A Donald Trump elleni vádemelés kétélű fegyver

Az ügy rövid távon élénkítheti a volt elnök támogatottságát, de kérdés, hogy hosszú távon mekkora politikai árat kell fizetnie.

2023. 03. 31. 15:07
TRUMP, Donald
Waco, 2023. március 31. A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik a texasi Waco városban tartott kampányrendezvénye után Floridába tartó repülõgépe fedélzetén 2023. március 25-én. Trump ellen 2023. március 30-án a New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán vádat emeltek hallgatási pénz fizetésének ügyében. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vádemelés kétélű fegyver Donald Trumpnak a 2024-es elnökválasztási kampány elején, ami támogatottságát rövid távon élénkítheti. A kérdés az, hogy hosszú távon mekkora politikai árat kell fizetnie ezért – mondta lapunknak Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa azzal kapcsolatban, hogy pénteken – az amerikai politika történetében példátlan módon – vádat emeltek az egykori amerikai elnök ellen.

A szakértő emlékeztetett, hogy a demokrata párti és a bizonytalan szavazók többsége szerint Donald Trumpra ugyanúgy vonatkoznak az amerikai törvények, mint minden amerikai állampolgárra, így le kell folytatni az eljárást ellene, szembesülnie kell tettének jogi következményeivel. – A Demokrata Pártnak emellett azért is kedvező a vádemelés, mert amíg tart a jogi procedúra, napirenden lehet tartani az ügyet. Megjegyzendő, hogy amennyiben a bíróságon mégsem sikerül bebizonyítani Trump bűnösségét, akkor az a demokratáknak lenne politikailag fájdalmas, épp a fenti következetesség igénye miatt – hangsúlyozta Csizmazia Gábor.

A jobboldali Republikánus Párt politikusai óvatosabban kezelik az ügyet, mert többen már a republikánusok szempontjából rosszul sikeredett 2022-es kongresszusi választásokat követően kiábrándultak Trumpból, és amúgy is saját elnöki ambícióikat dédelgetik. A jövő évi elnökválasztás előtt eddig Trump mellett csupán Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet jelentette be indulását a republikánus előválasztáson, de sokan Ron DeSantis floridai kormányzó indulására is számítanak. Az előválasztási felmérésekben továbbra is Trump a legnépszerűbb jelölt.

– Abban viszont a teljes jobboldal egyetért, hogy a vádemelés egy átpolitizált ügy, az ügyészség indokolatlanul szigorú Trumppal. Nehezményezik azt is, hogy a 2016-os kampányfinanszírozási vétség ügyével évek óta nem foglalkozott érdemben az ügyészség, most mégis napirenden van – közölte Csizmazia Gábor. Hozzátette: az ügy Trump szavazóbázisára, a kemény magra nem lesz negatív hatással, ők még látványosabban ki fognak állni a volt elnök mellett. Az ő körükben Trump nem fog több szavazatot nyerni, de látványosabb lesz a támogatottsága – Aki eddig is kiállt százszázalékosan Trump mellett, azt a vádemelés sem fogja eltántorítani attól, hogy Trumpra szavazzon – véli a szakértő.
 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik repülőgépe fedélzetén 2023. március 25-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.