Kornélia 2024. március 3.
logo

Spórolás

Sitkei Levente
2023.02.06. 05:58 2023.02.06. 09:21
Spórolás

Karácsony Gergely bennragadt a régmúltban, és butaságát igyekszik zöldre mosni azzal, hogy spórol. A budapesti főpolgármester ugyanis alapvetően a Facebookon keresztül végzi a tevékenységét, imázst épít és mosolyokat oszt meg követőivel, azt feltételezve, hogy ez a dolga a főváros vezetőjének. Most Brüsszelbe utazott egy meg nem nevezett konferenciára, és saját álláspontja szerint nagyon takarékosan, nagyon környezettudatosan ezt vonattal tette. Ezzel állítólag megspórolt a Városháza költségvetésének valamennyit, emellett a bolygó légkörét is néhány száz mázsa szén-dioxidtól megmentette. Itt feltehetően úgy okoskodott, hogy mivel nem repülőgéppel utazott, annak az eszköznek a károsanyag-kibocsátásáért nem felelős. Talán meglepő, de a légitársaságok nem attól teszik függővé saját működésüket, hogy Karácsony Gergely felül-e a gépre, így vele vagy nélküle, de a repülők közlekednek. Csak a Brussels Airlinesnak heti tíz járata van a magyar és a belga főváros között, de van Wizz Air, Ryanair, Lufthansa, és még sorolhatnánk a társaságokat. Ők mind-mind felszállnak, utasokkal tele, hogy nagyjából két óra múlva odaérjenek az EU szívébe.

A spórolós főpolgármester inkább a vonatot választotta, azt hirdetve, hogy ez egy roppant olcsó utazási mód. De nem az. A vasút ilyen távon nem tud versenyezni a fapados repülőgépek áraival, nincs is közvetlen járat Budapest és Brüsszel között, Münchenben mindenképp át kell szállni. 

Persze lehet éjszakai vonattal utazni, kényelmes ágyban aludni, hallgatni a kerekek andalító csikorgását, valóban romantikus, de roppantul korszerűtlen. Ugyanis Münchenbe hét óra alatt ér el a vonat, onnan Brüsszel további nyolc óra. Épp ezért kizárólag turisták szokták a vonatot választani, valamint azok, akik sok csomaggal utaznak és egyáltalán nem sietnek. A politikusok nem ilyen típusú emberek. Elég megnézni a magyar kormánytagok időbeosztását, egy nap alatt számtalan tárgyalás, hivatalos találkozó, döntés-előkészítés és valódi döntés vár rájuk, nincs pihenés, csak feladatok vannak. 

Egy politikus nem tud 14 órát tölteni egy vonaton azért, hogy eljusson egy brüsszeli konferenciára Brüsszelbe. Ezzel ugyanis nem spórol semmit, de ezt az időt elvette a fővárostól. 

Minden budapesti joggal várhatja el a város vezetőjétől, hogy minden percét arra fordítsa, hogy a város minél jobban működjön. Ez nem lehetőség, hanem kötelesség. Ehelyett Karácsony Gergely leginkább Greta Thunberghez hasonlít, aki ugyancsak fotóztatta magát egy vonaton, jelezve, mennyire szívén viseli a bolygó sorsát.

Vannak olyan emberek, akik máig rácsodálkoznak a repülőgépekre, és amolyan urizálásnak tekintik, ha valaki gépmadárral utazik. Karácsony Gergely is közéjük tartozik, nagyon lemaradva a világtól, de valójában még Greta Thunbergtől is. 

A svéd klímaaktivista még a Covid-járvány előtt, 2019 decemberében utazott keresztül Németországon egy vonaton, akkor 16 éves volt, és valakik remekül felkészítették a rá szabott szerepre, a durcás, de tiszta szívű aktivistáéra. 2023-ban az EU egyik legnagyobb metropoliszának vezetője ugyanezt a trükköt játssza el, fel sem fogva, micsoda butaság került ki a közösségi oldalára. Feltehetően Karácsony körül nincs olyan profi stáb, mint Greta Thunberg körül, és a főpolgármester nem is olyan tehetséges színész, mint a svéd lány. De egyívású a két személyiség, egy virtuális arc, amely elfedi, hogy nincs mögötte semmi.

Megemlítendő, ha valaki online szeretné lefoglalni a jegyét a brüsszeli vonatra, annak a német vasúttársaság honlapját is igénybe kell vennie, s ott nincs magyar nyelvű menü. Feltehetően a főpolgármesternek segítettek a spórolásban.

A Kárpátokon túl

Karácsony Gergely eltévedt az angol nyelv és az ukrajnai földrajz útvesztőjében.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a vonaton (Fotó: Facebook/Karácsony Gergely)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.