Letette hivatali esküjét Skócia új, muszlim kormányfője

Humza Yousaf a skót függetlenség és az LMBTQ-ügyek tekintetében is elődje nyomdokaiba lép.

2023. 03. 29. 15:47
YOUSAF, Humza; STURGEON, Nicola
Edinburgh, 2023. március 29. A miniszterelnökké választott Humza Yousaf, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvõ Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetõje hivatali esküt tesz az edinburgh-i parlamentben 2023. március 29-én. A skót kabinetben eddig egészségügyi miniszteri posztot betöltõ Yousefet az elõzõ napon választotta meg kormányfõnek a skót törvényhozás. Yousaf hivatali elõdje, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be távozását az SNP élérõl, és ezzel a skót miniszterelnöki tisztségbõl is. A pakisztáni származású Yousaf az elsõ muszlim vallású miniszterelnök Nyugat-Európában. MTI/AP/PA/Jane Barlow Fotó: Jane Barlow
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letette szerdán hivatali esküjét Humza Yousaf, Skócia új kormányfője, akinek kinevezését kedden szavazta meg a skót parlament. A korábban az igazságügyi és az egészségügyi miniszteri pozíciót is betöltő 37 éves politikus Skócia első muszlim és külföldi származású kormányfője, aki Glasgow-ban született ugyan, de édesapja Pakisztánból, édesanyja Kenyából vándorolt be. Kulturális örökségéhez híven nem is öltönyben vagy skótszoknyában, hanem hagyományos pakisztáni öltözékben, úgynevezett szalvárkamíz zakóban tette le hivatali esküjét, s fogadott hűséget III. Károly királynak a Legfelsőbb Polgári Bíróságon Edinburgh-ben.

Humza Yousaf azután került a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) élére, hogy Nicola Sturgeon kormányfő lemondását követően megnyerte az SNP vezetőválasztási versengését. A skót sajtó kevésbé hangsúlyozta ki a politikus származását, de maga Yousaf utalt erre győzelmi beszédében, mondván: Skóciába költöző nagyszülei álmukban sem gondolták volna, hogy unokájuk lesz Skócia első minisztere (kormányfője). „Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy az ember bőrszíne és vallása ma már nem lehet akadálya annak, hogy vezesse Skóciát, amit hazánknak nevezünk” – közölte. A 2011-es népszámlálás során a skóciai lakosok 2,66 százaléka vallotta magát ázsiai származásúnak, 1,4 százalékuk pedig muszlimnak.

Yousaf egyik fő programpontja – a tizenkét éve hatalmon lévő SNP célkitűzésének megfelelően – az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírása, amelyhez kérni fogja a londoni kormány engedélyét, de előtte azon fog dolgozni, hogy többségben legyenek azok a szavazók, aki azt szeretnék, hogy Skócia elszakadjon az Egyesült Királyságtól. A 2014-es elbukott referendum után a londoni kormány nem hajlandó újabb népszavazást engedélyezni a kérdésben. A társadalom továbbra is megosztott a kérdésben, a legfrissebb felmérések szerint inkább a maradni vágyók vannak többségben.

Humza Yousaf abból a szempontból is Nicola Sturgeon nyomdokaiba lép, hogy – bár vallásos muzulmán – támogatja a „progresszív értékeket”, a 2014 óta engedélyezett melegházasságot és azt a tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítást is, amely jelentősen megkönnyítené azok dolgát, akik a biológiai nemüktől eltérő neműként kívánják bejegyeztetni magukat. London megvétózta a skót döntést, de Yousaf ígéretet tett rá, hogy az ügyben bíróság elé viszi a brit kormányt.

 

Borítókép: A kormányfővé választott Humza Yousaf hivatali esküt tesz 2023. március 29-én (Fotó: MTI/AP/PA/Jane Barlow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.