Megágyazott balos bukás

A szocialista egészségpolitikus és társai az általuk etalonként emlegetett WHO-val is szembemennek.

2020. 04. 21. 6:00
Kökény Mihály
Az MSZP volt egészségügyi minisztere nem árulta el, hogy milyen kutatásokból derült ki, hogy a Sinopharm hatékonysága csak 50 százalék körüli MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy tűnik, hogy néhány párttársunk kisded hatalmi játékai felülírnak egy közegészségügyi vészhelyzetet. Ez a magatartás fogja az MSZP-t végképp lenullázni.” Ezek a szavak Kökény Mihály volt szocialista egészségügyi minisztertől származtak. Mégpedig március első feléből, amikor Tóth Bertalan, az utódpárt történetének legsötétebb szürke pártelnöke kötötte az ebet a karóhoz, hogy ő igenis megtartja a több száz fős pártkongresszust, hiába rendelt el veszélyhelyzetet a kormány. Akkor Kökény azt is javasolta belső levelében: „Ha az őrült tervet nem sikerül visszavonatni, bojkottot kell hirdetni.” Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen akkor jelentette be, hogy világjárvány van, s miután a bojkottra való felhívás termékeny talajra hullott a tagság körében, a világesze pártelnök is lemondott a kormány döntésével való szembeszegülésről és lefújta a hamvába holt kongresszust.

Ezt a normális gondolkodásról valló Kökény-levelet amiatt érdemes feleleveníteni, mert ha jól értjük a volt MSZP-s tárcavezető legutóbbi interjúiból, szerinte most már az egészségügyi veszélyhelyzetet nem kell komolyan venni, lehet, sőt kell a kormány döntéseit negligálni, függetlenül attól, hogy a lázítással a járványnak kitett lakosságot sodorják veszélybe. Valójában arra szólít fel, hogy szabotálják a majdani koronavírusos – remélhetően minél kevesebb – beteg ellátását szolgáló kórházi ágyak felszabadítását a szerinte túl csendben lévő kórházvezetők. Harcra buzdít: „Kell hogy legyen bátorság a civil társadalomban, a szakmai közösségekben, hogy ezt ne tűrjék, hogy szólaljanak fel ebben az ügyben-”

Csakhogy józan paraszti ésszel tudni lehet: a kórházi ágyak felszabadítása nem csupán a „Készülj a legrosszabbra, hogy ne érjen meglepetés” jegyében racionális. Amiatt is, mert senki sem örülne annak, ha egy családtagja olyan helyen maradna, ahol koronavírusos betegeket is kezelnek.

Ezek után sejtjük, miért csak volt szakértője a WHO-nak Kökény. A WHO magyarországi igazgatója szerint ugyanis nagyon következetesek a kormány rendelkezései, mivel a kezdetekkor megtette a kellő lépéseket és fenntartott kórházi ágyakat már a járvány kitörése előtt a betegeknek. Vagyis a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatos biztonsági eljárást a WHO is rendben lévőnek tartja. Ledia Lazeri kijelentette: amit Magyarország tesz, az összhangban van a WHO javaslatai­val, ajánlásaival. Hát akkor miről kárál a bukott ballib miniszter és az ugyanerről hadováló ellenzék?

A szocialista egészségpolitikus és elvtelen társai az általuk etalonként emlegetett WHO-val is szembemennek. Ahogy az egész dühöngőkórban szenvedő, minden kormányzati intézkedésre hisztérikus elutasítással reagáló ellenzék is. De szembemenetelnek ők az Európai Bizottsággal is. Věra Jourová, az EB alelnöke úgy nyilatkozott: a magyar intézkedések nem ellenkeznek az uniós joggal. Hát most majd az általuk eddig istenített Európai Bizottság és WHO ellen is a hétfőihez hasonló frenetikus visítóshow-kat fog rendezni a jövőben Szabó Tímea, a kóros munkafóbiában szenvedő főpolgármester párttárselnöktársa? Jobban tennék, ha nem azt a kudarcos vonalat vinnék tovább, amit Kökény képviselt a szociálliberális érában, amikor a kórházi ágyakat nem felszabadították elővigyázatosságból, hanem brutálisan csökkentették a számukat.

Ha a bukott baloldal volna hatalmon, mivel rukkolna most elő? Ismét vizitdíjjal, kórházi napidíjjal, kórházbezárásokkal és a fizetős egészségügy lopakodó előkészítésével. A Nézőpont Intézet friss felmérése pontos látleletet ad arról, ahogy a lakosság a kormánypártok pozitív tet­teit növekvő támogatottsággal honorálja, míg a rombolásmániás ellenzéket további népszerűségvesztéssel bünteti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.