A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Borisz Jelcin orosz elnök nehéz törökországi küldetése

1999. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borisz Jelcin orosz elnök tegnap Moszkvából Isztambulba repült, ahol részt vesz az EBESZ-csúcson, több különmegbeszélést bonyolít le, s ma este tér vissza az orosz fővárosba. Washingtoni jelentések szerint Clinton amerikai elnök feltétlenül felrója majd a csecsenföldi hadjáratot orosz kollégájának.Az orosz elnök a vnukovói kormányrepülőtéren újságíróknak kijelentette, hogy „jó hangulatban, munkakedvvel” utazik Törökországba. A csecsen problémára utalva kijelentette: reméli, a józan ész győzedelmeskedik azoknál is, akik még nem jutottak el idáig. Jelcin szerint ez remélhetőleg az ő isztambuli erőfeszítéseinek lesz köszönhető, habár – mint mondta – „nem lesz könnyű az isztambuli küldetésem”. Jelcin tegnap este találkozott Süleyman Demirel török köztársasági elnökkel, majd ma reggel Bill Clinton amerikai elnökkel, illetve később a német kancellárral és a francia államfővel is megbeszélést folytat, s felszólal az EBESZ-csúcson. Az orosz elnök öt hónappal ezelőtt, idén júniusban járt legutóbb külföldön, a fejlett ipari országok kölni csúcsértekezletén. Moszkvában tegnap több forrásból is hírek terjedtek el arról, hogy Aszlan Maszhadov csecsen elnök is Isztambulba készül, mi több, esetleg már török területen tartózkodik, más csecsen képviselőkkel együtt. Oroszország tegnap arra figyelmeztette Ankarát, hogy „meg-engedhetetlennek” tartja beutazóvízum megadását Masz-hadovnak. Bill Clinton amerikai elnök, akit egyre jobban aggaszt Oroszország csecsenföldi katonai offenzívája, Borisz Jelcin orosz államfővel tervezett mai isztambuli találkozóján ki fogja fejteni, hogy ez az orosz politika zsákutcát jelent, és hogy harmadik fél közvetítésére van szükség Csecsenföld ügyében – jelentette tegnapi számában a The Washington Post, Sandy Berger fehér házi nemzetbiztonsági főtanácsadó közlésére hivatkozva. Berger szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) isztambuli találkozóján, illetve e találkozó alatt Jelcinnel folytatandó különmegbeszélésén Clinton csatlakozni kíván azokhoz az európai politikusokhoz, akik bírálják Csecsenföld orosz bombázását. Clinton akkor is fel kívánja vetni Csecsenföld ügyét, ha Jelcin el akarná hárítani ezt a témát – tette hozzá a főtanácsadó, aki szerint annak ellenére, hogy a csecsen probléma nem szerepel az értekezlet hivatalos napirendjén, sok szó esik majd erről Isztambulban. Sandy Berger szerint a washingtoni kormányzat elismeri Oroszország jogát a terroristák elleni harcra, beleértve a pokolgépes támadásokkal gyanúsított csecsenek elleni küzdelmet is, de Csecsenföld területének megkülönböztetés nélküli bombázása jelentős veszteségeket okoz a polgári lakosság körében. Az elnök – mutatott rá Berger – már előzőleg is bírálta az orosz politikát, de a helyzet az utóbbi napokban tovább romlott. Mindezzel együtt Sandy Berger felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei kevés eszközzel rendelkeznek Oroszország befolyásolására, s a Nyugat nem Oroszország ingataggá tételében érdekelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.