A világmindenség az emberi szervezethez hasonlóan működik. Ha túlhajszoljuk, kizsigereljük, akkor előbb-utóbb jelet ad. Először kisebbet, majd, ha nem veszünk róla tudomást, akkor jöhetnek a nagyobb figyelmeztetések, és ha azokra sem reagálunk, akkor elérkezhet a teljes összeomlás. Ha homokba dugjuk a fejünket, akkor emberként és civilizációként is elbukhatunk.
Sokan mondják azt, hogy a mostani koronavírus-járvány váratlanul, minden előzmény nélkül csapott le a világra. Akik így gondolják, azoknak a figyelmét elkerülte az a rengeteg vészjelzés, amelyet a Föld az utóbbi évtizedekben leadott. Elég csak a klímaváltozásra, az egyre durvább légszennyezettségre gondolni, de több, jellemzően lokálisan vagy regionálisan pusztító járvány – mint például az ebola – is felütötte a fejét. Csak amíg azok a többségtől, a civilizált világunktól messze voltak, addig alig-alig figyeltünk oda rájuk, és ha mégis, akkor gyorsan felejtettünk.
Az óvatosabb, előrelátóbb gondolkodók, tudósok nagyon régóta mondogatják, hogy az életellenes, globalizált, a világ erőforrásait fék nélkül kiszipolyozó gazdálkodást nem lehet fenntartani, mert előbb-utóbb tragédiához vezet. Nem lehet a folyamatosan gyarapodó világban mind szélesebb néptömegeknek biztosítani a jólétet, a növekedésre épülő gazdálkodás vég nélkül nem tartható fenn.
Eddig természetesnek vettük, hogy ami a világon megterem, amit valahol előállítanak, azt mindenhol kapni. Magyarországon is tele voltak eddig a boltok polcai azokkal a termékekkel, amelyeket Ázsiából, Afrikából vagy éppen Dél-Amerikából importáltunk. A rendszerváltás óta felnőtt generáció számára természetes, mondhatni evidencia lett, hogy az üzletekben folyamatosan – ráadásul lényegében kifogyhatatlanul – van banán, narancs, mandarin, kakaó vagy éppen kávé. S ha kellően sok pénzt szán rá valaki, akkor nemcsak olyan gyümölcsöket vehet, amelyeket zölden szednek le és menet közben érik meg, hanem olyat is, amely tegnap még a fán lógott Dél-Amerikában. Csakhogy ennek az árát előbb-utóbb törvényszerűen meg kell fizetni.