idezojelek

Okos megoldás

Az Európai Parlament ilyen is meg olyan is.

Kottász Zoltán avatarja
Kottász Zoltán
Cikk kép: undefined
Fotó: Olivier Hoslet

Az okos lány meséje juthat eszükbe mindazoknak, akik az Európai Parlament elmúlt hónapokban folytatott ténykedését nyomon követték. Ugyanolyan furfangos észjárással másznak ki a slamasztikából, mint a király színe elé került okos lány. „Legyen is meg nem is” – gondolhatták magukban az Európai Parlament legnagyobb frakcióinak – a szocialistának, a liberálisoknak és az Európai Néppártnak – a vezetői, amikor különböző, számukra kínos ügyekben kellett volna eljárniuk.

Kezdődött az egész a parlamentet megrengető korrupciós botránnyal, amely kapcsán Roberta Metsola, az EP elnöke a gyakran korrumpálódáshoz vezető lobbitevékenység szabályozását ígérte. Lesz is változtatás meg nem is: a parlamenti képviselőket az európai polgárok továbbra sem tudják elszámoltatni, kizárólag az EP kontrollálhatja önmagát, miközben más uniós intézményeket és a tagállamokat előszeretettel helyez a vádlottak padjára.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EP-képviselők megvesztegetése is hasonló tendenciát mutat. Napról napra szivárognak ki újabb és újabb részletek arról, hogy a korrup­ciós botrányba keveredett politikusokat milyen módon hálózták be külső szereplők – államok és nem kormányzati szervezetek –, s egyre inkább úgy tűnik, a vezető pártcsaládok pontosan tudták, mi zajlik az orruk előtt, mégse avatkoztak közbe. Tudták is meg nem is: az Európai Parlament logójával ellátott konferenciákat szerveztek például Katarban, a parlament sajtószolgálata azonban tagadja, hogy tudott volna ezekről az eseményekről. A résztvevők viszont azzal védekeznek: azért nem jelentették katari utazásaikat, mert az Európai Parlament tudtával utaztak.

Most pedig itt van Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének a korrupciógyanús ügye. Von der Leyen minden bizonnyal a Pfizer gyógyszervállalatot részesítette előnyben, amikor a közös uniós vakcinabeszerzésekről kellett dönteni a járvány kezdete idején, ezt a közte és a Pfizer vezérigazgatója közötti, kiszivárogtatott sms-ek bizonyíthatják, felvetve a gyanút, hogy nem volt rendes közbeszerzési eljárás. Az Európai Parlamentnek lehetősége lett volna, hogy nyilvános meghallgatáson faggassa ki a bizottsági elnököt. Ki is faggatják meg nem is: a néppártiak, a liberálisok és a szocialisták inkább a zárt ajtók mögötti meghallgatást választják, nehogy kínos részleteket tudjanak meg az ügyről és a – nem mellesleg néppárti – politikus üzelmeiről az európai polgárok. 

Az Európai Parlament büszkén hirdeti saját átláthatóságát és feddhetetlenségét, és büszke is lehet rá, hiszen teljesen átlátható az, amit csinál: védi a saját irháját, miközben gátlástalanul és teljesen alaptalanul támad meg mindenkit, akivel politikailag nem ért egyet. Így kerül évek óta következetesen szégyenpadra Magyarország és Lengyelország.

Mindezzel nem is lenne nagyon nagy baj, ha az Európai Parlament egy nagy kávézó lenne, ahol a tagállamok képviselői néha eszmét cserélhetnének egymással, vagy például múzeum, ahol az érdeklődés híján megszüntetett intézmény egykori relikviáit tekinthetné meg a publikum.

A nagy szomorúság az, hogy a parlament nagyon is komoly intézmény, döntéshozatali jogkörökkel felruházva. A parlament részben megtestesíti azt, ami jó az Európai Unióban: „az egység a sokféleségben” jelmondattal fórumot biztosít a vitára Európa különböző országainak politikusai között. Ugyanakkor megtestesíti mindazt, ami rossz az EU-ban: a tagállamok közötti pragmatikus együttműködés helyett ma már minden szinten, az uniós szerződéseket felülbírálva akarnak beavatkozni az egyes országok belügyeibe olyanok, akiknek semmi közük hozzá.

Az Európai Parlament tehát ilyen is meg olyan is. De a legjobb mégis az lenne, ha jogalkotási lehetőségeit szűkítenék és gyökerestül átalakítanák. Ez lenne az igazán okos megoldás.

Borítókép: Európai Parlament (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.