idezojelek

Magyar kell a gátra!

Ilyenkor lényegtelen a párthovatartozás. Mire nem jó az árvíz, ugyebár. Összehozza magyart a magyarral, kormánypártit az ellenzékivel.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
2024. 09. 17. 5:02
Fotó: Flajsz Peter

„A Dunának, mely mult, jelen s jövendő, / egymást ölelik lágy hullámai.” József Attilának ebben is igaza van. Többnyire. Most viszont árad a Duna. Szó sincs lágy hullámokról. Bécsre már rázúdult, elöntve metróalagutat, aluljárót, A2-es autópályát; mindent, amit ért. Aztán hömpölyög tovább hozzánk (reméljük, a költő szobráig nem emelkedik). Nincs mit tenni, a folyásirány adott. Hiába képzelik egyesek, a természet – miként a földrajz vagy a biológia – rendje nem olyasmi, amin változtathatunk. Bárhol belenyúlunk, csak bajt okozunk. 

A természetet nem megerőszakolni kell, hanem fölkészülni rá: gátakkal, ideig­lenes tározók nyitásával, tizenkétezer vízügyes, katasztrófavédelmis, honvéd és sok ezer önkéntes segítségével.

Pintér Sándor belügyminiszter beszámolója szerint a kormány utóbbit teszi. Közben Orbán Viktor miniszterelnök tegnap hajnalra összehívta az operatív törzset. Új veszélyhelyzet van – miközben az előző (a háború) még véget sem ért.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy árvíz közeleg, onnan is látszik: fölütöd a híreket, s máris gumicsizmás politikusok, közszereplők mosolyognak rád a gát tetejéről, kezükben lapáttal, köröttük homokzsákokkal. 

Ilyenkor lényegtelen a párthovatartozás. Mire nem jó az árvíz, ugyebár. Összehozza magyart a magyarral, kormánypártit az ellenzékivel.

Lám, néhány hónapja, a kampány őrületében Karácsony Gergely biciklis manöken még lapáttal tervezte agyonütni Vitézy Dávidot, ha indulni merészel a főpolgármesterségért – ma meg ugyanő már azért ragad lapátot, hogy megóvja a nemzet fővárosát a cunamitól. Ilyen egy igazi államférfi, na. Ilyesmi.
Mint a Sivatagi show egyik jelenetében, mikor a Kalahári sivatagra hirtelen rázúduló csapadék özönvizet okoz, és különféle elsodort állatkák egyazon faágra fölkapaszkodva hánykolódnak a hullámokon. Sün és kaméleon, béka és mérges kígyó. Egymás mellett szorongva, békében. Ilyenkor nem számít, hogy amúgy az egyik ragadozó, a másik meg növényevő. Amikor katasztrófahelyzet van, nem marnak a másikba. És ugyanígy az emberek társadalmában. Bajban összefogás kell. Ez nemzeti, sőt emberi minimum. Ilyenkor nem a politikus pocakján gúnyolódsz meg nem hánytorgatod föl, hogyan árulta el a feleségét a másik, hanem örülsz, hogy odaállt a gátra. Lehet, hogy csak tíz zsákot tölt meg, és azt is csupán a vágóképek kedvéért, de akkor is. 

Legalább csinál valamit. Végre nem telefont dobál a Dunába, hanem homokzsákokat.

Bajban ismerszik meg a barát. És bajban ismerszik meg a kormány is. Kétségtelen: ilyenkor mutatkozik meg legvilágosabban: cselekvőképes vagy impotens. A 2013-as, mostanihoz hasonló erejű dunai árvíz elleni sikeres védekezés például komoly szerepet játszhatott a következő évi Fidesz-kétharmadban. Mint ahogy Gyurcsányék 2006. augusztus 20-i balfácánkodása (Szilvásy illetékes elvtárs épp nyaralt, és nem volt, aki a közelgő vihar miatt lefújja a tűzijátékot; a végeredmény: halottak, több tucat súlyos sérült), majd a 2006. őszi tüntetések vérbe fojtása vezetett 2010-es bukásukhoz, és hogy azóta is talajszinten mozognak. Az sem javított megtépázott renoméjukon, hogy a koronavírus-járvány idején összefogás helyett ott gáncsolták a kormány munkáját, ahol tudták. Minden követ megmozgattak, hogy ne juthasson a magyaroknak orosz és kínai védőoltás. A magyarországi baloldalnak csak az a vakcina volt jó, amire tartótisztjük, sms-es Ursula az áldását adta. Ha a kormány rájuk hallgatott volna, sok ezerrel több magyart vitt volna el a kór. Így is nagy árat fizettünk.
Ez most egy új veszélyhelyzet. Össze kell fogni! Valahogy meg kell zaboláznunk a Dunát. Lásd még: „s rendezni végre közös dolgainkat, / ez a mi munkánk; és nem is kevés.”


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.