A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Százmilliós nagyjavítás után kiselejtezik a gyakorlógépeket

Zord Gábor László
1999. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletekre derült fény a magyar légierőnél esedékes változásokkal kapcsolatban. A szentkirályszabadjai helikopterezred ezek szerint Pápára költözne a kivonásra kerülő MiG–21-esek helyére – tudtuk meg katonai forrásoktól.A Veszprémhez közeli bázisra a szárazföldi csapatok műszaki alakulata kerülne, mely így kiképzéséhez és gyakorlataihoz ki tudná használni az újdörögdi lőtér közelségét. Arra azonban, hogy a repülősök részére az áthelyezés milyen előnyöket tartogat, senki nem tudott racionális magyarázattal szolgálni. A megközelíthetőség szempontjából Szentkirályszabadja lényegesen jobb helyzetben van, mint Pápa, de az elhelyezés tekintetében sem jelentene előrelépést a helikoptereseknek az új diszlokáció. A pápai repülőtér előnye – mely repülőgép-fedezékeiben rejlik – a helikopterek esetében nem érvényesíthető. A racionalizálás miatt valószínű, hogy a szolnoki helikopterek is csatlakoznak szentkirályi társaikhoz Pápán. Ez szakértők szerint ismét harcászati kérdéseket vet fel, hiszen a szárazföldi csapatok támogatására hivatott helikopterek így meglehetősen távol kerülnek a déli és a keleti határszakasztól, melyen a leginkább valószínűsíthető bevetésük – mint azt a délszláv háború is bizonyította. Abból a célból, hogy válsághelyzet esetén közel legyenek bevetési területükhöz, át kell majd települniük, ami jelentős többletköltséggel és időveszteséggel jár. Jövőre egyébként újabb, nemzetközi mércével is ritka leépítéssel szembesül a haderőnem, hiszen nem kevesebb mint négy repülőgéptípus kivonása kezdődik majd meg. A MiG–21-es vadászgépek mellett kiselejtezik és eladják a Jak–52-es kiképzőgépeket, melyeket még az Antall-kormány vásárolt a hazai repülőkiképzés kiszolgálása végett. Eladják a Mi–2-es kiképző- és futárhelikoptereket is, de a legmeglepőbb döntés az L–39-es sugárhajtású gyakorlógépek kivonásával kapcsolatos. A Jakokkal egyetemben ugyanis ezek mostanában esnek át nagyjavításon a Dunai Repülőgépgyárban. A százmilliós nagyságrendű költséggel járó ipari javítást közvetlenül követő kivonás nem ismeretlen a Magyar Honvédség gyakorlatában. 1997-ben selejtezték ki a Szu–22-es vadászbombázókat, melyeket csupán az előző évben újítottak fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.