idezojelek

Matyik

A választást nem az utcán, füstgránátokkal kell megnyerni, hanem a szavazóurnáknál, ahogyan az minden parlamenti demokráciában szokás.

Haraszti Gyula avatarja
Haraszti Gyula
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

Botcsinálta Ludas Matyik és „új reformkorról” papoló, Széchenyi-álarcban tetszelgő úrifiúk lepték el az úgynevezett kormányellenes oldalt, akik ismét elérkezettnek látják az időt, hogy aktivizálják magukat vagy hogy elővegyék a dollárokért vásárolt, leszárított puskaport a lőszerraktárakból így március idusa előtt. Van bennük némi üldözési mánia is, bár ettől még nem lehet kizárni, hogy el is akarja kapni őket valaki, ahogyan azt az örök emlékű Henry Kissinger mondta egykor. Döbrögiket látnak minden utcasarkon, és mintha csak egy kottából játszanának, azt hajtogatják, hogy elveszett a fél ország.

Arról már van ismeretünk, hogy a módszerekben nem fognak válogatni, a kommunistáktól örökölt lejáratás és bomlasztás mellett megvannak a hivatásos hőzöngőik is, akik régóta melegítenek az utcai randalírozáshoz, és nem rettennek meg attól sem, hogy nekitámadjanak a tüntetéseiken a rendet fenntartó hatóság embereinek.

A napokban ítélték el például másodfokon is felfüggesztett börtönbüntetésre a Momentum két Macska Jancsiját (bocsánat: Ludas Matyiját), Fekete-Győr Andrást és Szarvas Koppány Bendegúzt. Donáth Anna két üdvöskéje ugyanis – akiket a népmesei hangulat kedvéért a továbbiakban nevezzünk csak Bandinak és Bendinek – a túlóratörvény elleni demonstráción, a Kossuth térre, az Országház elé többször is visszatérve, több alkalommal füstgránátokkal és azonosítatlan tárgyakkal dobálták meg a rendőröket. 

Ez azonban nem volt nekik elég; miután látták, hogy ez már nem Gyurcsány Ferenc rendőrsége, és nem veszik elő a gumilövedékeket, hogy szemmagasságban, közelről tüzeljenek rájuk, egy idő után közelebb is merészkedtek, majd dulakodni kezdtek a rendőrökkel, annyira megvadultak.

Bendi még egy, a földön talált könnygázpalackkal is az egyenruhások felé fújt, hogy érzékeljék, mekkora forradalmár. Eközben Bandi diadalittasan kiabált és lazán vigyorgott a gondosan három milliméteresre nyírt szakálla fölött.

Bendi a bíróság előtt is több volt, mint arcátlan. Azt bírta ugyanis mondani, hogy a hivatalos személy elleni erőszakkal nem akart ártani senkinek, ez meg sem fordult a fejében. Hogy világos legyen: azt állította tehát, hogy a füstgránátokat csak viccből hajigálta önfeledten a rendőrök felé, mint a veszekedő óvodások a homokozólapátot. A dulakodás sem volt más, mint játék, valójában tekinthető inkább baráti ölelkezésnek.

Nem kevésbé volt népmesébe illő Bandi utolsó szó jogán elmondott szónoklata sem. Arra hivatkozott, hogy csak a véleménynyilvánítás szabadságával élt, miközben a Tisztelt Ház épülete előtt garázdálkodott. Szerencsére azonban, ahogyan azt az elmúlt napok eseményei is mutatják, 2010 óta inkább azt lehet mondani, hogy ez nem egy következmények nélküli ország, még ha vannak is hibák, téves döntések, ítéletek. Bendinek, Bandinak és az összes, magát Ludas Matyinak érző bábfigurának tudnia kell, nem követhetnek el bármit az utcán még akkor sem, ha ezt egy felhergelt csoportosulás mögé bújva teszik. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A választást nem az utcán, füstgránátokkal kell megnyerni, hanem a szavazóurnáknál, ahogyan az minden parlamenti demokráciában szokás. Pláne akkor, ha a tüntetéseket kezdeményező baloldal mögött néhány ezer fővárosi figuránál több soha nem jelenik meg a közterületeken. A baloldali pártocskák zömének népszerűsége pedig már régóta a béka ülepe alatt van a választópolgárok körében.

Bendi és Bandi persze fellebbezett az ítélet ellen, a másodfok után tehát jöhet a harmadfok is az ítélőtábla előtt. Csak nehogy háromszor verjék vissza a szerencsétleneken.

 

Borítókép: Fekete-Győr András, a Momentum képviselője felszólal az ellenzéki frakciók kezdeményezésére napirendre tűzött Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről című politikai vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.