idezojelek

Marionett

Miért nem találnak olyan embert bármilyen pozícióra a baloldalon, aki alkalmas lenne az ország, Budapest vagy akár csak egy talicska elvezetésre?

Haraszti Gyula avatarja
Haraszti Gyula
Cikk kép: undefined
2024. 04. 29. 4:59

„Alapvetően az az érzésem, hogy a f…szért hagytam magam rábeszélni erre…” Talán kevesen emlékeznek már ezekre a szavakra, amely egy hangfelvétel tanúsága szerint Budapest jelenlegi vezetőjének a száját hagyta el, amikor miniszterelnököt akartak faragni belőle a mögötte álló baloldali körök 2018-ban. Karácsony Gergely a napokban a Partizánban azt is bevallotta, hogy 2022-ben is hasonlóan gondolkodhatott a kampányban, amikor „elütötte a villamos”, vagyis kénytelen volt visszavonulót fújni Márki-Zay Péter javára, akiről a háttérben álló „spin doctorok” úgy gondolták, hogy majd alaposan meg fogja szorongatni Orbán Viktort. 

Fel is sorakozott a hebehurgya hódmezővásárhelyi polgármester mögé az egész balos sajtó, miközben akcióba léptek az amerikai támogatók és manipulátorok. Aztán jött az újabb kétharmad, Márki-Zay meg kénytelen volt a népes családját felhívni a színpadra a kampányzárón, úgy kifarolt mögüle az egész összefogás.

„Nem szeretnék felvenni magamra olyan szerepeket, amelyeket rosszul játszok el. Nem szeretném még egyszer azt mondani, hogy én Magyarország miniszterelnöke szeretnék lenni, miközben akkor sem szerettem volna” – mondta erről az időszakról most Karácsony. Ennek tudatában azonban több, lényeges kérdés is felmerül. 

Például az, hogy ha a baloldal „nagy politikai reménysége” nem akart soha a büdös életben miniszterelnök-jelölt lenni, akkor vajon ki akarta, hogy az legyen?

 És ha mások akarták ezt valójában, akkor ki mozgatja a szálakat ennek a marionettfigurának a feje fölött? És miért nem találnak olyan embert bármilyen pozícióra a baloldalon, aki alkalmas lenne az ország, Budapest vagy akár csak egy talicska elvezetésre? Miért kell időről időre átverni a választókat?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsonyról ugyanis az elmúlt öt évben kiderült az is, hogy a főpolgármester-jelöltként is csak egy kampánybábnak használhatták, hiszen gyakorlatilag alig csinált valamit azoknak a fejlesztéseknek a megvalósításán kívül, amelyeket elődje, Tarlós István már előkészített. 

A több száz milliárdos hátrahagyott tartalék ellenére ugyanakkor a csőd szélére lavírozta a fővárost, miközben milliós fizetésekkel tobzódtak a hivatalában Gyurcsány Ferenc emberei,

akik vélhetően szintén nem csináltak semmit az apanázsukért, hacsak nem a Lánchíd felújításából a gyanú szerint lenyúlt milliárdokat számolgatták.
Karácsony főpolgármesteri tevékenységét látva tehát nyilvánvaló, hogy valójában ezt a pozíciót sem akarta igazán, Gyurcsányék választhatták ki arra a nemtelen feladatra, hogy biztosítsa számukra a túlélést. A már említett interjúban ezzel kapcsolatban is leleplezte magát a főpolgármester, amikor elkotyogta, valójában az ő ötlete lehetett az, amivel nemrég Dobrev Klára állt elő, hogy az EP- és önkormányzati választás után követeljenek előre hozott parlamenti választást. Karácsony tehát még arra sem volt képes Gyurcsányék nélkül, hogy meghatározza a kampánystratégiát. 

És hogy a helyzet még zavarosabb legyen, nemrég megjelent a színpadon egy újabb kampánybáb is Magyar Péter személyében, akiről szintén nehéz elhinni, hogy képes lenne bármi vezetésére, viszont XXI. századi Cipollaként kezdett manipulációba, összezavarva a baloldali térfélen a viszonyokat.

A képlet tehát egyszerre bonyolult és meglehetősen egyszerű. A marionettfigurák bábszínházán kívüli világban kell keresni azokat, akik a megfelelő háttér és szaktudás birtokában tényleg képesek vezetni az országot, illetve a fővárost. Szentkirályi Alexandránál, Tarlós István egykori helyettesénél és az Orbán Viktor által vezetett kormányoldalon. Akiknél a politika nem csak egy szerep, amiről maguk sem tudják, hogy miért játszatják el velük egyáltalán.

 

Borítókép: Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és Balázs Péter volt külügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gonosz Hook kapitány

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.