése, karbantartása, felújítása, milyen hatásfokú a napenergia felhasználása jelenleg, miként lehet gazdaságosan tárolni az energiát. Ezek mellékes dolgok, vagyis annak tűnnek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A valóságban viszont ezeket nagyon átgondolták azok, akik nyernek ezen a cseppet se zöld mozgalmon. Ők alapvetően amerikaiak, akik azon dolgoznak, hogy Európa sose váljon igazán komolyan vehető erőközponttá, de fizessen, s ha szüksége van energiára, azt a tengerentúli unokatestvértől vásárolja. Ilyenkor a környezetvédelem azonnal háttérbe szorul, a föld megrepesztésével kinyert gázt cseppfolyós állapotban átszállítani a világtengereken ugyan nem tűnik túl zöld megoldásnak, de sebaj, lehet ezt a helyzetet úgy beállítani, hogy ne lógjon ki a lóláb. Az ebben érdekelt uniós tisztségviselők és hazájuk érdekei ellen küzdő politikusok pedig majd kígyót-békát kiabálnak Magyarországra, mert helyén van a szíve és hajlandó gondolkodni.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.