idezojelek

Krisztus után eggyel

A háborút nem könnyű megállítani, ha már elindult. Magyarországnak viszont meggyőződése, hogy ez a háború rossz dolog.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A háborút nem könnyű megállítani, ha már elindult. Túlságosan is sokan akarják hallani a tankok dübörgését, túl sokan fizettek már rengeteg pénzt a gépezet fenntartásához, így ezt a befektetést látni akarják kamatozni, túl sok terv született európai fővárosokban, amelyek kockázatosak ugyan és rengeteg ember halálával járnak, de jelentős hasznot is hozhatnak. 

Franciaország láthatóan terjeszkedne kelet felé, ahogy Lengyelország is komolyan fontolgatja a beavatkozást.

 Természetesen egyik se fog önmaga lépni, az összes modern háború humanitárius beavatkozás. Segélyszállítmányok és tanácsadók lepik el az ukrán hátországot, a felelősséget pedig a nagy közösség, a NATO viseli, hiszen így tökéletesen ki lehet párnázni az életet. A nyílt sisakos harc a múlté. Az erkölcs pedig talán soha nem létezett.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországnak viszont meggyőződése, hogy ez a háború rossz dolog. Káros, gyilkos, pusztító, értelmetlen harc. Épp ezért küzd a zöld asztalnál különböző fővárosokban, teljesen egyedül, hogy a mi érdekeinknek megfelelő eredmény szülessen, a fegyvernyugvás és a béke. Mivel a világ nem fekete-fehér, ezernyi szálat lehet megmozgatni, hogy az aktivista államokat rábírjuk az álláspontjuk megváltoztatására. A visegrádi együttműködés mindig arról volt híres, hogy nem hazudták magukat a tagok egy brigádnak, a történelmi különbségek egyértelműek voltak, de a hatékonyság épp ebből fakadt, hogy nem öntötték le a V4-et egy ideológiai mázzal. 

Köztes-Európa, amely a keleti sötétség és a nyugati szürkeség között a józan ész szava, ma is képviseli nyomokban a krisztusi erkölcsiséget, még ha a világ nem is támogatja a békevágy pislákolását.

 Természetesen egyetlen ország se fogja a nagyböjt miatt visszafogni magát, de ez az erkölcsi alapvetés azért létezik, nagyon mélyen, a politikusok szívében. Ez amolyan neveltetésből fakadó tulajdonság, amelyre építeni nem lehet, de hinni benne igen.
A feladat jelenleg az, hogy a háborús héjákat érdekeltté kell tenni a békében, épp annyira, mint amennyire mi érdekeltek vagyunk. Nagyhatalomként erre sokkal nagyobb esély van, mint egy közepes méretű országként, de látható, hogy Magyarország alternatív világfelfogása egyáltalán nem elszigetelt. A diplomácia boszorkánykonyhája átláthatatlan forgatag, rengeteg szereplővel, jó szándékú segítőkkel és sötét lelkű gazemberekkel. A lehető legjobban, atomfegyverrel, kiváló imázzsal és fantasztikus futballcsapattal körbevánkosozott életükbe beleférhetnek olyan lépések, amelyeket esetleg a nagyvilág elítélne, de ezekről nemigen tud senki. A jövőbe pedig senki se lát bele, nem tudhatja, milyen eredménnyel járnak az alkalmasint erkölcstelen, de az adott pillanatban szükségesnek tűnő döntések. Épp ezért kell egy olyan harcot megvívnia Magyarországnak, amely nem szakad el a világ realitásától, de a végső számla kiállításakor tisztán látszik majd, hogy megérte követni. 

Eggyel Krisztus után következik az emberiség, soha nem lehet tökéletesen erkölcsös, de törekedni kell afelé, hogy ne vesszen ki a jó eszméje a diplomáciából és a nemzetek közötti viszonyokból.

 Az aktuális zöld asztal épp Prágában található, ahol Orbán Viktor megvívhatja az aktuális csatát. Ebből ezernyi lesz még, Párizsban, Berlinben, Londonban, Brüsszelben, Washingtonban is vannak ilyen asztalok. Minden egyes egyeztetés sorsfordító lehet, és soha nem lehet feladni. Mások háborújában részt venni csak azért, mert sokan csörgetik a kardjukat, teljesen céltalan és haszontalan butaság. Ha viszont minden ország csakis önmagát és érdekeit nézi, látható, hogy mindenkinek a béke az érdeke. De erre nekik kell rájönniük.

 

Borítókép: A V4-államok miniszterelnökei jobbról, balra: Orbán Viktor, Robert Fico, Donald Tusk és Petr Fiala (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.